Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Tutuklu gazeteciler polemiği

26 Şubat 2013 Salı günü yayınlandı Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan görüşmeleri sonrası basın açıklaması yaptı.

Toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere dikkat çekti.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları...

Şu an Almanya'daki Türk işadamı sayısı 70 bine ulaştı. ve işçi sayısı 320 bini aşmış durumda. Almanya'da Türkiye'ye yapılan ithalat tutarı 5,5 milyar doları aşmış durumda.Almanya ile ilişkilerimizde insani bağlar önemi bir yer tutuyor. Ülkelerimiz arasında sağlam bir dostluk köprüsü bulunuyor. Türk-Alman Üniversitesi de bunun en temel örneğidir.

Merkel'in konuşmasından satırbaşları...

Dün Savunma Bakanı ve Kültür Bakanı beni ağırladığı için teşekkür ederim. Bu ziyaretimde Ankara'dan fazlasını gördüm. Kapadokya ziyareti çok etkileyiciydi.Ekonomik ilişkilerimiz çok iyi ancak daha da geliştirebiliriz.Dini cemaatlerle bir görüşmemiz olacak. Biz tüm dini cemaatlerin özgürce faaliyet göstermelerini arzu ediyoruz. Biz Nasyonal Sosyalist'in işlediği cinayetleri aydınlatmak için elimizden geleni yaptık.Elbette iç politika konusunu da ele aldık. Yargı paketini görüştük. Biz de gazetecilerin Türkiye'de özgürce çalışmalarını ifade ettik. Uzun tutukluluk süresinin kısaltılmasını ifade ettik.AB katılım müzakerelerini ele aldık. Bu sürecin ilerlemesini arzu ediyoruz. Türkiye'nin tam üyeliği konusunda tereddütlerim olmasına rağmen. Akara Protokolü'nün uygulanması gerekiyor bir fasıl daha açılabilmesi için.Almanya'da yaşayan insanlar ülkelerimiz arasında köprü oluşturuyor. Türklerin Almanya'da her Alman gibi yaşayabilmeleri bizim için çok önemliler. Ülkelerimiz arasında yoğun bir işbirliği olmasını istiyoruz.

SORULAR

Erdoğan'a tutuklu gazeteciler sorusu

Türkiye'deki tutuklu gazetecilerle ilgili sorunun cevabını dikkatle takip edin. Türkiye'de tutuklu gazeteci sayısı parmakla ifade edebilecek kadar azdır. Tutukluluk sebepleri de yazdıkları yazılardan dolayı değildir ya darbeye teşebbüstür, ya silahlı örgüte destektir, ya kaçak silah bulundurmaktır.

Lütfen bu gazetecilerin çoğunun gazeteci olmadığını bilmenizi isterim. kısa bir süre önce İngiltere'de 6 gazeteci tutuklandı. Onlarla ilgili bir araştırma yaptınız mı? Onlar gazeteci mi yoksa IRA ile bağlantıları mı vardı? Bunları bir araştırın.

Güney Kıbrıs seçimleri

Güney Kıbrıs'ta yapılan seçim bir Kıbrıs seçimi değildir. Bu Güney kıbrıs'ın seçimidir. 15 AB ülkesine ilave edilen 10 ülke bunların katılımı farklı olmuştur. Şimdi ise Hristofyas gitti. Yeni başkanın konulara yaklaşımı nasıl olacak bilemiyoruz. Orada adil kalıcı çözümden yana yaklaşım görülürse bizler garantör olarak sıkıntının giderilmesini sağlamaya çalışırız. Burada Yunanistan'a da düşen görevler var. Elbirliği içerisinde bu sıkıntıyı aşmamız gerekir.

Biz bazı uygulamaları yaptık. Biz Güney Kıbrıs'a pasaport vermeye kadar adımlarımızı attık ancak karşılığını alamadık.

Merkel'e PKK'lıların iadesi ve AB'ye tam üyelik sorusu

Biz sonucu açık bir müzakere süreci gerçekleştiriyoruz. Benim tam üyelik konusunda tereddütlerim var.

İade talebi olduğunda bu talepler çok hassas inceleniyor. Tutukluluk ve hükümlülük konularına bakılıyor. Türkiye'deki koşullara bakılıyor. kurumlarımız genelde çok iyi çalışıyor. Nasyonal Sosyalist cinayetlerinin açığa çıkarılmasında bazı eksiklikler yaşandı. Artık aşırı sağcı örgütlerle ilgili merkezi veri tabanları da var.

Terörle mücadele konusunda elimizden gelen herşeyi yapacağız. Bilgi alışverişleri yapacağız

Merkel'den PKK ve Kıbrıs açıklaması

PKK, Türkiye'nin içinde bulunduğu süreç ben Almanya adına şunu söyşeyebilirim biz PKK temsilcilerinin terör faaliyetlerine katılmak amacıyla başka örgütlerde çalıştığını biliyoruz.

AB'nin üye ülkelerinin arasındaki ortaklık anlaşması olan ülkelerle iyi ilişkiler içerisinde olması gerekiyor. Türkiye ve Kıbrıs arasında halen gerçekleşmemiş durumda.

Erdoğan'a teröristlerin yurtdışına çıkarılması takvim sorusu

Dönüp dolaşıp Ankara protokolüne geliyoruz. Türkiye AB üyesi tüm ülkelerle çok iyi anlaşmalar içerisindedir. Şu anda Avrupa Birliği üyesi ülkelerde 5 milyon civarında soydaşımız var. Biz zaten fiilen girmiş durumdayız.

İmralı'dan malum ilgili parti mensupları dönmüştür. Açıklamaları ortadadır. Ben de ilgili arkadaşlarımla değerlendirmeyi yapacağız. Ve yol haritamızı paylaşacağız.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı