Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Somali'ye Yapılan Yardımlar

25 Şubat 2012 Cumartesi günü yayınlandı İngiltere'nin başkenti Londra'da 50'den fazla ülkenin temsilcisi dünyanın "en kötü durumunda olan" ülkesi olarak adlandırılan Somali için bir araya geldi.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil edeceği konferansa ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, İsveç, Arap Birliği, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, Somali, Etiyopya, Kenya, Uganda gibi ülke ve kuruluşlardan üst düzey yetkililer katılıyor.

Londra'da Lancaster House'da gerçekleşecek 5 saatlik konferansın Somali'nin sorunlarına çözüm getirmesi planlanıyor.

Konferansta, Somali'deki güvenlik, siyasi gelişme, yerel istikrar, terörle mücadele, korsanlarla mücadele, insani yardım ve uluslararası koordinasyon konuları ele alınacak.

İngiltere Başbakanı David Cameron daha önce yaptığı açıklamada, Eş Şebab örgütünün Somali için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtmişti. Konferansta, Somali için 'istikrar fonu ' oluşturulması ve Somalili isyancılara yönelik askeri müdahale konularının ele alınması bekleniyor.

Bu arada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün gerçekleştidiği toplantı ile Somali'de konuşlandırılan Afrika Birliği barış gücü askerlerinin sayısını arttırması onayladı.

Alınan karar ile BM askerlerinin sayısı 5 bin arttırılarak 17 bin 731'e çıkarıldı. Geçen ay ünlü düşünce kuruluşu Chatham House tarafından açıklanan raporda uluslararası güçlerin konferansta tartışmasını önerdiği konu, Somali'nin en büyük probleminin merkezi bir otorite olmaması nedeniyle gücün bireysel liderler, klanlar ve yerel güçler arasında paylaşımı olduğu belirtilmişti.

Etkin bir hükümetin olmaması nedeniyle 1991 yılından itibaren gücünü arttıran Eş Şebab Örgütü ülkenin güney ve orta bölgelerinin büyük bölümünü kontrolü altında tutuyor.

Grup bir ay önce resmi olarak El kaide ile birleşmişti. 1991 yılından itibaren Somali hakkında günümüze kadar 20'den fazla konferans gerçekleştirildi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı