Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Memur ne kadar zam istiyor

12 Nisan 2012 Perşembe günü yayınlandı Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ilk toplu sözleşme için taleplerini açıkladı. Gündoğdu, 2012 için yüzde 16, 2013 yüzde 14 zam istedi.

Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, düzenlediği basın toplantısı ile toplu sözleşme taleplerini kamuoyuna duyurdu. Memurlara toplu sözleşme hakkı tanıyan yasanın Resmi Gazete’de bugün yayımlandığını hatırlatan Gündoğdu, “Bugünden itibaren yetkili konfederasyon olmanın bilinci ile 2,5 milyon memur ve 1 milyon 800 bin emekliyi ve onların beklentisini dikkate alarak sorumluluk içinde çaba sarf edeceğiz.” dedi.

Gündoğdu, toplu sözleşmenin çalıştayına bile katılmayan, toplu sözleşmenin de içinde yer aldığı referandum paketine hayır diyenlerin yasaya sahip çıkma yarışına girdiklerini kaydetti.

Hükümetin teşvik paketlerine dikkat çeken Gündoğdu, “Biz de ilk sözleşmenin memurlar ve emekliler için teşvik paketi niteliği taşımasını bekliyoruz.” dedi.

Kanun hükmünde kararname ile daire başkanı ve üstü kadrolar ile alt kadrolarda bulunanların maaşları arasındaki makasın yeniden açıldığını ifade eden Gündoğdu, ilk toplu sözleşmenin üst düzey bürokratlarla kamu görevlileri arasındaki makası daraltması gerektiğini kaydetti.

“KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME DÖNEMİ BİTMİŞTİR”
Gündoğdu, “Maliye Bakanlığı her yıl müzakereler öncesi servisler yapar. Vereceği, vermek istediği, gönlünden geçen rakamları basına servis eder. Bu sene de servisini dün yapmıştı. 3+3 gibi komik bir zam servisini gördük. Maliye Bakanlığı şunu bilmelidir; kanun hükmünde kararname dönemi bitmiştir. Memurlar şeffaf bir şekilde toplu sözleşme yapacaktır. Siyasetin ve bürokratın söylediği değil, toplu sözleşme masasında söylenen söz geçerli olacaktır. Uzlaşılamazsa Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun verdiği karar kesin olacaktır.”

“ENFLASYONA EZİLEN DEĞİL, ENFLASYONU EZEN BİR MAAŞ İSTİYORUZ”
Enflasyona ezilen değil, enflasyonu ezen bir maaş istediklerini söyleyen Gündoğdu, “Emekli milletvekili maaşlarına yapılan zam oranı karşısında, taleplerimizin ne kadar makul olduğu açıktır.” ifadesini kullandı.

2012 Mart ayı itibariyle yıllık enflasyonun TÜFE’de 10.45 olduğunu hatırlatan Gündoğdu, “Sadece mart ayında evlerde kullanılan elektriğe yüzde 9.26, doğalgaz fiyatına yüzde 18.70 zam yapılmıştır. Tüm ürünlerin fiyat artışına sebep olan bu iki stratejik maddeye yılık bazda yapılan yüzde 30’ların üstündeki zamların önümüzdeki dönemde enflasyonu artıracağı kesindir. Öte yandan dünyanın en pahalı akaryakıt ve likit petrol gazını kullanan ülkesiyiz.” şeklinde konuştu.

MEMUR SEN’İN TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİ
Gündoğdu, ardından toplu sözleşme taleplerini açıkladı.

Gündoğdu’nun açıklamasına göre bu taleplerden bazıları şöyle:
—Yüzdelik zam: 2012 için yüzde 16, 2013 için yüzde 14
—Taban aylığa zam: Yüzdelik artışlara ek olarak 2012 yılı için 120 TL, 2013 yılı için 80 TL.
—Ek ödemelerde artış: Ek ödemede öğretmen ve öğretim elemanı için 50 puan artış (314 TL), din görevlileri, hekim dışı sağlık personeli, sivil savunma uzmanları ile KİT’lerdeki 2 sayılı cetvele tabi personelden ek ödeme oranlarında artış yapılmayanlara 25 puan (157 TL) artış.
—Toplu sözleşme ikramiyesi: 2012 yılında 90 TL, 2013 yılında 120 TL.
—4/C statüsündeki personel 12 ay süreyle istihdam edilmeli. Mevcut ücretlerine 200 TL seyyanen zam verilmeli. Eş, çocuk, giyecek ve yemek yardımından yararlandırılmalı, çalışmalarına esas sözleşmelerinden damga vergisi alınmamalı. 1 Ocak 2013 itibariyle de kadrolu statüye geçirilmeliler.
—657 Sayılı Kanunu'nun 4/B maddesi, 5593 Sayılı Kanun, TRT, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İl Özel İdareleri ile diğer kurumlardaki sözleşmeli personel ile 399 Sayılı kanun hükmünde kararname kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel kadrolu statüye geçirilmeli.

GÖREVE YENİ BAŞLAYAN, BEKÂR MEMURLAR İÇİN 400 TL ZAM
Taleplerini sıralayan Gündoğdu, şöyle devam etti: “Bu sonuçlar itibariyle memurların geneli için baktığımızda 15’in 1. derecesindeki eşi çalışmayan, bir çocuklu bir memur arkadaşımıza 477 TL zam istemiş oluyoruz. Bekâr, göreve yeni başlamış memur arkadaşlarımız için de 400 TL civarında zam talep etmiş oluyoruz. 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’den yararlanamayan, 666 mağduru arkadaşlar için de ayrıca ek ödeme taleplerimiz var.”

“GECİKME ZAMMI VERİLİRSE DAHA ADALETLİ OLUR”
Gündoğdu, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Gecikme zammı talep edip etmedikleri ile ilgili bir soru üzerine Gündoğdu, “İkinci altı aylık temmuz ayında yapılacak zammın, mayıs ayında verilmesini öneriyoruz. Ya 5 aylık gecikme zammı veya temmuz ayında yapılacak ikinci zam diliminin mayıs ayına çekilerek birlikte verilmesi şeklinde ikili önerimiz var. Gecikme zammı verilirse daha adaletli olur.” şeklinde konuştu.

“UZLAŞAMAZSAK, 4 MİLYONU YANIMIZDA GÖRECEĞİMİZİ BİLEREK GEREĞİNİ YAPACAĞIMIZDAN KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN”
Bir gazetecinin, “Talepleriniz hükümet tarafından kabul görmezse planınız nedir?” şeklideki sorusu üzerine Gündoğdu, “Olmazsa ne yapacağız kısmı toplu görüşmenin daha çok konusuydu. Biz hükümet ile uzlaşsak bile imzalar Bakanlar Kurulu’nun icazetine bağlıydı. Uzlaşamayıp, Uzlaştırma Kurulu’na gitsek bile onun verdiği kararın hiçbir geçerliliği yoktu. 10 yıl boyunca bunu hep gördük. Şimdi uzlaştığımızda, Bakanlar Kurulu’na gerek yok. Masada kanunu yapmış olacağız. Toplu sözleşmenin zamlar kanununu yapmış olacağız. Bu doğrudan sahaya yansıyacak. Uzlaşamazsak, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun vereceği kararda, Bakanlar Kurulu’nun icazetine ihtiyaç hissetmeksizin kesin olacak. Her ikisinde de istediğimizi alamazsak, biz sendikalarız, konfederasyonuz. Elbette gerekeni en iyi şekilde yapacağız. Nasıl masaya otururken 4 milyon emekli ve çalışan memurun sorumluluğunu taşıyarak cümle kuruyor ve teklif oluşturuyorsak, herhangi bir bakanlıkta çalışan 300-500 kardeşimizin mağduriyetini bile hizmet kolları boyutu ile masaya taşıyacaksak, istediğimiz alamadığımızda bu 4 milyonun tamamını yanımızda göreceğimizi bilerek gerekeni yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Amacımız üzüm yiyerek, masadan uzlaşarak, 4 milyonun duasını alarak ayrılmayı sağlamak. Bunu gerçekleştiremezsek 4 milyon ikinci çağrımıza zaten hazır olacak diye bekliyorum.” açıklamasını yaptı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı