Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Erdoğan 'Sağlık sorunları ile ilgili sorunları çözdükten sonra Irak'a dönecek'

9 Mayıs 2012 Çarşamba günü yayınlandı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Suriye konusunda, NATO’nun askeri müdahalesine istemeye hazırım. ” şeklinde bir ifadenin kendisine ait olmadığını söyledi.

Türkiye-İtalya Hükümetlerarası Zirvesi’nin ardından düzenlenen basın toplantısında soruları cevaplayan Erdoğan, İtalyan Corriera Della Sera gazetesinin, kendisiyle yaptığı röportajda kullandığı başlığa tepki gösterdi.

Erdoğan, “Bu başlık, şahsıma ait değildir. Zaten röportajın tamamını okuduğunuzda böyle bir ifadenin olmadığını göreceksiniz. Maalesef bu başlık, röportajı benimle yapan arkadaşın kendisine aittir.” dedi.

Erdoğan, röportajı yapan gazeteciye teessüflerini iletti.Erdoğan, “Sınırlarımıza tecavüzde bulunulması halinde, NATO’nun 5. maddesi devreye girer. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Olması halinde konuşacağımız bir şeydir bu. Olmadan böyle bir şeyin konuşulması zaten doğru olmaz, yanlıştır.” ifadelerini kullandı.

“ANNAN PLANIYLA İLGİLİ UMUDUMU KAYBETTİM”

Suriye sorununu çözümünde kendilerini birinci derecede sorumlu hissettiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, bununla birlikte uluslararası toplumun da bu insanlık sorununa müdahil olması gerektiğini dile getirdi. BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın planını desteklediklerini hatırlatan Erdoğan, “Fakat ‘Umudunuz ne durumdadır?’ diye bir soru bana yönelecek olursa her an umudumu kaybettiğimi söyleyebilirim. Çünkü gelişmeler, verilen tarih, yol haritası ne yazık ki istenen neticeye ulaşmıyor. Ulaşmadığına göre BM Güvenlik Konseyi’nin, BM’nin burada belki farklı adımlar atması gerekecektir.” dedi.

“50 GÖZLEMCİ TÜRKİYE’NİN BİR İLÇESİNDE KAYBOLUR”
Annan planının uygulanmasını denetlemek için 50 gözlemci görevlendirilmesinin öngörüldüğünü daha sonra bu sayının 300’e yükseltildiğini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: “50 gözlemci Suriye’de ne yapacak? 50 gözlemci, Türkiye’nin bırakın bir vilayetini, bir ilçesinde kaybolur. Daha sonra Rusya, 300’e çıkarılmasını teklif etti. Bin, 2 bin, 3 bin kişi görev yapması, Suriye’yi aynı anda gözlemlemesi, denetlemesi lazım ki, Suriye’nin neresinde ne oluyor, bu anlaşılabilsin, görülebilsin.”

SURİYE SEÇİMLERİNİ DEĞERLENDİRDİ: “YUTMAYIZ”
Suriye’de dün yapılan parlamento seçimlerini de değerlendiren Erdoğan, şunları söyledi: “Bu seçime, demokratik parlamenter sisteme inanmış bir ülke olarak, inanmamız mümkün değil. Bakın, partiler bile orada, kurdurulan veya kurulan partiler seçime girmediler. Bağımsız üyelerle, güdümlü olarak yapılmış bir seçim. Gözlemci var mı? Doğru dürüst gözlemci falan yok. Bu artık yutulmaz. Bu otokratik yapılar artık dünyada geçerli değil. Dünya bunları sorguluyor. Halklar bunları sorguluyor. Şu anda da Suriye’de halk bunu sorguluyor.” Seçime katılım oranının çok önemli olduğunu ifade eden Erdoğan, “Korkudan kimse seçime gidemiyor. Gidenler de zaten Baas’ın belirlemiş olduğu bir yapı. Temenni ederim ki büyük bir gayretle, Suriye halkının iradesi yönetime yansımış olsun.” diye konuştu .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı