Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Van'da Nevruz gerginliği

21 Mart 2012 Çarşamba günü yayınlandı Van'da BDP'nin nevruzu erken kutlama kararı üzerine il merkezinde gerginlik yaşandı.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, nevruz alanında konuşma yaptıktan sonra il merkezine yürümek istedi. Çarşıya yürümek isteyen gruba polis izin vermeyince grup engeli aşmak istedi. Polis gruba toplumsal olaylara müdahale aracıyla (TOMA) su ve gaz sıkıp müdahale etti. Diğer yandan sabah erken saatlerde nevruz kutlamasının yapılacağı alanın yakınında metal çivilerle güçlendirilmiş, zaman ayarlı 1 kilogram 854 gram A4 plastik patlayıcı ele geçirildi.

Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi bugün Van'da da BDP izinsiz Nevruz Bayramı'nı kutlamak istedi. Sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alınan şehir merkezinin birçok bölgesinde toplanan gruplar, nevruz kutlamasının yapılacağı İtfaiye Meydanı'na doğru harekete geçti. Meydanda toplanan yaklaşık 5 bin kişi saatlerce kutlama yaptı. Kutlamalardan sonra BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, otobüs üzerinden konuşma yaptı. Konuşmasından sonra toplanan halka, 'Belediye binasına kadar yürüyüp oradan dağılacağız. ' dedi.

Daha sonra polisle konuşan BDP yetkilileri yürümek için izin alamayınca barikatı aşmak istedi. Polis de gruba toplumsal olaylara müdahale aracıyla (TOMA) su ve gaz sıkıp müdahale etti.

Eylemciler de kısa sürede dağıldı.

VALİLİK: 1 KİLO 854 GRAM A4 PLASTİK PATLAYICI ELE GEÇİRİLDİ
Diğer yandan Van'da, sözde nevruz kutlamasının yapılacağı alanın yakınında metal çivilerle güçlendirilmiş, zaman ayarlı 1 kilogram 854 gram A4 plastik patlayıcı ele geçirildi. Valilik olayla ilgili yaptığı açıklamada, 'İlimizde, Diyarbakır ve İstanbul'da yapılmaya çalışıldığı gibi PKK/KCK terör örgütünün talimatları doğrultusunda; örgüte müzahir şahıslar tarafından Nevruz kutlamaları adı altında molotoflu ve taşlı eylemler yapılacağı, bu kutlamalar esnasında ve sonrasında çeşitli provokatif olaylar yapılacağı istihbaratı alınması üzerine ilimiz giriş ve çıkışlarında, ayrıca şehir içerisinde İl Emniyet Müdürlüğümüz ekiplerince geniş çaplı önlemler alınmıştır. Bu önlemler çerçevesinde yasa dışı gurupların sözde nevruz kutlamasını yapacağı yer olan Seyit Fehim Arvasi Mahallesi'ndeki İtfaiye Meydanı ve çevresinde gerekli güvenlik tedbirleri alınmıştır. ' denildi. Açıklamada ayrıca şu bilgilere yer verildi: Saat 07.30 sıralarında bomba imha ve inceleme ekiplerimizin detektör köpekleri ile yapmış olduğu kontroller esnasında, Hidayet Caddesi girişi Behiye Şavur Cami karşısında bulunan dükkanların arka kısmındaki boş arazide, örgüt mensupları tarafından yerleştirildiği değerlendirilen siyah renkli poşete dedektör köpeklerinin tepki vermesi üzerine, gerekli çevre emniyeti alındıktan sonra bomba imha ekiplerince usulüne uygun yapılan müdahale neticesinde, el yapımı parça tesirli zaman ayarlı bomba etkisiz hale getirilmiştir. Müdahaleden sonra yapılan incelemede, şeffaf renkli bidon içerisine yerleştirilmiş, 1 kilo 850 kilogram A4 plastik patlayıcı madde ve içerisinde parça tesiri amacıyla konulmuş çok sayıda metal çivi, dijital saat, bir adet 9 voltluk pil, 1 adet elektrikli kapsül (fünye) elde edilmiştir. Konu ile ilgili tahkikata başlanmış olup, gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir. '


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı