Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

En zor dağa tırmandı

12 Ağustos 2012 Pazar günü yayınlandı Dünyanın en zorlu zirvesi olan 8 bin 611 metrelik K2 Dağı tırmanışını başarıyla gerçekleştiren Milli dağcı Tunç Fındık, bu sabah Türkiye’ye döndü.

Türk Hava Yolları’nın (THY) tarifeli seferi ile bu sabah Pakistan üzerinden İstanbul’a gelen Fındık, havalimanında çiçeklerle karşılanırken, K2 tırmanışı ile birlikte dünyanın en yüksek 7 zirvesine çıkabilen ikinci Türk olma ünvanını da bu başarıyla birlikte kazandı. K2 için uzun süren hazırlık çalışmalarının ardından 20 Haziran’da yola çıkan Fındık, Pakistan-Çin sınırı üzerinde yer alan 8 bin 611 metre yüksekliğindeki K2 Dağı'na ulaşmak için bir hafta boyunca Baltoro ve Godwin Austen buzullarını yürüyerek geçti. Zorlu yolculuğun ardından Fındık, K2 Dağı’nın zirvesinde Türk Bayrağı’nı dalgalandırmayı başardı.

Konu ile ilgili olarak Atatürk Havalimanı’nda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Fındık, 50 süren gün tırmanışlarının ardından 31 Temmuz tarihinde, yeryüzündeki en yüksek ikinci dağ ve en zor tırmanış olan K2’nin 8 bin 611 metrelik zirvesine varmayı başardıklarını belirterek, “Bu benim sekizinci 8 bin metre üzeri zirvem oldu. Bu çıkışta rotamız ilk kez 1954 yılında çıkılmış olan ve tabanından 3 bin 600 metre yükselen bir kaya ve buz rotası olan Abruzzi sırtı idi. Nihai tırmanışta 5 bin metredeki ana kampta havanın çıkış şartlarına uygun olması için günlerce bekledik ve hazırlık yaptık. Koşullar elverişli hale geldiğinde ilk gün 2. kampa yani 6 bin700 metreye, ikinci gün Black Pyramid denen teknik kayalık yüzeyleri çıkarak 7 bin 550 metredeki 3. kampa ve ertesi gün de Son kamp olan, 7 bin 890 metredeki The Shoulder’e tırmandık. 4. kamptan zirveye olan etaplar çok dik ve Bottleneck denen dar bir buz traversinde tırmanışı gerektirdi. Çıkışımızı başarıyla tamamladık. Aynı gün sorunsuz olarak 4. kampa, 7 bin 890 metreye indik. Son 3 gündür buzulların üzerindeki 125 km yolu yürüdük ve İslamabad’a vardık. Hayatımın en renkli ve güzel tırmanışlarından birisini gerçekleştirmiş oldum" dedi.

Milli dağcı Tunç Fındık daha Sonra kendisini karşılamaya gelen eşine sarılarak bir süre hasret giderirken, havalimanında ailesiyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı