24 Ocak 2013 Perşembe günü yayınlandı
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''2014 Ağustosundan sonra Türkiye yeni bir anayasa yapamadığı için ciddi yeni ciddi sorunlarla karşı karşıya kalırsa, bunun sorumlusu bizler oluruz. Buradan ifade etmek istiyorum'' dedi.
Çiçek, Vakıf 2000 tarafından düzenlenen ''Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi'' konulu konferansın sunuş konuşmasını yaptı.
Çiçek, yeni anayasanın 4 siyasi partinin taahhüdü olduğunu ve yapılamaması durumunda taahhüdün yerine getirilememiş olacağını belirterek, bunun siyaset kurumu ve parlamentoya ciddi olarak sıkıntı çıkaracağını söyledi.
Çiçek, ''Türkiye'nin her meselesinin konuşulacağı, çözüme kavuşturulacağı yer burasıdır. Herkes 'bir anayasa sorunu var' diyorsa ve böyle bir beklenti içerisindeyse bu beklentinin bu dönem karşılanması gerekir. Bunu yaparken elbette alelacele bir şey yapamayız. Anayasa yapmak gerçekten zor bir iştir. 10 daireli bir apartmanda bile 10 tane komşunun, karşılıklı birbirine gidip-gelen, oturup anlaşamadığı bir yerde çok farklı siyasi görüşlere sahip 4 partinin bir ortak metin üzerinde anlaşmasının zorluğunu herkes kabul etmelidir'' değerlendirmesinde bulundu.
''Bunu neden söylüyorum- 'İşte görüyor musunuz, anlaşamadılar'. Sanki bizi tenkit eden 4 kişi sanki televizyon tartışmasında anlaşıyor. Onlar anlaşıyor. Anlaşamayan bu 4 siyasi parti'' diyen Çiçek, meseleyi küçültülmemesi veya büyütülmemesi çağrısında bulundu.
Çok fazla uzlaşma kültürü bulunmadığını belirten Çiçek, ''Onun için komisyonun birinci zorluğu buradadır. Alelacele bir anayasa yapamayız. Ama ilanihaye, ucunu açık da bu işi bırakamayız. Çünkü hayır işi uzarsa şerre dönüşür. Peki o zaman yapılması gereken çalışmalarımızı biraz daha yoğunlaştırarak, biraz daha katkıları artırarak ve bu yöndeki çabaları olabildiğince destekleyerek, ortak bir anayasayı bu dönem yapmamız gerekir'' diye konuştu.
Çiçek, şunları kaydetti:
''Anayasa yapılamadığı takdirde, kısmi anayasa değişiklikleri yapılırken, o değişikliklerin bağlantıları iyi kurgulanamadığı için, anayasal dengeler yerli yerine iyi oturtulamadığı için önümüzdeki dönemde yeni ve aşılması da fevkalade zor, demokratik sistemin dengelerini bozacak yeni sorunlarla karşı karşıya kalmamız mukadderdir.
Ben burada bugün başkanlık sisteminin lehinde ve aleyhinde bir şey söyleyemem. Elbette fikrim var, düşüncem var. Ama ben yürüttüğüm görev icabı sadece bu tartışmaların önemli olduğunu, bu tartışmalardan istifade ile yeni bir anayasa yapmamız gerektiğini ifade ederim.''
-Önümüzdeki dönem ciddi anayasal sıkıntılar yaşayabiliriz-
Çiçek, dinleyicilere konu ile ilgili verdiği örnekte şunları söyledi:
''Azrail gelmiş, delikanlıya demiş ki 'Ben senin canını alacağım' O da demiş ki 'Daha genç yaştayım. Keşke gelmeden evvel bana bir haber verseydin. Bir mehil yok mu- Biraz süre versen olmaz mı-' Azrail de kabul etmiş. Demiş ki 'Gelirken haber vereceğim'. Aradan seneler geçmiş. O delikanlı evlenmiş, çoluk çocuk sahibi olmuş, torunlarına kavuşmuş. Saçları benimki gibi ağarmış falan. Epey zaman geçtikten sonra Azrail tekrar gelmiş. Demiş ki 'Ben senin canını alacağım.' Demiş 'Hani mutabık kalmıştık. Haber verecektin. Bazı hatırlatmaların olacaktı'. Demiş ki 'Ben sana çok hatırlatma yaptım ama sen hiçbirisini dikkate almadın.'
Buradaki Azrail'den kasıt, misal yerli yerine oturduysa önümüzdeki dönemde karşılaşacağımız sıkıntılardır. Yani çok alametler belirdi, gelmeden. Bugün Kandil gecesi ya, çok alametler var ki önümüzdeki dönem daha ciddi anayasal sıkıntıları yaşayabiliriz. Bunun hatırlatmaları var, emareleri var. Dolayısıyla bu işi daha fazla öteleme şansımız olmadığı için büyük bir sorumluluk duygusu içerisinde hep beraber bu işi bu defa sonlandırmamız icap edecektir.''
Çiçek, başka ülkelere nazaran Türkiye'nin partili ve partisiz cumhurbaşkanları tecrübesi bulunduğunu anımsatarak, dünyada sayısı çok az parlamento tecrübesine sahip bir ülke olduğunu dile getirdi.
Yürürlükten kalkmış anayasalara bakıldığında Meclis'in çok etkin olduğu anayasal dönemler de yaşandığını, yürütmenin çok etkin olduğu dönemler de yaşandığını ve yaşanılmaya çalışıldığını kaydeden Çiçek, ''Partili cumhurbaşkanı, partisiz cumhurbaşkanı, parlamenter sistem, parlamenter sistemin erkler arasındaki ağırlığını dikkate katarak tatlı, acı, sonu çoğu zaman hoş bitmeyen tecrübeleri yaşamış bir ülkeyiz. Demek ki önemli bir tecrübemiz var. Doğrusunu isterseniz, iyi de bir akademik birikimi var bu ülkenin'' diye konuştu.
Çiçek, bir işin zamanında yapılmazsa başa ne işler açacağını önceden bilebilir noktaya getiren siyasi tecrübe bulunduğunu vurgulayarak, ''Bütün bunlar var iken halen 2014'ten sonra, 2014 Ağustos'undan sonra Türkiye yeni bir anayasa yapamadığı için ciddi yeni ciddi sorunlarla karşı karşıya kalırsa, bunun sorumlusu bizler oluruz. Buradan ifade etmek istiyorum. Onun için benim söyleyeceklerim hatırlatmalardan ibaret. Şüphesiz başkanlık sistemi de arkadaşlarımızın yasama, yürütme, yargı erkleri ile ilgili düzenlemeleri yaparken, bir partimizin gündeme getirdiği, bazı partilerimizin 'doğru olmaz' dediği, şu an çalışmalarını tartışarak, uygarca bir yere getirmeye çalıştıkları konulardan bir tanesidir. İnşallah bunlardan iyi bir sonucu hep beraber çıkartırız.''
Muhabir: Yusuf Çelebi
Yayıncı: Selçuk AVal