Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Ceylanoğlu ve Güner için tutuklama talebi izle

28 Şubat 2013 Perşembe günü yayınlandı Eski Kara Kuvvetleri Komutanı ile eski Genelkurmay 2. Başkanı için tutuklama talebi istendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasında 11. dalga gerçekleşiyor. 28 Şubat sürecinde Sincan'da tankları yürüten komutan olarak bilinen eski Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu ile emekli Orgeneral Aslan Güner, Ankara Adliyesi'nde ifade verdi. İki emekli komutan, tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevkedildi.

Soruşturma kapsamında adliyeye getirilen ve ifade veren iki emekli tümgeneral ve bir muvazzaf albay da tutuklanma istemiyle mahkemeye sevkedildi.

CEYLANOĞLU VE GÜNER KİMDİR?

28 Şubat Soruşturması'nın yeni dalgası iki önemli ismi yeniden gündeme getirdi. Biri, 28 Şubat'ta Sincan'da tankları yürüten komutan emekli orgeneral Erdal Ceylanoğlu. Diğeri ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül'ün elini sıkmamasıyla gündeme gelen emekli orgeneral Aslan Güner.

TANKLARIN BAĞLI OLDUĞU BİRLİĞİN KOMUTANIYDI

28 Şubat sürecinin en kritik virajı Sincan caddelerinde yürüyen tanklardı. Kamuoyu, Erdal Ceylanoğlu ismini ilk kez o zaman duydu.

O dönem tümgeneral olan Ceylanoğlu, Sincan'da yürütülen tankların bağlı olduğu Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu'nun komutanıydı.

Ceylanoğlu, daha sonra korgeneral rütbesiyle Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı görevine atandı. Terörle mücadelenin en ön saflarında yer aldı.

Dönemin Jandarma Genel Komutanı Atilla Işık'ın Kara Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyordu, ancak Işık emekliliğini talep etti. Bu karar 2010 yılında Ceylanoğlu'na kuvvet komutanlığı yolunu açtı. Aynı tarihte Kara Kuvvetleri Komutanı oldu.

Orgeneral Ceylanoğlu, 2011'de dönemin Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay'la birlikte askerlerin tutuklanmasına tepki göstererek istifa etti.

HAYRÜNNİSA GÜL'LE TOKALAŞMAMIŞTI

Emekli Orgeneral Aslan Güner de kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim.

Kurmay albayken, Cumhurbaşkanlığı Başyaverliği'ne atandı, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'la çalıştı.

28 Şubat döneminde tuğgeneral rütbesiyle Genelkurmay karargahında Silahlanma ve Savunma Araştırma Dairesi Başkanlığı görevindeydi.

Tümgeneral rütbesindeyken, Genelkurmay Genel Sekreterliği'ne atandı.

Korgeneralliğe yükseldiğinde karargahın en kritik görevlerinden biri olan İstihbarat Başkanlığı'nı üstlendi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi KKTC'den dönerken Güner de karşılama törenine katılan isimler arasındaydı. Güner, Hayrunnisa Gül'ün elini sıkmamak için protokol sırasından ayrıldı. Bu tavır uzun süre tartışıldı.

Güner, orgeneral rütbesinde önce Genelkurmay İkinci Başkanlığı yaptı. Ardından atandığı Harp Akademileri Komutanlığı'ndan emekli oldu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı