Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Süt bankasına erteleme

9 Mart 2013 Cumartesi günü yayınlandı Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Anne Sütü Bankası” projesinin biraz gecikeceğini belirterek, “Tedbir, hukuk, kayıt sistematiği üzerinde çalışmamız gerektiği için projenin uygulanmasında bir süre gecikme olacak.Kamuoyunun sabırla karşılamasını bekliyoruz.” dedi.

Bakan Müezzinoğlu, İzmir’de Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kuruluş çalışmaları devam eden anne sütü bankasıyla ilgili bilgilendirme toplantısına katıldı.

Hastane yetkililerinden bilgi alan Müezzinoğlu, toplantının ardından basın açıklaması yaptı. İzmir’deki çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını belirten Bakan Müezzinoğlu, önümüzdeki süreçte projeye bazı yeni çalışmalar ilave etmeyi düşündüklerini bildirdi.

“Bizim medeniyet anlayışımızda, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' prensibi vardır. Milletçe en öncelikli özelliğimiz veya öncelik dediğimiz konu, canlıyı yaşatabilmek. Hele hele bu bir insanın evladıysa yaşatmak için tüm imkanları kullanma sorumluluğumuz var.” diyen Müezzinoğlu, Türkiye’nin bebek ölümlerini önlemede 10 yıl öncesine kadar önemli mesafe katettiğini ancak dünya standartlarına göre henüz yetersiz olduğunu vurguladı. Prematüre bebeklerin yaşatılması konusunda anne sütüne ihtiyaç olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, “Bu anlamda da süt anneliği projesini, bu milletin güven duygusuna önümüzdeki süreçte kazandırmayı düşünüyoruz.” dedi.

Son beş yılda yapılan araştırmalarda süt annenin sütünün, bebeğe DNA’sıyla birlikte veya DNA özellikleriyle de taşındığı yönünde bilimsel araştırma ve tespitler olduğunu da hatırlatan Bakan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
“Annenin sütünün, yalnız besin olmasının ötesinde bir ailenin gen yapısını taşıyan özelliği de var. Dolayısıyla bizim hukuk sistemimizde, fayda ve tedbir ayağını güvenli hale getirmemiz gerekiyor. Bundan dolayı kayıt sistematiğimizde yasal düzenlemelerle, Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü ile bunu paylaşarak, sütü veren ve alan ailelerin çocukları arasında hukuk o çocuklar yaşadığı sürece yansıyacak bir süreç olduğu için hukuki altyapıyı da güçlü hale getirmemiz lazım. O nedenle önümüzdeki süreçte projenin hukuki ayağını ve kayıt sistematiğini de güçlendirebilecek çalışmalar için zamana ihtiyacımız var. Bu süreci de tamamladıktan sonra da fiilen erken doğan, anne sütüne ihtiyacı olan bebeklerimizi yaşatabilmek ve sağlıklı nesiller olarak bu ülke insanına sunabilmeyi hedefliyoruz.”

Müezzinoğlu, projenin ne zaman tamamlanacağıyla ilgili bir soruya, “Gönlüm ister ki iki üç günde bitirelim ama bu yalnızca bizim bakanlığımızı da ilgilendiren bir durum değil. Bir an önce ihtiyacı olan bebeklerimize, sağlıklı ve herhangi bir enfeksiyon riski olmayan, laboratuvar tetkiklerinden geçmiş anne sütünün verilmesi taraftarıyız.” karşılığını verdi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı