Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Dünyanın Sorunu Masada

12 Mayıs 2012 Cumartesi günü yayınlandı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, göçle gelenlerin gittikleri her yere katkı sağladığını belirterek, ''Göç, göç alan yer için her açıdan büyük bir güçtür. Farklı kültürlerin, farklı renklerin her birisi göç alan yerin servetine servet, gücüne güç katar'' dedi.

Bozdağ, Gaziantep'te düzenlenen ''Göç: Türkiye ve Dünyanın Gerçeği Uluslararası Sempozyumu''nda yaptığı konuşmada, göç eden insanların yanlarında bavullarıyla, eşyalarının yanında kültürleri, gelenekleri, sevdaları, hasretleri, umutları ve hayalleri gibi manevi değerlerini de yanlarında götürdüklerini söyledi.

Başarılı bir uyumun ancak insanların manevi özelliklerine ve değerlerine saygı duyarak geliştirilen politikalarla olacağını belirten Bozdağ, ''Hoşgörü ve birlikte yaşama kültürünün temeli, karşımızdakilerin de bizim gibi insan, maddi manevi ihtiyaçlarını kabulden ve bu kabule uygun adımlar atmaktan geçer'' diye konuştu.

Uyumun sağlanabilmesi açısından eşitliğin hayata geçirilmesinin, eşit katılımın temin edilmesinin ve birlikte yaşama kültürünün hayata geçirilmesinin önemini vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:

''Çünkü kültürleri tekleştirme değil ayrı kültürlere saygıyı esas alarak hareket ederseniz, o zaman daha büyük başarıyı daha büyük bir uyumu birlikte elde etme imkanı olur. Aksi takdirde uyum, sadece uyum yaptıklarını zannedenlerin uyumasına neden olur. Çünkü, bu yolla uyumu, hayata geçirmeyi belediyeler de başaramaz valiler de başaramaz hükümetler de başaramaz. Uyum karşılıklı olmalıdır.''

Türkler'in Almanya toplumuyla uyumlu olmasının, her alanda başarılarıyla öne çıkmasının Türkiye olarak en büyük dilekleri olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Uyum konusunu önemsiyoruz. Ama uyumdan ne anladığımızın önemli olduğunu da her zaman Alman dostlarımıza ifade ediyoruz. Biz uyumdan, insanımızın dilini, dinini, kültürünü, kimliğini muhafaza ederek yaşadığı toplumun huzuruna, refahına, mutluluğuna daha da büyük katkı sağlaması ve onlarla beraber mutlu olmanın yolunu bulması ve bunu içselleştirmesi olarak anlıyoruz. Yoksa kendine ait değerlerinden feragat edip başka değerleri benimsemesi, gerçek anlamda bir uyum değil bir asimilasyon olur.''

-''Paha biçilmez servet ve güç kaynağı''

Dünyanın her yerinde geçmişten günümüze her tür fanatizm, ayrımcılık, adaletsizlik, hukuksuzluk, keyfilik yapanların her zaman kaybettiğini belirten Bozdağ, şöyle konuştu:

''Onun için insan hakları, eşitlik, adalet, hak hukuk, hoşgörü, birlikte yaşama kültürü, demokrasi, hukukun üstünlüğü her zaman üstün olsun diye çalıştık, çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Her yerde farklı kültürlere, farklı renklere, farklı dinlere, farklı dillere karşı olan az da olsa radikal, bağnaz ve hoşgörüsüz insanlar bulunabilir. Az da olsa bu görüşler taraftar bulabilir. Siyasetçilere düşen, farklı kültürler ve her tür farklılıklarımızla birlikte yaşamanın, hoşgörü, eşitlik, hak hukuk, adalet, insan hakları ve demokrasinin paha biçilmez bir servet ve güç kaynağı olduğunu her şartta müdafaa etmektir. Toplumun huzur, refah, barış, birlikte yaşama ve mutluluğuna göz dikmiş her tür bağnazlığa karşı durmaktır. Huzur ve barışın, birlikte yaşamanın en büyük düşmanı olan ırkçılık, bölgecilik, İslamofobi, ayrımcılık, hoşgörüsüzlük ve benzeri hastalıklara karşı dik durmak, tavırlı olmak, bunların hayat bulacağı söylemlerden uzak durmak lazımdır.''

Göçün, göç alan yer için her açıdan büyük bir güç olduğunu ifade eden Bekir Bozdağ, ''Farklı kültürlerin, farklı renklerin her birisi göç alan yerin servetine servet, gücüne güç katar, büyük bir imkan sağlar. Göçle gelenler bize güçle geliyorlar. Biz o gücü hem ülkemizin gücüne hem ilimizin gücüne hem de dünyanın gücüne birlikte dönüştürebiliriz'' dedi.

Uluslararası toplumun sınırları büyüterek, göçleri engellemek için tedbirler alarak, insanları dışlayarak ve insanları başkalaştırma noktasında adımlar atarak göçü önleme imkanı olmadığını kaydeden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, ''Öyleyse biz göçün ortaya çıkaracağı güçleri, dünyanın her yerinin kalkınmasına, gelişmesine, büyümesine katkı sağlayacak bir zenginliğe bir güce dönüştürebilirsek o zaman göç kendiliğinden azalabilir'' dedi.

Ülkeler arası uyum konusunda Almanya ile Türkiye'nin birlikte çalışmaya, başka ülkelerle de birlikte çalışmaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Bozdağ, bunun uyumun ve birlikte yaşama anlayışının yaygınlaştırılmasına büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

-Karikatür sergisi açtı-

Sempozyumun açılışının ardından Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Almanya Federal Uyum Bakanı Maria Böhmer ve KKTC Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş ile AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi fuayesindeki ''50 Yıl 50 Karikatür: Alman Medyasındaki Karikatürlerde Türkler'' konulu serginin açılışını yaptı.

Gaziantep Üniversitesi'nde okuyan yabancı uyruklu öğrenciler, sergiyi gezen Bozdağ, Bakan Şahin ve Böhmer'e tişört hediye etti.

Bu arada, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de Almanya Federal Uyum Bakanı Böhmer'e, kendi fotoğrafının dokunduğu halı tablo hediye etti.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı