Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

''Emin olmak istiyoruz''

12 Mart 2013 Salı günü yayınlandı Hatay'ın Cilvegözü sınır kapısında 11 Şubat'ta 14 kişinin öldüğü patlamayla ilgili 1'i Türk 4'ü Suriyeli 5 kişi Suriye'de nefes kesen bir operasyonla yakalandı. Gözaltına alınan 5 zanlı, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifadelerinin alınmasından sonra sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.

Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamayla ilgili olarak gözaltına alınan 5 zanlı, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifadelerinin alınmasından sonra sevk edildikleri mahkemece ''ülkenin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, tasarlayarak ve bomba ile 17 kişiyi öldürmek, patlayıcı madde bulundurmak'' suçlarından tutuklandı.

Suriye istihbaratı ile bağlantı

İçişleri Bakanı Muammer Güler, patlama ile ilgili olarak 4'ü Suriye uyruklu 5 kişinin mahkemeye sevk edildiğini, zanlıların Suriye istihbaratı ve ordusu ile bağlantıları bulunduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden açıklama


Konuya ilişkin olarak Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada da şunlar kaydedildi:

''Çalışmalar neticesinde, patlayan araçta üç şahsın bulunduğu, bu şahıslardan ikisinin araçtan inerek Suriye'ye geri döndüğü, bir şahsın ise ülkemize giriş yaptığı anlaşılmış, ülkemize giriş yapan şahsın da kısa bir süre sonra Yayladağı sınır kapısından çıkış yaptığı görülmüştür. Yapılan istihbari çalışmalar neticesinde bu şahısların kimlik bilgileri tespit edilmiştir.

Sürdürülen çalışmalar sonucu elde edilen istihbari ve adli bilgiler doğrultusunda 7 Mart'ta operasyon başlatılmış, 8-9 Mart'ta sürdürülen operasyonlarda terörist eylemi organize eden ve patlayan aracı olay yerine getiren iki şahsın da aralarında bulunduğu toplam sekiz şahıs gözaltına alınmıştır.

BÜLENT ARINÇ'TAN AÇIKLAMA


Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakanlık Yeni Bina'daki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Arınç'a, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamayla ilgili gelinen son aşama ve PKK tarafından bırakılması gündemde olan kamu görevlileri soruldu.

Arınç, 'Cilvegözü operasyonuyla ilgili çok fazla bilgi veremeyeceğini belirtti ve ekledi: Sonra belki filmlere konu olabilecek çok önemli operasyonlarla bu sonuca varılmıştır' dedi.

Bülent Arınç, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamayla ilgili gözaltına alınanlara ilişkin, ''Olay, iddianameye bağlandıktan ve yargı süreci bittikten sonra belki filmlere konu olabilecek çok önemli operasyonlarla bu sonuca varılmıştır''dedi.

Bir gazetecinin ''BDP'nin İmralı'da Öcalan'la yaptığı görüşmeyi sızdıran belli oldu mu? Bunu hükümetin açıklaması söz konusu mu '' sorusu üzerine Arınç, bu konuda hiçbir görüşmenin olmadığını söyledi.

Arınç, ''Sayın Demirtaş idi zannediyorum, 'milletvekillerimizden veya partimizden kaynaklanmayan ama BDP üzerinden sızdırılmış olduğunu' açık bir dille ifade ettiler. Yarın grup toplantısı yaparlarsa bu grup toplantısında da olayı detaylı olarak anlatacaklarını ifade etmişlerdi. Ama anlaşılıyor ki bu görüşmelere ait 'tutanak' denen konuşmalar Barış ve Demokrasi Partisi'nden bir şekilde gazeteye intikal etmiş olmalı ama biz bunun üzerinde tekrar durmadık ve yeni bir görüşme açmadık'' dedi.

ALIKONULAN KAMU GÖREVLİLERİ

Terör örgütünce alıkonulan kamu görevlilerin Türkiye'ye gelişlerine yönelik detayların sorulması üzerine Arınç, şunları kaydetti:

''Bildiğimiz kadarıyla bu, yarın akşam saatlerinde veya yetişmezse çarşamba günü sabah saatine sarkabilecek bir gelişmedir. Şahısları teslim almak üzere BDP tarafından üç milletvekilli bir heyet Sebahat Tuncel, Adil Kurt, Hüsamettin Zenderlioğlu. Aynı zamanda İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ve Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal'ın da heyette yer aldığı bilinmektedir.

Heyet, Şırnak Silopi üzerinden Kuzey Irak'a gidecek. Daha sonra da salı akşamı veya çarşamba günü Türkiye'ye dönecektir. Bu bir propaganda aracı olarak kullanılmaması ve bölücü örgüt tarafından da istismar edilmemesi dikkate alınarak bir program dahilinde inşallah bu arkadaşlarımızı kucaklamış olacağız. Yani olaylara hem İçişleri Bakanlığımız kendi açısından hem de tertiplenen bir heyetin bunları alarak Türkiye'ye Habur üzerinden zannediyorum girecekleri anlaşılmaktadır.''

Altı asker, bir kaymakam adayı, bir polis ve iki geçici köy korucu olmak üzere toplam 10 kamu görevlisinin alıkonulduğunu hatırlatan Arınç, ''Bunlara kavuşmayı ve kucaklaşmayı bekliyoruz. Yani bir program dahilinde yarın akşam saatlerinde veya çarşamba sabahı bu olay gerçekleşmiş olacaktır'' diye konuştu.

''FİLMLERE KONU OLABİLECEK OPERASYONLAR'
Olayın ardından güvenlik birimlerinin yaptığı çalışmaları anlatan ve gelinen aşamada gözaltına alınan 8 kişiden 5'inin tutuklanma istemiyle mahkeme çıkarıldıklarını hatırlatan Arınç, 'Bildiğiniz gibi soruşturmanın gizliliği esastır. Bu aşamada verecek çok fazla bilgim yok, özellikle isimler ve operasyonun ne şekilde gerçekleştiği konusunda.

Ancak huzurlarınızda hem İçişleri Bakanlığımızı hem de olayın aydınlatılmasında fevkalade iyi ve başarılı bir çalışma yapan emniyet güçlerimizi ve güvenlik birimlerimizi kutlamak istiyorum.

Olay, iddianameye bağlandıktan ve yargı süreci bittikten sonra belki filmlere konu olabilecek çok önemli operasyonlarla bu sonuca varılmıştır. Olayın başındayız, soruşturma safhasındayız. Dolayısıyla yargının vereceği kararı ve dava safhasını hep birlikte izlememiz gerekecek.''

'TAM GÜN GÜNDEME GELMEDİ'
Arınç, başka bir soru üzerine toplantıda, Tam Gün Yasası ile ilgili bir sunum yapılmadığını, konunun gündeme gelmediğini söyledi.

Bir gazetecinin, Almanya'da katıldığı bir konferansta, tutuklu gazetecilere yönelik yasal bir düzenleme olacağına dair sözleri bulunduğu ifade etmesi üzerine Arınç, bu konuda 'yeni bir kanun gelecek' diye bir şey söylemediğini vurguladı.

Almanya'da, iki yerde, başarılı konferanslar verdiğini dile getiren Arınç, ''Ama medyanın bir kısmı, konuşmanın başında gösteri yapmaya kalkışan TGB'li protestocu gruba yöneldiği için söylediklerimi ciddiyetle takip edememiş. Benim bahsettiğim konu, onlarca soru içinden verdiğim cevaplardan birisiydi. 4. Yargı Paketi'ni işaret ederek, gazeteciler niçin hapiste, neden değil Terörle Mücadele Kanunu'nu anlatırken bazı bilgiler vermiş olabilirim. Bir internet sitesiyle başlayan sonunda da bütün basının, 'Acaba yeni bir kanun mu gelecek' diye merakla beklenmesine yol açan işin esası budur. İşin özü kaçırılınca, sadece gösterilere odaklanınca böyle yanlışlıklar olabiliyor. Kanun veya yeni bir çalışma yok. Epeydir özlediğimiz 4. Yargı Paketi gecikmeli olarak Meclis'e gelmiş oldu, bundan sonraki süreci hepimiz büyük bir merakla takip edeceğiz'' diye konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı