Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Türk hikayeciliğinin kutup ismi için sempozyum

27 Nisan 2012 Cuma günü yayınlandı Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, yazarlık hayatında 40 yılı geride bırakan Mustafa Kutlu'nun Türk hikayeciliğinin en önemli isimlerinden biri olduğunu belirterek, ''Modern olanla geleneksel olanı kendine özgü, yeni ve yerli bir dille harmanlayan yazarın bu dil ile yazdığı hikayeler, çağdaş bir mesnevi gibidir'' dedi.

Fatih'teki Ali Emiri Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda konuşan Prof. Dr. Andı, Kutlu'nun eserlerinin yanı sıra ressam, spor yazarlığı, editör, eleştirmen ve senarist yönüyle de ele alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Prof. Dr. Andı, ''Yazarlık hayatında 40 yılı geride bırakan Kutlu, Türk hikayeciliğinin en önemli isimlerindendir. Modern olanla geleneksel olanı kendine özgü, yeni ve yerli bir dille harmanlayan yazarın bu dil ile yazdığı hikayeler, çağdaş bir mesnevi gibidir'' şeklinde konuştu.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Kara da konuşmasında, yazarın edebiyat ve düşünce dünyasına değindi.

Mustafa Kutlu'nun, ''ilk göz ağrısı'' eserinin ''Ortadaki Adam'' olduğunu aktaran Kara, ''Yazarın tekrar basımına müsaade etmediği bu eseri nerede bulursanız mutlaka alınız'' dedi.

Sempozyumda, yazarın hayatının anlatıldığı belgesel filmin de gösterimi yapıldı.

Mustafa Kutlu'nun hayatı, sanatı ve eserlerinin değerlendirileceği sempozyumda, Türk edebiyatı sahasında yaptıkları çalışmalarla tanınan akademisyen ve yazarlar, ''Türk Hikayeciliğinde Mustafa Kutlu'', ''Mustafa Kutlu Hikayelerinin Tematik Yelpazesi'', ''Mustafa Kutlu Hikayelerinde Dil ve Yapı'', ''İnanç, Tasavvuf ve Mustafa Kutlu'nun Hikayeleri'', ''Mustafa Kutlu'da Modernizm Eleştirisi ve Gelenek'', ''Mustafa Kutlu'nun Hikayelerinde İnsanlar'', ''Mustafa Kutlu'da Taşra, Kent ve Kentli İnsan'', ''Mustafa Kutlu'da Toplumsal Dönüşümün İzleri'', ''Hikayelerinin Dışında Mustafa Kutlu'' konu başlıkları çerçevesinde bildiri sunacak.

Sağlık sorunları nedeniyle sempozyuma katılamadığı bildirilen Mustafa Kutlu'ya verilmek üzere ''Şeref Beratı'', Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin İpek tarafından Dergah yayınlarından bir yetkiliye takdim edildi.

Sempozyum, yarın sona erecek.

-Mustafa Kutlu-

Erzincan'da 1945 yılında doğan Mustafa Kutlu, Erzincan Lisesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümünü bitirdi.

Tunceli Lisesi'nde ve İstanbul'da Vefa Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yapan Kutlu, 1974'te mesleğinden ayrılarak Dergah Yayınları'nda çalışmaya başladı.

Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi'nin yayın müdürlüğünü 3. ciltten itibaren üstlenen Kutlu'nun ilk hikayeleri Fikir ve Sanatta Hareket dergisinde çıktı.

Daha çok köy ve Kasaba insanının günlük endişelerini işleyen Kutlu'nun hikayelerinde, Kahramanlar Türkiye'deki sancılı değişimin birer şahididirler.

Kutlu'nun öyküleri arasında ''Gönül İşi'', ''Hüzün ve Tesadüf'', ''Uzun Hikaye'' ve ''Hayat Güzeldir'' ile deneme-inceleme eserleri arasında ''Şehir Mektupları'' ve ''Akasya İle Mandolin'' yer alıyor .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı