Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Tüsiad Başkanı Boyner'in açıklaması

20 Nisan 2012 Cuma günü yayınlandı Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, yeni anayasa çalışmalarının 12 Eylül darbesi ve 28 Şubat müdahalesi sorumlularının yargı süreçlerinin başladığı bir döneme denk geldiğini söyledi.

Boyner, 12 Eylül darbesi ve 28 Şubat'la ilgili davaların o dönemde çekilmiş ya da çektirilmiş olan acılara bir nebze merhem olacağını ümit ettiğini belirtti TÜSİAD Yönetim Kurulu, Anadolu Toplantıları kapsamında Kayseri’yi ziyaret etti. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO)'nda düzenlenen “Dış Politikadaki Gelişmeler ve Ekonomik Görünüm” konulu konferansın ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Boyner, 12 Eylül ve 28 Şubat darbeleri ile davaların yakın tarihteki tatsız ve derin izler bırakmış dönemlerle bir yüzleşme imkanı oluşturduğuna dikkat çekti. Boyner, şöyle konuştu: “Yeni anayasa ile ilgili yasama süreci 12 Eylül darbesi ve 28 Şubat müdahalesi sorumlularının yargı süreçlerinin başladığı bir döneme denk gelecek . Türkiye bir daha ne kadar kötü yönetilirse yönetilsin, darbeden ya da siyaset dışı bir kurumdan medet ummamalıdır. İhtiyaç duyduğumuz şey kurtarıcılar değil, düzgün işleyen bir sistem oluşturmak, korkulardan, baskılardan, özgürlük düşmanlığından arındırılmış bir siyasi alan kurmaktır.”

“Bu davalar tarihimizdeki tatsız ve derin izler bırakmış dönemlerle bir yüzleşme imkanı oluşturacaktır.” diyen Boyner, “Toplum olarak bu darbelerin yol açtığı yeni kırılmalar ve derin sorunlarla, dehşet verici cezaevi öyküleri ve hunharlıklarla da yüz yüze geleceğiz. Darbeler yargılanırken aslında toplum olarak biz de bir muhasebe yapmak zorunda kalacağız. Bu dönemde en önemli beklentimiz davaların hukuk çerçevesi içinde kalmasıdır. Türkiye ile benzer deneyimlerin yaşandığı Latin Amerika ülkelerinde olduğu gibi suçluları cezalandırırken toplumsal barışmanın koşullarını da yaratmaya özen göstermeliyiz inancındayım.” dedi.

Boyner, hukukun ve adaletin ağır işleyen çarkları insanın yüreğini intikam almanın hazzı gibi soğutmayabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Ama hiçbir zaman unutmamalıyız ki, toplumlar ve bireyler olarak sığınabileceğimiz yegane korunak da hukuk ve adalettir. Bu kez, bir yandan askeri darbe dönemlerinin suçları ve günahlarıyla hesaplaşırken, diğer yandan da evrensel hukuk kuralları içinde adalet dağıtan bir yargı düzenini nihayet tesis edebilmeyi başaracağımızı umuyorum. Ülke ve toplum olarak dirliğimizin, düzenimizin ve refahımızın buna bağlı olduğunu düşünüyorum." Programın sonunda KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, Ümit Boyner’e odanın plaketini takdim etti .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı