14 Nisan 2012 Cumartesi günü yayınlandı
13 ayda 9 bin kişinin öldüğü Suriye'de dün sabah 06.00'dan itibaren ateşkes ilan edildi. Muhalefet operasyon sürüyor derken, Annan, 'kentlerden tam çekilme olmadı, ateşkes kırılgan' diyerek tedirginliğini dile getirdi
Suriye Yönetimi, BM ve Arap Birliği'nin Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın planına göre dün sabah 06.00'da sıcak bölgelerde çatışma ve operasyonlarını durdurdu. Dünya dikkatle gelişmeleri izlerken, Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihat Makdissi, Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, 'ateşkesi' uygulamaya tamamen bağlı olduğunu açıkladı. Ancak birkaç saat sonra Suriyeli muhaliflerin tankların çekilmediği, askeri birliklerin ve rejime bağlı Şebbiha güçlerinin gözaltıları sürdürdüğü, Hama, İdlib, Şam ve Halep'te 8 kişinin keskin nişancılar tarafından öldürüldüğü yönündeki açıklaması, sürecin tehlikeye girdiği endişesini doğurdu. Suriye Devlet Televizyonu da Halep'te silahlı bir grubun askerleri taşıyan servis aracına yönelik saldırısında 1 subayın öldüğünü, 24 kişinin de yaralandığını açıkladı. Haberde, saldırganlarının hedefininin Annan Planı'nı başarısız kılmak olduğu belirtildi.
TAM ÇEKİLME OLMADI
Annan da, öğleden sonra kırılgan olarak nitelendirdiği ateşkese tam olarak uyulmasını istedi. Özel Temsilci Annan, Suriye'de durumun görece olarak sakin olduğuna ilişkin ülkeden gelen haberlerden ve çatışmaların durmuş görünmesinden 'cesaret aldığı'nı da belirtti.
Annan, 'Tüm tarafların 6 maddelik planı tam olarak uygulama yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu yükümlülük, planın hem askeri hükümlerini hem de siyasi bir sürece ilerleme taahhüdünü kapsamaktadır' dedi.
Rusya ve Çin gelişmelerden duydukları memnuniyeti dile getirirken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, mümkün olan en kısa sürede Suriye'ye gözlemci heyeti göndermek için BM Güvenlik Konseyi ile çalıştıklarını belirtti. Ban, Suriye'de 'şu an için durumun sakin olduğu'nu ancak ateşkesin 'pamuk ipliğine bağlı ve her an bozulabileceği'ni ifade etti. Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun ise, Suriyelilere gösteri çağrısında bulundu. Galyun, 'Halkı gösteri yapmaya ve kendini ifade etmeye çağırıyoruz çünkü bu mutlak bir hak'' dedi.
Ankara temkinli yaklaşıyor 'Çekilme kapsamlı olmalı'
DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de ateşkes ilanının ardından durumu bütün kurumlarla hassasiyetle takip ettiklerini söyleyerek, şiddet olaylarında bir düşme eğilimi olduğunu, ancak kesin değerlendirme yapmak için henüz çok erken olduğunu bildirdi. Bakan Ahmet Davutoğlu, şöyle konuştu:
'Bazı yerlerden çekilme faaliyetlerinin başladığı bilgileri geliyor. Ancak bu çekilmenin tam ve kapsamlı olması önem taşır. Şehirlerin dışına çekilerek şehirlerin üstündeki baskıyı sürdürmek, bir çekilme anlamına gelmez. Bu çekilmelerin bütün şehirlerden, bütün kasabalardan kışlalara doğru olması ve halkın yeni bir saldırıyla karşı karşıya kalmayacağı konusunda emin olunması lazım.' Bakan Davutoğlu, Türkiye sınırının
aynı zamanda bir NATO sınırı olduğunu, o sınırların bir güvenlik hattı olarak muhafaza edilmesinin bütün müttefik ülkeleri ilgilendiren bir konu haline dönüşeceğini söyleyerek, 'Böyle bir girişim (sınır ihlali) olması halinde tabii hem ulusal kapasitelerimizi kullanarak gerekli tedbirleri alma hakkını her zaman mahfuz tutarız, hem de NATO'daki müttefik ülkelerle istişareleri sürdürür ve o konuda da çalışmaları yaparız' dedi. İnsani açıdan Türkiye'nin her zaman Suriyeli kardeşlerinin yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyleyen Davutoğlu, bütün bakanların Türkiye'nin insani boyuta olan katkısı dolayısıyla kendisine teşekkür ettiğini kaydetti.
NATO'dan Türkiye'ye 5. madde yanıtı Müttefiklerimizin güvenliğini önemsiyoruz
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye sınırından açılan ateşin ardından işaret ettiği 'NATO beşinci madde' tartışmalarına Brüksel'den yanıt geldi. NATO Sözcüsü Carmen Romero, 'NATO müttefiklerini koruma sorumluluğunu çok ciddiye alıyoruz'' derken, Suriye'deki gelişmeleri yakından izlediklerini ve şiddetin bir an önce sona ermesini beklediklerini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İttifak'ın Suriye'ye müdahil olma düşüncesi olmadığını vurgulamıştı. Herhangi bir NATO üyesine saldırıya, tüm müttefiklerin toplu cevap vermesini öngören NATO'yu kuran Washington Antlaşması'nın 5. maddesi, sadece 11 Eylül'ün ardından ABD'nin talebiyle işletilmişti. Başbakan, 'Suriye konusunda Türkiye'nin opsiyonları nelerdir?' sorusunun ardından NATO'nun üyelik şartnamesinin beşinci maddesinden doğan sorumluluklarına dikkat çekmişti.
İşte plan
1 Şam, kapsamlı siyasi süreç için Annan'la işbirliği içinde çalışmayı taahhüt eder.
2 Suriye, askeri hareketliliği ve ağır silahların kullanılmasını derhal durduracak.
3 Suriye insani yardımın iletilmesi ve yaralıların tahliyesi için günde iki saat 'insani duraklama'yı kabul eder.
4 Suriye, olaylarda tutuklanan kişilerin serbest bırakılmasını, tutuldukları yerlerin listesini sunmayı taahhüt etmektedir.
5 Ülke genelinde gazeteciler için hareket özgürlüğü sağlanacaktır.
6 Suriye yasalarca garantilenen çerçevede toplanma özgürlüğü ve barışçıl gösteri hakkına saygı duyacak.