Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Bölgede kurulan füze dengesi

5 Haziran 2012 Salı günü yayınlandı Ünlü Alman dergisi Der Spiegel, İsrail’in, Almanya’dan aldığı denizaltıları nükleer başlıklı füzelerle donattığını bildirdi.

Derginin, “Samson Gizli Operasyonu – Almanya, Atom Gücü İsrail’i Nasıl Silahlandırıyor” başlığıyla kapak konusu yaptığı haber, Almanya’nın gündemine oturdu. İsrail, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Almanya’dan bazı üst düzey yetkili, subay ve mühendislere dayandırılarak verilen haberde İsrail’in Almanya’dan almış olduğu üç denizaltıyı nükleer başlıklı füzelerle silahlandırdığı aktarıldı. Öte yandan Alman, Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) gazetesi, Almanya’nın İsrail’e silah satışının hiçbir şekilde istisna olmadığını gündemine taşıdı. WAZ, “Alman denizaltıları İsrail tarafından atom başlıklı füzelerle donatılıyor. Geçmişte de Almanya’dan İsrail’e silah nakli vardı ve bütün Alman hükümetleri bu silah ticaretini anlaşılır nedenlerle gizli tutarlardı. Bu konu şimdi yeni bir tartışmaya neden oluyor.” dedi.

Almanya’nın ilk üç denizaltıyı 80’li yılların sonunda eski başbakanlardan Helmut Kohl döneminde İsrail’e verdiğini bildiren WAZ, dördüncü ve beşinci denizaltıların Gerhard Schröder’in 2005 yılında İsrail’e temin ettiğini kaydetti.

Gazete, altınca denizaltı için ise mevcut Başbakan Angela Merkel’in 2012 yılı mart ayında anlaşmaya imza koyduğunu hatırlattı. WAZ Ulrich Reitz imzalı haberinde, “Diğer bir değişle son üç Alman Şansölyesi, çatışma bölgelerine askeri teçhizat ihracatı konusundaki devlet kurallarını ihlal ettiler. Bunun gerekçesi ise her zaman, Nazi dönemi sonrasındaki ahlaki yükümlülükler oldu.” ifadelerine yer verdi.

Der Spiegel dergisi ise haberinde, İsrail’in, Almanya’ınn Kiel şehrindeki Howaldtswerke-Deutsche Werft adlı tersaneden üç adet denizaltı daha alacağını bildirerek, İsrail’in bu şekilde yüzen bir nükleer silah deposu oluşturacağına dikkat çekti. Dergi, söz konusu üç denizaltının 2017 yılına kadar İsrail’e teslim edileceğini, ayrıca üç denizaltının daha siparişi verilmekte olduğunu kaydetti.

Dünyanın en iyi denizaltılarının müşterileri arasında Pakistan’ın da olduğunu bildiren Der Spiegel, “Spiegel’in ulaştığı bilgilere göre Şansölye Angela Merkel İsrail’i fazlasıyla memnun ediyor. Berlin, İsrail’e yapılan satışlarda 135 milyon Euro ile, denizaltı fiyatlarının üçte birini karşılamakla kalmıyor, İsrail’in yapması gereken ödemeyi de 2015 yılına kadar erteliyor.” dedi.

Öte yandan Alman hükümeti, İsrail’in denizaltılara böyle bir silahlı donanıma gittiği konusunda bilgisi olmadığını bildirdi. Ancak Alman Savunma Bakanlığından çalışan Planlama Dairesi Başkanı Hans Rühle ve bakanlık eski müsteşarı Lothar Rühl, denizaltılar satılmadan önce, bunları İsrail’e sattıklarında bu tür şeyler yapabileceklerinin düşünüldüğünü dile getirdi.

Almanya’nın silah ihracatıyla ilgili tartışmalar tank ihracatıyla da gündeme geliyor. Çarşamba günü Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek olan Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler’in bu ziyaretinde, Suudi Arabistan’a satışı planlanan tankların da gündeme geleceeği bildiriliyor. Almanya, Suudi Arabistan’a 200 Leopard-II tankını satmayı planlıyor. Alman Die Zeit gazetesi ise Alman tarafından resmi bir açıklama olmasa da satış aşamasına gelindiği iddialarını gündemine taşıdı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı