Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Bankalar 'sözlü'ye kalktı

26 Şubat 2013 Salı günü yayınlandı Bankacılık sektöründe faaliyet gösteren ve rekabeti sınırlayıcı eylemlerde bulunma suçundan Rekabet Kurumu tarafından 12 bankaya açılan soruşturmanın sözlü savunması alındı.

2 gün sürecek olan soruşturma 4 grup halinde dinlenecek. Soruşturma sonunda nihai kararı verecek olan Rekabet Kurumu, son kararı 12 Mart’ta açıklamayı planlıyor. Soruşturma hakkında kısa bilgi veren Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, bazı bankaların savunmalarını gizli yapacaklarını söyledi.

Soruşturma heyeti adına konuşan Burcu Can, Akbank, Denizbank, Finansbank, Garanti Bankası, Halk Bankası, HSBC, INC Bank, İş Bankası, TEB, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası’nın 2007 ve 2011 yılları arasında, mevduat hizmetlerinde uygulanacak azami faiz oranlarının, kredi hizmetlerine ilişkin faiz oranlarında yapılacak artışların ve kredi kartı hizmetlerine ilişkin olarak ücret ve komisyonların birlikte belirlenmesi konusunda uzlaştıklarının tespit edildiğini söyledi.

Soruşturma heyeti, elde edilen delillere ek olarak bankaların faiz oranlarından daha yüksek oranlarda kredi kullandırıldığı ve kredi kartı hizmetlerinde yüksek oranlarda ücret ve komisyonların uygulandığının tespit edildiğini bildirdi. Soruşturma heyetinin açıklaması ardından basın mensupları salondan çıkarıldı. Soruşturmanın devamını basın mensupları dışarıdan kamera ortamıyla izledi. Soruşturma heyetinin açıklamasından sonra konuşma yapan Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, bankacılık sektörünün şeffaf olduğunu söyledi.

Rekabetin en yoğun olduğu sektörün bankacılık sektörü olduğunu söyleyen Aydın, bankaları yakından izleyen düzenleyici ve denetleyici kurumlar arasında yakın işbirliği yapılmasını talep etti. Aydın’ın ardından bankaların temsilcileri tek tek savunmalarını yaptı. Rekabet Kurulu bankaların kartel suçu işlediğini kesinleştirirse, bankalara geçen yıl kazandıkları Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH)’sının yüzde 2 ile yüzde 4'ü arasında ceza kesilecek .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı