Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Lavrov'dan Suriye açıklaması

16 Ağustos 2012 Perşembe günü yayınlandı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye krizinin çözümü için 30 Haziran’de Cenevre’de kabul edilen eylem planının sabote edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Minsk’te düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, “Cenevre’de imzalanan anlaşmanın sabote edilmemesi gerekir. Önümüzdeki günlerde onların imzaladıkları anlaşmayı onaylayıp onaylamadıkları ile ilgili açık bir cevap bekliyoruz.” çağrısında bulundu.Suriye krizinin çözümünde batılı ülkeleri imzalanan anlaşmaya uygun hareket etmemekle suçlayan Lavrov, “Eğer bu anlaşma yapılmışsa, niçin onlar uygulanması için gerekli önlemleri almıyor?” sorusunu yöneltti.

Rus bakan batılı ortaklarından konu ile ilgili açık bir cevap beklediklerini de yineledi.Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye dış müdahale yolunu açan tasarıları veto etme gerekçelerini anlatan Lavrov, “Moskova ve Pekin veto yetkilerini BM Sözleşmesi’nin temel prensiplerine uygun olarak kullanmıştır. Bu prensipler ülkelerin egemenlik ve toprak bütünlüğü haklarına saygı duyulmasını, bağımsız ülkelerin içişlerine müdahalede bulunulmamasını öngörür.” hatırlatmasında bulundu.

Lavrov, Suriye krizinde pozisyonlarının taraflardan birinin lehine olacak şekilde zorlayıcı eylemlerde bulunulmaması yönünde olduğunu vurguladı.30 Haziran’da Cenevre’de bir araya gelen Türkiye dahil olmak üzere Suriye’nin komşuları ve Güvenlik Konseyi daimi üyeleri geçiş hükümeti kurulması yönünde mutabakata varmıştı. Suriye lideri Beşşar Esed’in görevden ayrılması yönünde açık bir çağrı yapılmayan toplantıda Esed’in akıbeti netleştirilemedi.Batılı ülkeler Esed’in yeni hükümette yer almasının imkansız olduğuna vurgu yaparken, Moskova’nın desteğini alan Kofi Annan’ın BM Suriye Özel Temsilciliği görevinden istifası krizin çözümünde belirsizliğe neden oldu. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, 19 Ağustos’ta süresi dolacak BM Suriye gözlemci misyonunun farklı formatlarda devam etmesi gerektiğini savundu .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı