Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İstanbul Modern kaldırılmayacak

20 Nisan 2012 Cuma günü yayınlandı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mecidiyeköy'de inşa edilen Trump Towers Mall'ın açılış törenine katıldı.

Açılışta konuşan Erdoğan, "Yerli yatırımlarda Türkçe hassasiyetini ben özellikle yatırımcılarımızdan rica ediyorum. Uluslararası yatırımlarda ve özellikle de iç tasarımda Türkçe hassasiyetini görmek istediğimizi özellikle vurgulamak istiyorum" dedi.

İstanbul Mecidiyeköy'de inşa edilen Trump Towers Mall'ın açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımı ile yapıldı. Törende Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ile çok sayıda davetli katıldı

Açılışta konuşan Başbakan Erdoğan, son zamanlarda başta İstanbul olmak üzere yeni inşa edilen konut ve işyeri projelerinde farklı dillerde kelime ve kavramların çok sık kullanıldığına şahit olduğunu ifade ederek, "Bu kelime ve kavramlarının tamamının aslında Türkçe'de çok güzel karşılıkları var. Türkçe, dünya üzerinde 100 milyonlarca insan tarafından konuşuluyor. Türkiye Türkçe'si, hele hele özellikle de İstanbul Türkçe'si ise Türkiye'nin artan gücüne, büyüyen ekonomisine, artan dış ticaretine paralelolarak artık uluslararası bir boyut kazanıyor. Yerli yatırımlarda Türkçe hassasiyetini ben özellikle yatırımcılarımızdan rica ediyorum. Uluslararası yatırımlarda ve özellikle de iç tasarımda Türkçe hassasiyetini görmek istediğimizi özellikle vurgulamak istiyorum. İstanbul elbette küresel düzeyde önemli bir şehirdir, uluslararası bir markadır. Yani biz kendi markalarımızı oluşturacaksak buna çok ihtiyacımız var. Ama Türkçe de artık ülke sınırlarını aşan önemli bir dildir. Burada en zor haliyle TürkçeleşmişTürkçe'yi bile eğer benimsersek, bununla da çok önemli adımlar atmış oluruz. Bu yüzden Türkçe isim ve markaların dünya markasına dönüşmesi için gayret gösterilmesi gerektiğini ayrıca vurgulamak istiyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin eşsiz tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra son dönemde çok geniş bir coğrafyanın ticaret ve finans merkezi olma yolunda kararlı adımlarla ilerlediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Ortalama 80 gibi doluluğun olduğunu gördüm; mesele bu. Bu, Türkiye'nin nasıl tırmandığını, nasıl geliştiğini gösteriyor. Burada 400 milyon dolarlık bir yatırım yapacaksınız ve bu yatırımın hemen bir cazibe merkezi oluşturması ve yüzde 80 gibi bir doluluğa kavuşması sıradan bir olay değil. Yani bu ülkedeyatırım yaparsan bunun karşılığı var, boşa değil. Buralarda geldik" dedi.

Çok sayıda uluslararası spor, sanat, kültür organizasyonuna İstanbul'da başarıyla ev sahipliği yapıldığını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda komşularımız 'benim ekonomik sorunum var, ben Akdeniz oyunlarını yapamam, bu organizasyonu başkaları yapsın' deyip çekildiler. Türkiye olarak biz aldık, Mersin'de şimdi Akdeniz Olimpiyatları'na hazırlanıyoruz. Bunlar bir şeyi gösteriyor, uluslararası zirvelerle İstanbul'un adının dünyada yankılanmasının önünü açtık. İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olması ki şu anda yoğun bir şekilde Asya yakasında finans merkeziyle ilgili devlet bankalarımız oraya taşınıyor ve SPK, BDDK gibikuruluşlarımız oraya taşınıyorlar. Bunun yanında özel sektördeki finans kuruluşlarımızın bir kısmı da aynı şekilde Anadolu yakasında yatırımlarını yapmaya başladılar.

Bunu da durup dururken, 'rasgele, neresi olursa gel yap' anlayışıyla değil, İstanbul'da bir yerleşim planının olduğunu ortaya koymak için ifade etmek istiyorum. Bütün bu yoğun mücadele içinde İstanbul'un görünümünü, tarihi ve kültürel zenginliklerini muhafaza etmek için hassasiyet içindeyiz. Bu tarihi değerlerimizi, bunları korumak,restorasyonlarını yoğun bir şekilde yapmak suretiyle de turizmin en önemli merkezlerinden, destinasyonlarından biri olarak İstanbul'umuzu dünyaya sunmuş vaziyetteyiz. Şu anda İstanbul'daki otellerimiz ihtiyaca cevap vermiyor. Böyle bir konuma geldik. Onun için ciddi şekilde otel yapımları devam ediyor." Ulaşım yatırımlarını yaparken, konut üretirken, alt yapı yatırımlarını hızla sürdürürken modern İstanbul ile tarihi İstanbul ayrımını çok büyük bir dikkatle gözettiklerini anlatan Erdoğan, Marmaray'ı inşa ederken kazılarda ortaya çıkan tarihi eserlerin muhafaza edilmesi nedeniyle 4 yıllık bir kayıp olduğunu söyledi

Başbakan Erdoğan, yeni düzenlemelerle birlikte ülke genelinde yeni bir nazım plan uygulamasıyla artık rastgele bir yapılanma değil, kontrollü bir yapılanmayı sağlamanın adımlarını attıklarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu adımları atmayı sürdürdüğünü söyledi

Boğaz'daki çirkin yapılaşmayı ortadan kaldıracaklarını anlatan Erdoğan, "Yapılması gereken müdahaleleri yapacağız. Merkezi yönetim, büyükşehir, ilçe belediyeleri bu işi birlikte yürütmekte kararlıyız. En ufak bir geri atma söz konusu değil" dedi.

Erdoğan, Yassıada'nın da uygulanacak proje ile Yassıada olmaktan çıkacağını ve bir 'özgürlük adası' haline geleceğini ifade etti.

Kanalistanbul projesinde çalışmaların sürdüğünü de anlatan Erdoğan, çalışmalar bittikten sonra ikinci bir alternatif boğazınİstanbul'a kazandırılmış olacağını söyledi

Başbakan Erdoğan, özellikle İstanbul'da tarihin yağmalanmasına, kültürün bozulmasına, tabii hayatın yok edilmesine asla rıza gösterilmeyeceğini ifade etti.

Erdoğan, "Bir dünya kenti olan İstanbul'un eski ile yeninin kaynaştığı, uyum içinde varlığını idame ettirdiği, yeninin eskiye saygı gösterdiği bir düzlemde büyümesi için bugün kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

İstanbul Modern'in yıkılacağı yönündeki iddialara da tepki gösteren Başbakan Erdoğan, "Geçenlerde bazı gazetelerde maalesef okudum, üzüldüm. İstanbul Modern'in yıkılması, kaldırılması gibi bir şey... Duyunca üzüldüm. Benim böyle bir şeyden haberim yok, şaşırdım. Meğerse bu işin de spekülatörleri varmış. Uydurmak suretiyle orada olumsuz gelişmeye vesile olsun diye böyle bir adımı atıyorlar. Ben bu ülkede başbakan olduğum sürece İstanbul Modern yerinde duracaktır. Çünkü bu sözü veren biziz" diye konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı