Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Kışanak, provokasyonlara karşı uyardı

8 Mayıs 2013 Çarşamba günü yayınlandı Demirtaş askerin PKK'lılara operasyon düzenlemesi halinde ne yapacaklarını açıkladı!

Demirtaş, "Tek bir askeri birlik bile geri çekilmekte olan PKK'lılara operasyon yapmaya kalkarsa, biz yüzbinlerce kişi olarak operasyon bölgesine yürüyeceğiz. Operasyonu biz durduracağız" dedi.

Geceyi Hakkari'de geçiren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Hakkari Miletvekilleri Esat Canan, Adil Zozani ve BDP'lilerle birlikte Yüksekova'ya geçti.

İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Kerem Ağa köprüsünde karşılanan Demirtaş ve beraberindekiler, 200 araçlık konvoy eşliğinde ilçe merkezine geldi. Burada toplanan kalabalığa parti otobüsü üzerinden seslenen Demirtaş, barış sürecini anlattı. PKK'lıların 8 Mayıs itibariyle sınır dışına çıkacağını hatırlatan Demirtaş, herkesin duyarlı olmasını istedi.

'ASKERİ BİRLİKLER OPERASYON YAPMASIN'

PKK'lıların çekilme sürecinde hükümetin provakasyolara karşı gerekli önlemleri alması gerektiğini belirten Demirtaş şunları söyledi:

"Elbette herkese önemli görevler düşüyor ama, en büyük görev hükümetindir. Askeri operasyonlar, siyasi operasyonlar, şehirlere yönelik provakasyon ihtimalini hükümetin bertaraf etmesi, durdurması lazım. Ama yine de eğer hükümet bunları önleyemez, yeterli tedbir alamazsa, ortaya çıkacak en küçük provokasyonlarda görev ve sorumluluk halkın olacak. Tek bir askeri birlik bile geri çekilmekte olan PKK'lılara operasyon yapmaya kalkarsa, biz yüzbinlerce kişi operasyon bölgesine yürüyeceğiz. Operasyonu biz durduracağız. Şehirlerde siyasi, haksız, hukuksuz operasyonlara devam ederlerse, biz yüzbinlerle her tarafta bu siyasi opearsyonları da durduracağız. Çünkü görev halkındır artık. Gerillanın çekilmesi siyasi çözüm noktası olacaktır. Eğer çözümü hükümet heba etmek istemiyorsa biz buna destek sunacağız. Yeter ki anayasa ve yasalarda kapsamlı bir demokratikleşme başlatılsın. Bu fırsat kaçırılırsa yazık olur."

'PKK'LILARIN ÇEKİLMESİ 2-3 AY SÜRER'

Başbakan Erdoğan'ın "Baharı kışa çevirmeyelim" sözlerine katıldıklarını belirten Demirtaş, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in PKK'lıların çekildiği sözüne de cevap verdi. Demirtaş şöyle konuştu:

"Biz de buradan sesleniyoruz. Gelin bu baharı kışa çevirmeyelim. Baharı kalıcı yapalım. Bunun yolu da Kürt halkını tanımaktan geçer. Bizler artık siyasi mücadelemizle taleplerimizi haykırarak, Kürt halkının gasp edilen, çalınan haklarının iadesini bekliyoruz. Şimdi herşey oldu bitti, sanki barış çözüm gerçekleşti gibi düşünmek yanlıştır. Sayın Meclis Başkanı'PKK'lılar zaten sınır dışına çıktılar'diyor. Yani bir Meclis Başkanı olarak mutlaka bir bilgiye dayalı konuşuyorsun. Ama bizim bildiğimiz Erzurum'dan, Amanoslardan, Dersim'den PKK'lıların sınır dışına çıkması 2- 3 ay sürer. Böyle 2- 3 günde PKK gerillarının tamamının sınır dışına çıkması akla mantığa uygun değil. Geri çekilme süreci yeni başlıyor. Bitmemiştir. Bunun da böyle bilinmesi daha doğru olur."

CHP'NİN KÜRT'LERE ÖZÜR BORCU VAR

CHP ve MHP'nin süreçle ilgili tutumunu da eleştiren Demirtaş, "Bugüne kadar MHP ve CHP'den barış beklemedik. Bu güne kadar ağızlarını küfürle açtılar, hakaretle kapattılar. Ağzlarını tehditle açtılar, tepkiyle kapattılar. Bakın CHP kendine sosyal demokrat ana muhalefet partisi diyor. Kaç tane CHP var, kaç tane kanat ve kuyruk var onu da bilmiyoruz. Bu nasıl bir hareket onu da anlamış değiliz" dedi.

CHP sayesinde Kürtlerin bir çok yasakla karşı karşıya kaldığını öne süren Demirtaş sözlerini şxöyle sürdürdü:

"CHP'nin Kürtlere bin defa özür borcu var. Seyyit Rıza, Dersim katliamından dolayı sizin Kürtlere özür borcunuz var. CHP olarak'Kürt demek yasaktır'dedİğiniz için Kürtlere özür borcunuz var. Çarşı pazarda bile Kürtçe konuşmayı yasakladığınız için Kürtlerden özür dilemelisiniz. Şimdi sayın Kılıçdaroğlu'na buradan seslenmek istiyorum. Bir Kürt Alevi olarak 1950'lilere kadar CHP'nin Kürtlere yaptığı yanlıştan dolayı özür dilemeye hazır mısınız? Kılıçdaroğlu olarak geçmişinizle, tarihinizle yüzleşmeye hazır mısınız? Çözüme en fazla destek veren sosyal demokratlar olması gerekmiyor mu? Neden bu sürece karşı çıkıyorsunuz. CHP olarak size yakışıyor mu?"

İŞADAMLARINA VE GENÇLERE ÇAĞRI

Hakkarili işadamlarına yatırım çağrısı yapan Demirtaş, gençlerin de bundan sonra kalemle siyasal mücadelelerini yürütmelerini istedi. Demirtaş, Kurdi-Der Yüksekova şubesi tarafından verilen Kürtçe eğitimini başarıyla tamamlayanlara sertifikalarını verdikten sonra Şemdinli İlçesi'ne gitti.

'FAŞİZME KARŞI İLK KIVILCIMIN ÇAKILDIĞI YERDEYİZ'

Hakkari'deki gezisinin üçüncü gününde Yüksekova'dan sonra Türkiye'nin İran ve Irak topraklarına sınır olan Şemdinli İlçesi'nin Tekeli Köyü'ne giden BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş meydanda toplanan yaklaşık 2 bin kişiye hitap etti.

PKK'lı teröristlerin ilk saldırıyı Şemdinli'de yaptığına atıfta bulunan Demirtaş, "Onurlu Kürt gençleri, Şemdinli'de bu faşizme geçit vermeyeceğinin mücadelesini verdiler. İşte bu görkemli direnişin, faşizme karşı ilk kıvılcımının çakıldığı yerdeyiz" dedi.

Selahattin Demirtaş, Şemdinli'de şimdi barış sloganlarının yükseldiğini, Kürt adının şimdi faşizme karşı direnişin adı olduğunu ileri sürerek, "Binlerce kahraman canını verdi. Binlerce köy boşaltıldı. Bizi yok etmeye çalışanlar, şimdi bu halkın önderi başkan Apo ile İmralı'da görüşme yaptılar. Bu nedenle Başkan Apo'nun başlattığı bu çözüm sürecinin arkasında olacağız. Muhattap başkan Apo 'dur. Demek ki tank, top, tugaylarla, kobralarla savaş durmuyor. Savaşın durması için başkan Apo'nun bir sözü gerekiyordu" dedi.

Bundan sonra sürecin kolay olmayacağını anlatan Demirtaş, "Biz barış dedikçe birileri koltuklarında bağırıp çağırıp kuduruyor. Bu halk barışa susamışken, dağlardaki silahlar da susmuşken özellikle ulusalcılar barışı istemiyor. Bundan sonra da işler çok kolay olmayacak. Bir yandan barış süreci var diğer yandan da özellikle Hakkari bölgesinde halkın ticaretini engellemeye dönük uygulamalar var. Bu halkın tek kaynağı buradaki ticarettir. Halkın ticaretini engelleyecek hiç bir uygulamayı kabul etmiyoruz" dedi. Demirtaş, konuşmasının ardından CHP Şemdinli İlçe Başkanlığı'ndan istifa ederek BDP'ye geçen Necmettin Yardımcı'nın rozetini taktı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı