Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Obama'da Erdoğan'a 'A tipi protokol'

15 Mayıs 2013 Çarşamba günü yayınlandı Barışkan Ünal/Mehmet Toroğlu/Hasan Öymez - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün başlayacağı ve yoğun bir gündeme sahip tarihi Washington ziyareti, ABD Başkanı Barack Obama ile Oval Ofis'te görüşme, ortak basın toplantısı ve özel akşam yemeği gibi unsurları içermesi dolayısıyla ABD'de devlet protokollerine göre en üst seviyelerde ağırlama olacak.

Başbakan Erdoğan'ın ABD'ye yapacağı ziyaretin ayrıntıları netleşti. ABD yerel saatiyle bu akşam Washington'a ulaşması beklenen Başbakan Erdoğan, Washington'da askeri törenle karşılanacak. Erdoğan için perşembe günü de Beyaz Saray'da askeri karşılama töreni yapılacak.

Yetkililerden alınan bilgilere göre, Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama ile 16 Mayıs Perşembe günü yapacağı görüşme 2 saat olarak planlandı. Baş başa ve heyetlararası görüşmelerin ardından iki lider, gazetecilerin karşısına geçerek basın toplantısı düzenleyecek. Ortak basın toplantısının, havanın uygunluğuna göre "Gül Bahçesi"nde yapılması planlanıyor. Gül Bahçesi, Obama'nın en önem verdiği yabancı konuklarla ortak basın toplantıları düzenlediği ve önemli iç gündem maddeleriyle ilgili açıklama yaptığı yer. Hava şartlarının iyi gitmemesi halinde ise ortak basın toplantısının "Doğu Odası"nda yapılması bekleniyor.

Bir saat olarak planlanan basın toplantısının ardından ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Erdoğan ve Türk heyeti onuruna ABD Dışişleri Bakanlığı'nda öğle yemeği verecek. Ardından Erdoğan, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile görüşecek. Erdoğan, daha sonra ABD Ticaret Odası'na geçerek burada ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'la Türk ve Amerikalı işadamlarıyla Yuvarlak Masa toplantısı düzenleyecek.

Başbakan Erdoğan, akşam saatlerinden Başkan Obama'nın onuruna vereceği akşam yemeği için tekrar Beyaz Saray'a geçecek. Washington temasları boyunca "Blair House" adıyla anılan Başkanlık Konukevi'nde konaklayacak Erdoğan, Washington'da "devlet başkanlarının önem verilen ziyaretlerinde uygulanan "A" tipi protokolle ağırlanacak.

-ABD'lilere Türkiye'yi anlatacak-

Başbakan Erdoğan, cuma günü Brookings Enstitüsü'nde "AK Parti İktidarları ve Türkiye'nin Dönüşümü" başlığıyla bir konuşma yapacak. ABD'li gazetecilerin yanı sıra politikacı ve iş dünyası temsilcilerinin izleyeceği konuşmanın ardından Erdoğan, SETA tarafından düzenlenen konferansta "21. Yüzyılda Küresel Düzen ve Adalet" başlığı altında bir konuşma yapacak.

Erdoğan, Washington'daki temaslarını tamamlayarak akşam saatlerinde San Fransisco'ya geçecek. 18 Mayıs Cumartesi günü Silikon Vadisi'ndeki bazı kuruluşları ziyaret edecek olan Başbakan Erdoğan, daha sonra Amerika İslam ve Türk Toplumu Temsilcilerini Kabul edecek. Erdoğan'ın 20 Mayıs Pazartesi günü ise öğle saatlerinde San Francisco'daki temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye hareket etmesi planlanıyor.

Başbakan Erdoğan'ın yoğun gündeme sahip Washington ziyaretine, eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da eşlik edecek. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Beyaz Saray'ın karşısındaki, ABD yönetimince en özel yabancı konuklara tahsis edilen Blair House'da misafir edilecek.

Erdoğan ayrıca, ziyareti kapsamında yarın başkent Washington'a yakın bir bölgede Maryland eyaletinin sınırları içerisindeki Türk Amerikan Toplum Merkezi'nin inşaat alanını gezecek.

Öte yandan, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da Washington'da çeşitli temaslarda bulunacak. Bu kapsamda Emine Erdoğan, 16 Mayıs'ta Georgetown Üniversitesi ve Türkiye İş Kadınları Derneği ortaklığında düzenlenecek "Barış inşası ve Gelişmede İş Kadınlarının Rolü" başlıklı panelde konuşacak.

-Beyaz Saray yetkilisi: "Ziyareti sabırsızlıkla bekliyoruz"-

Başbakan Erdoğan'ın Washington ziyaretine ilişkin AA muhabirine konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, Erdoğan'ın ziyaretinin "resmi çalışma ziyareti" şeklinde olacağını belirterek, "Başkan Obama ile özel akşam yemeği de dahil kapsamlı bir dizi programın yer aldığı bu önemli resmi çalışma ziyaretini sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi.

-Görüşmenin ana gündem maddesi Suriye-

Özellikle Arap Baharı'ndan sonra "altın çağını" yaşamaya başlayan Türk-Amerikan ilişkileri, Suriye'deki krizle daha da kritik hale geldi. ABD'nin dünya meselelerinde önceki başkan George W. Bush dönemindeki gibi tek başına hareket etme anlayışını kenara bırakan Obama için özellikle bölgesel meselelerde bölgesel güçlerle işbirliği kaçınılmaz hale gelirken, bu açıdan Türkiye, sadece Ortadoğu değil dünyanın geri kalanına yönelik yürüttüğü etkin dış politikası dolayısıyla Obama yönetimi için birçok anlamda eşsiz bir partner anlamına geliyor.

Bu noktada Obama yönetimi, Erdoğan'ın ziyaretiyle Türkiye'ye verdiği önemi vurgulamayı da amaçlıyor. Dolayısıyla iki liderin gündeminde Suriye'den Irak'a, İran'dan Ortadoğu barış sürecine, terörle mücadeleden dünyanın diğer bölgelerindeki işbirliklerine kadar birçok madde bulunuyor.

Erdoğan-Obama görüşmesinin odak konusunun Suriye olması bekleniyor. ABD medyasında da Reyhanlı'daki bombalı saldırıların ardından Suriye meselesinin diğer tüm konuları gölgede bırakabileceği yorumları yer alıyor.

İki liderin görüşmesinde çözüm süreci, terörle mücadele, İsrail'le ilişkiler, ABD-AB Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı süreci, İran ve Irak gibi birçok konunun da ele alınması bekleniyor.

Yayıncı: Serkan Fidan


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı