Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Vahit Kaynar'ın iadesi

1 Nisan 2012 Pazar günü yayınlandı Adalet Bakanlığı, hükümlü Vahit Kaynar'ın 'Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek' suçundan 'ağırlaştırılmış müebbet hapis' cezasının infazı için Türkiye'ye iadesi amacıyla kırmızı bültenle uluslararası düzeyde arattırıldığını bildirdi.

Bakanlık açıklamasında, bazı gazete haberlerinde müdahil avukatlarının beyanına istinaden iade evrakının 'Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi'nin 16. maddesi uyarınca 18 günlük süre içinde Polonya'ya ulaştırılmaması nedeniyle Vahit Kaynar'ın serbest bırakıldığının iddia edildiğini hatırlatıldı.

Konu hakkındaki bilgilerin değişik tarihlerde kamuoyu ile paylaşıldığının dile getirildiği açıklamada, uluslararası hukuk ve teamüller uyarınca Türkiye'nin taraf olduğu 'Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi' hükümleri çerçevesinde yabancı ülkeden iadesi talep edilen kişilerin ilgili yabancı ülkede yakalanması halinde anılan sözleşme uyarınca 40 güne kadar tutuklanması talep edildiği, bu süre zarfında iadeye ilişkin tüm bilgi ve belgelerin tercümesinin yaptırılarak gönderildiği belirtildi.

Bu itibarla 27 Eylül 2011 tarihli yazılarla adı geçenin Türkiye'ye iadesi amacıyla anılan sözleşmenin 16. maddesi uyarınca 40 gün süreyle geçici olarak tutuklanmasının Polonya makamlarından talep edilmesi İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarından istenildiğinin anlatıldığı açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "Aynı tarihte Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan iade evrakının ikmali istenilmiştir. Talebimiz gereğince Vahit Kaynar, Polonya makamlarınca 04.11.2011 tarihine kadar 38 gün süreyle geçici olarak tutuklanmıştır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tercümesi yaptırılan 91 sayfa Türkçe, 157 sayfa İngilizce iade evrakı 12.10.2011 tarihinde Bakanlığımıza ulaştırılmış ve 13/10/2011 tarihli yazımız ile İçişleri ve Dışişleri Bakanlığına iletilerek adı geçenin tutukluluğunun devamı ve ülkemize iadesi istenilmiştir. İade evrakları, Polonya makamlarına 17.10.2011 tarihinde İnterpol aracılığı ile iletilmiş ve 26.10.20011 tarihinde de diplomatik kanaldan teslim edildiği teyit edilmiştir. Bu arada; Polonya Temyiz Mahkemesinin 18.10.2011 tarihli kararıyla, yaklaşık 25.000 Euro kefalet karşılığında adı geçenin serbest bırakılmasına karar vermiştir. (İade evrakları, Polonya makamlarına 17.10.2011 tarihinde, karardan bir gün önce, İnterpol aracılığı iletilmiştir) 21.10.2011 tarihinde kefaletin ödenmesi üzerine ilgilinin tutuklanmasından 23 gün sonra salıverildiği öğrenilmiştir."

Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi'nin 16. Maddesinin 4. Fıkrası son cümlesi uyarınca geçici olarak ilgilinin her zaman serbest bırakılmasının mümkün olduğunun ifade edildiği açıklamada, ancak talep edilen taraf olan Polonya'nın iadesi istenilen şahsın kaçmasına mâni olmak için gerekli tüm tedbirleri almak zorunda olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Buna bağlı olarak Vahit Kaynar’ın Sözleşme’nin 16. Maddesinin 4. Fıkrasının son cümlesine istinaden, Polonya mahkemesi tarafından verilen ve 04.11.2011 tarihi esas alınan tahliye tarihinden önce, itiraz üzerine geçici olarak kefaletle serbest bırakıldığı anlaşılmaktadır." ifadelerine yer verildi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı