Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

'Merak' Mars'a İndi!

7 Ağustos 2012 Salı günü yayınlandı NASA’nın Mars’ta yaşam belirtisi aramakla görevli Curiosity (Merak) ismindeki gezgin robotu, 2 yıl sürecek görevine başlamak üzere bugün saat 08.30 surlarında Mars yüzeyine başarılı bir iniş yaptı.

Los Angeles yakınlarında bulunan Jetli Sürüş Laboratuarı’ndaki görev kontrol merkezi çalışanları, robotun başarılı bir şekilde iniş yaptığına dair sinyalin alınmasıyla alkış tutarak ve birbirlerine sarılarak sevinçlerini gösterdi.

NASA bu inişin, robotlu uzay uçuşunda elde edilen muhtemelen en karmaşık başarı olduğunu belirtti.

Birkaç dakika sonrasında ise Curiosity, Mars yüzeyinde çektiği ilk üç görüntüyü gönderdi. Görüntülerden bir tanesinde aracın tekerleğinin bulunduğu bildirildi.

Uzay aracının yere iniş ekibinin başkan yardımcılığını yapan Allen Chen, elde ettikleri başarının ardından sevincini, “Buna inanamıyorum. Bu inanılmaz bir şey” ifadeleriyle dile getirdi.

Görev kontrol merkezinden alınan bilgiye göre, küçük bir otomobil büyüklüğündeki robot, Mars’ın güney yarımküresinde bulunan Gale Krateri’nin tabanından yükselen bir dağın eteklerinin yakınlarındaki iniş bölgesine ulaştı.

2.5 milyar dolarlık Curiosity projesi, NASA’nın 1970’li yıllarda uygulamaya koyduğu Viking programından beri ilk astrobiyolojik görevi olma niteliğini taşıyor. Elde edilen başarı, bütçe kesintileri ve 30 yıllık uzay mekiği programının yakın zamanda sonlanmasıyla baş etmeye çalışan NASA için bir dönüm noktası olarak nitelendiriliyor.

Baş bilim danışmanı John Holdren, ABD Başkanı Barack Obama’nın NASA’ya ait Jetli Sürüş Laboratuarı’ndaki ziyareti sırasında, “Bu, gezegen keşifleri yönünde atılan muazzam bir adım. Daha önce hiç kimse böyle bir şey başarmadı. İnanılmaz bir performanstı” şeklinde konuştu.

Nükleer güçle çalışan 1 ton ağırlığındaki altı tekerlekli uzay gezgini Curiosity’nin durumu varışı esnasında hemen doğrulanamamıştı.

NASA, başka bir dünyaya gönderilen ilk tam donanımlı mobil bilim laboratuarı olarak nitelendirdiği gezgin robotun çok yönlü aletlerini, iki yıl sürecek görevine başlamadan önce birkaç haftalık teknik denetimlere tabi tutacak.

Mobil Mars Bilim Laboratuarı Curiosity’nin iniş yolculuğu, 8 aydan fazla bir süre sürdü ve araç yolculuk boyunca uzayda 567 milyon kilometre yol kat etti. Curiosity uzaya, Florida’daki Cape Canaveral’dan 26 Kasım 2011 tarihinde fırlatılmıştı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı