Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İzmir'de bir ilk

7 Mayıs 2012 Pazartesi günü yayınlandı İzmirlilerin sabah kahvaltılarında vazgeçilmez öğünlerinden biri olan 'Boyoz'un festivali düzenlendi.

Festivale katılan binlerce İzmirli, pazar sabahı olmasına rağmen 1. Kordon'daki festival alanına akın etti. Radyo Romantik Türk ile Konak Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği organizasyona katılan İzmirliler, ikram edilen boyoz ve peynirleri almak için uzun kuyruklar oluşturdu.

Festivalle ilgili bilgi veren Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, "Birinci Boyoz Festivali İzmir'e farklı bir renk getirdi. Boyoz bizim gelenekselleşmiş bir ürünümüz. Sadece İzmirliler tüketiyor. Boyoz, 500 yıl önce İspanya'dan gelen Museviler tarafından İzmir'e taşındı. İzmir'den tüm Türkiye'ye yayılmıştı ancak sadece İzmir'de sevgi buldu ve gelişti. Biz de boyoz vasıtasıyla Türkiye'ye sevgi, barış mesajı veriyoruz. Türkiye'de herkes İzmir'e geldiğinde boyozu konuşuyor. Bugün siyasi partilerin mitinglerinde bile görülmemiş bir kalabalık var burada." dedi.

Alsancak 1. Kordon Vapur İskelesi'nde düzenlenen festival kapsamında eğlence, müzik ve çeşitli yarışmalar yapılacak.

BOYOZ NEDİR, NASIL YAPILIR?
Boyoz, İzmir'e özgü ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, Türkiye'nin başka yerlerinde, çoğu kez, ya sadece ismi bilinen ya da ismi bile bilinmeyen bir hamur işidir. Başka yerde bulunmadığı veya hakikisi yapılmadığı için boyozun gurbetteki İzmirliler için özel bir anlamı vardır. Boyozu İzmir mutfağında 1492 sonrasında İspanya'dan kovularak İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumunun kazandırdığı konusunda bütün kaynaklar hemfikir. Yine İspanyol kültürünün uzantıları olan Arjantin, Şili, Peru, Meksika gibi ülkelerde de, özellikle Sefarad kökenli nüfus grupları arasında ve özellikle peynirli ve ıspanaklı türleri sıklıkla hazırlanmakla ve beğeni ile tüketilmektedir. Boyoz, İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir'in böreği olmuştur. Boyozun yapımı için öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur. Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı