Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Güvenli gıda nasıl olur?

14 Ekim 2012 Pazar günü yayınlandı Genelde gıda ürünleri üzerinden tartışılan Helal Sertifikası'nın kullanım alanı giderek yaygınlaşıyor.

Tüketiciler özellikle et ve tavuk reyonlarında söz konusu sertifikayı ararken, Helal damgası kozmetikten tavuk yemine kadar pek çok alanda kullanılıyor. CNR Expo’da başlayan Helal Fuarı'nda, sertifikanın pek çok alandaki kullanım örnekleri sergileniyor. Dünya genelinde 2,1 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip helal pazarından aldığı payı artırmayı hedefleyen Türk firmaları, CNR Expo İstanbul’da düzenlenen Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı’nda biraraya geldi. Bu yıl 150’nin üzerinde firmanın katılımıyla düzenlenen fuar 14 Ekim'e kadar devam edecek. Dönerden poğaçaya, sucuktan ıslak mendil ve şampuana kadar pek çok Helal ürünün görücüye çıktığı fuarda dikkat çekici ürünler de bulunuyor.

Bunlardan bir tanesi Helal belgeli tavuk yemi. Yemin üreticisi Rotem Kimya’dan Fatih Atalay, özellikle Helal sertifikalı ve bir günde 300-500 bin civarında tavuk kesen firmalardan talep gördüklerini belirtiyor. Atalay, "Söz konusu firmalar helal kesim yapıyor, tavuk yemine kattıkları ürünlerin de helal olmasını tercih ediyorlar. Biz, bu sebeple helal belgesi aldık. Satışlarımız da olumlu etkilendi." diyor. Atalay, Helal belgeli ürünlerini Mısır ve Azerbaycan’a ihraç ettiklerini de sözlerine ekliyor. Fuardaki dikkat çekici bir diğer yer de Helal Dünya Marketi. Helal belgeli vücut bakım ürünleri satan markette, şampuandan ıslak mendile, sıvı sabundan yağ dengeleyici kreme, tüy dökücü losyondan, deterjan ve temizlik köpüğüne kadar pek çok Helal belgeli ürünü bulmak mümkün.

Temizlik ürünlerinin önemli bölümünün zararlı kimyevi maddeler ihtiva ettiğini belirten Helal Dünya Marketi’nin Başakşehir Şubesi Müdürü Cemşit Behmenyar, sertifikanın bu noktada devreye girdiğini ifade ederken, şöyle konuşuyor: "Bunlar deriden ya da ağızdan vücuta girdiğinde belli hastalıklara neden oluyor. İkinci olarak alkol sorunu var. Kimi ürünlerde alkol var. İnsan vücudunu tahrip eden alkol türleri var. Örneğin metil alkol, bireyleri kör edebiliyor. Temizlik ürünlerinin dışında kozmetik ürünlerde kimyevi maddeler dışında bir de haram olan maddeler bulunuyor. Bu, domuz yağı da olabiliyor, karmin böceğinden elde edilen boyalar da olabiliyor. “Helal belgeli diş macunlarını fuar katılımcılarının begenisine sunan Dr. Rodzi firmasının satış müdürü Emre Altuğ da belgenin ürün içeriğiyle ilgisine vurgu yapıyor. Sanayisi gelişmiş pek çok ülkede domuzdan elde edilen ürünlerin gıda maddelerine katılmaması ile ilgili hassasiyet olmadığı için bu hayvandan elde edilen jelatinin sıkça kullanıldığını anlatan Altuğ, şunları aktarıyor: “Vatandaşlarımızın gönül rahatlığı ile kullanması için kendi ürünümüzü ürettik.

Ananevi yöntemler kullandık. Malum, diş macunu sivilce ve yaraları kurutuyor. Biz de bunu bildiğimiz için diş macununa deniz salatalığı adlı bir canlı koyduk. Bu canlı, denizde hayatını idame ettiriyor, kendini yenileyebiliyor. Yani Dr. Rodzı, diş macunu olmasının yanında ağız yaralarına, cilt yanıklarına ve böcek ısırıklarına da iyi geliyor. İlerleyen dönemlerde diş fırçası da imal edeceğiz. Evet, ağız çalkalama sularında alkol olması, diş fırçalarında domuz kılı olduğu kuşkuları var, biz bunları da ortadan kaldırma niyetindeyiz. Tabii tıbbi sıkıntıları da unutmamak gerekiyor. Sodyum klorür sülfat diye bir madde var. Bu; deterjanda da diş macununda da bulunuyor. Bu kadar sıkıntılı. Biz, Dr. Rodzı markalı diş macunununda zararlı maddelere yer vermedik. Burada maliyetlerimizin arttığı da muhakkak.”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı