Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Fazıl Say kararı

17 Nisan 2013 Çarşamba günü yayınlandı CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, 10 ay hapis cezası alan piyanist Fazıl Say'ın besteleri eşliğinde basın toplantısı düzenledi.

Türmen, Say hakkında mahkumiyet kararı veren hakime Fazıl Say'ın bir CD'sini göndereceğini ifade etti.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 10 ay hapis cezasına çarptırılan piyanist ve besteci Fazıl Say'ın, Mozart'ın Türk Marşı uyarlamasını dinletti. Bu cezanın uygulanması halinde bu seslerden mahrum kalınacağını ifade eden Türmen, Fazıl Say'ın, dünyada yaşayan en büyük piyanistlerden bir tanesi olduğunu söyledi.

Say'ın Fransa'dan İsviçre'ye kadar bir çok ülkede dinlediğini dile getiren Türmen, Fransa'da 'Kara Toprağı' eserini çalarken ağlayan Fransızlar gördüğünü belirtti.

Türmen, "Dünyada bu sesleri çıkaran insan sayısı çok az. Türkiye'nin ise uluslararası alana kazandırdığı insan sayısı bir elin parmağı kadar. Bu insanı Türkiye 10 ay hapse mahkum ediyor. Ülkeler bu kadar önemli sanatçılarını pamuk içinde korurken biz ise cezaevlerine göndermeye çalışıyoruz" dedi.

Fazıl Say'ın attığı twitle, dinle ilgili düşüncelerini açıkladığını ve TCK'nın 216. maddesinin 3. fıkrasına göre mahkum edildiğini belirten Türmen, hükmün açıklanması ertelendiği için Yargıtay'a başvurulamadığını ve temyize gidilemediğini ifade etti.

Türmen, verilen bu mahkumiyet kararının, Say'ın başında Demokles'in kılıcı gibi durduğunu dile getirdi. Say'ın attığı twitle kamu düzenini, toplum barışını bozmadığını, insanları sokağa dökmediğini kaydeden Türmen, kararı veren hakimin bu madde kapsamında suçun işlendiğine nasıl karar verdiğini anlayamadıklarını söyledi.

Bu kararın ne TCK'nın 216. maddesinin 3. fıkrasına, ne de AİHM içtihatlarına uygun olmadığını kaydeden Türmen, Say'ın muhalif bir sanatçı olduğunu ve hükümeti eleştirdiğini, bunun da Türkiye'de suç olması için yeterli bir unsur olduğunu savundu.

Türmen, Fazıl Say'ın, Beethoven'in eserlerini yorumladığı, üzerinde 'Rıza Türmen'den sevgilerle' yazılı olan CD'sini kararı veren hakime göndereceğini belirterek, "Bunu dinlerse belki bu hükmü verdiği için pişman olur" diye konuştu


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı