Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

''Masada Reyhanlı olacak''

15 Mayıs 2013 Çarşamba günü yayınlandı ABD Başkanı Obama’yla yapacağı görüşmede Reyhanlı saldırısının da gündeme geleceğini belirten Başbakan Erdoğan, "Yapacağımız görüşmelere göre yol haritamızı belirleyeceğiz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD Başkanı Barack Obama'yla görüşeceğini belirten Başbakan Erdoğan, “Önümüzdeki sürece daha farklı bir heyecanla girelim istiyoruz. ABD dönüşü yeni yol haritamızı diğer ülkelerle sürdüreceğiz. Reyhanlı olayı masada değerlendireceğimiz konular arasında yer alacak” dedi.

Saldırıda istihbarat zaafı olmadığını dile getiren Erdoğan, “İstihbarat zaafı olduğu kanaatinde değilim. Burada ön bilgi alma söz konusu. Emniyet ve istihbarat birimleri arasında bir kopukluk olabilir. Nerede bir zaaf belirtisi varsa, nerede bir zaaf varsa bunun gereğini tereddütsüz yerine getiririz. Başbakanlık Teftiş Kurulu'na ben yazılı talimatımı vermiş bulunuyorum” diye konuştu.

Erdoğan, MHP’nin çözüm süreciyle ilgili yaptığı suç duyurusuna ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Hukuk devletinin dışında hiçbir adım atmadık. Biz terörle mücadelede hangi adımı atmamız gerekiyorsa şu anda bu adımı atıyoruz. Ana muhalefet ve yavru muhalefetin en ufak bir çözüm önerisi olmamıştır. Biz çözümün peşindeyiz. Attığımız adımları hukuk devletinin çizdiği çerçevede atarız. Bahçeli’nin bize vereceği hukuk dersi yoktur.”

'ABD ZİYARETİNE KARŞI DEĞİL'

Reyhanlı'da yapılan saldırının ABD ziyaretini engellemeye yönelik olduğunu düşünmediğini ifade eden Erdoğan, "Amerikan yönetimi gündeme getirecektir. Getirdiği zaman biraz karşılıklı alışverişte bulunacağız. Olayın bu seyahatimizle ilintili hale getirilmesine katılmıyorum. Çözüm süreciyle bu işi ilintili hale getirseler daha anlamlı olabilir. Çözüm sürecinde attığımız adımları baltalama olarak görebilirim. Ama ABD seyahatini engellemeye yönelik bir girişim olduğunu düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

'GELENE KADAR ÇOK ŞEY DEĞİŞECEK'

Erdoğan, asıl hedefin Ankara olduğu yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine ise şöyle konuştu:

“Bunların hepsi dedikodu. Ankara ya da başka bir şehir olabilir. Şam’da illegal bir yönetim var. Oradaki hükümet bitmiştir, düşmüştür. Halkıyla savaş halinde olan bir rejim vardır. Füzeleriyle, uçaklarıyla bombardıman yaparak 100 bine yakın insanı öldürmüştür. 1 milyonun üzerinde Suriye dışında yaşayan Suriyeli var. 'Bu işi biz mi yaptık' diyecekler. Halkının kabul etmediği bir yapıyı biz kabul edebilir miyiz? Elimizdeki belgeler, bilgiler... Süreç devam edecek. Gelene kadar da çok şeyler değişecektir."

'ÜLKESİNİ SEVSE GİDERDİ'


ABD ziyaretinden sonra Suriye konusunda yeni bir yol haritası olacağını vurgulayan Erdoğan, "Rusya ve Çin atılacak her türlü adımı engelliyor. Bu vahşete karşı çıkan ülkelerle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu seyahatle birlikte çok farklı bir yol haritamız olacak. Biz insani tavırlarımızı devam ettiriyoruz. Biz Suriye halkını seviyoruz. Bu adam kendi halkını sevmiş olsa, ülkeyi terk eder giderdi" diye konuştu.

'SINIRLARI BOZKURTLARIN KORUSUN'

Erdoğan, PKK'lıların Türkiye sınırlarından çıkması konusundaki bir soruya karşılık, "Nasıl girdilerse çıkış yollarını da bilirler. Bahçeli'ye senin bozkurtların var, bozkurtlarınla sınırları kontrol et demek lazım" dedi.

4 TÜRK DAHA SERBEST

Erdoğan, Afganistan'da Taliban güçlerince rehin alınan dört Türk'ün daha serbest bırakıldığını, bu kişilerin Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği'ne getirileceğini de dile getirdi.

Erdoğan, böylece Taliban'ın rehin aldığı 8 Türk'ün de serbest kaldığını vurguladı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı