Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Tekstilin duayeni Mahmut Çalık

19 Mayıs 2012 Cumartesi günü yayınlandı Malatya İnönü Üniversitesi, hayırsever işadamı Anateks Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Çalık’a fahri doktora ünvanı verdi.

Eski Yükseköğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’a da şükran plaketi verildi.

İnönü Üniversitesi’nde Malatya Girişim Grubu tarafından yaptırılan İlahiyat Fakültesi ile 6 tesisin toplu açılış töreni Turgut Özal Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Etkinlikte işadamı Mahmut Çalık’a fahri doktora ünvanı verilerek cübbe giydirildi. Mahmut Çalık, cübbesini giydikten sonra yaptığı konuşmada, İnönü Üniversitesi’ne kendisini bu unvana layık gördükleri için gönülden teşekkür ettiğini ifade etti.

Çalışma hayatına ilkokul hayatında başladığını anlatan Çalık, “Türk sanayisi bugün çok gelişti. Bu ülkemiz adına mutluluktur. Bir insanın büyük olması için hedefi olmalıdır. Ben hedefime ulaştım. Oğlum da kendi şirketini kurdu. 20 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bu benim için gurur vericidir. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ülkeye huzur ve güven ortamı getirmiştir.” dedi.

BAKAN ERGÜN: ARTIK ALIN TERİ YANINDA AKIL TERİ DE DÖKMELİYİZ

Programa katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, çok anlamlı bir toplantıda bulunmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Üniversite-sanayi işbirliğinin en önemli göstergesinden birine şahitlik ettiklerini belirten Ergün, bazı illerin coğrafi dezavantajları olmasına rağmen sanayi tesisleri ve yatırımları çektiğini belirtti.

Gaziantep, Konya, Kayseri ve Malatya’nın buna en güzel örnekler olduğuna dikkat çeken Ergün, “Malatya Organize Sanayi Bölgelerinde önemli sanayi kuruluşları var. Bu yatırımları teşvik sistemiyle götürmek olmaz. Rekabetçi bir yapıya sahip olmak gerekir. Bizim genç dinamik bir nüfusumuz var. Türkiye olarak büyük bir lokasyonumuz var. Bunlar bizim rekabet avantajımızı sağlayacak olan hususlardır. Bunları geliştirmeliyiz. Üniversite sanayi işbirliği tam burada önemli. Daha katma değerli ürünlere yönelmeliyiz. Sanayide alın teri ile kazanmak önemli. Alnınızın teri kurumadan insanların hakkı verilmelidir. Çok alın teri dökmek rekabetçi olmak için yetmez. Akıl teri lazım. Aklı terletmek lazım. Akıl teri ileri teknoloji ve yüksek katma değer demek. Varolan diğer değerleri öne çıkarmak lazım.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin artık araştırma geliştirme çalışmalarına önemli paylar aktardığını vurgulayan Ergün, sözlerine şöyle devam etti: “Sanayi tezleri yürütüyoruz. Bu projelerin 3 yıl boyunca yüzde 75’i devlet tarafından karşılanıyor. Üniversitede bir hoca grubu bunun üzerinde çalışıyor, bu proje teknolojik ürüne dönüşüyor hem de doktora tezi ortaya çıkıyor. Hem sanayicinin işine hem de akademisyenin işine yarıyor. Allah’a şükür Türkiye’de artık imkanlar var. Kaynak var. Eskiden büyük zorluklar içindeydik. Eskiden 1 milyar dolar büyük para idi. 'IMF 1 milyar dolar serbest bıraktı’ deniyor gazetelerde manşet oluyordu. Şimdi 1 milyar dolar Türkiye’nin hayır hasenati oldu. Türkiye bu parayı etrafındaki ülkelere yardım olarak dağıtıyor. Onun için üniversite-sanayi işbirliğine ayıracak payımız var çok şükür. 2023 yılında gayri safi milli hasılanın yüzde 3’ü kadar araştırma geliştirmeye para ayıracağız. Bunun üçte ikisini özel sektör harcayacak, üçte birini kamu harcayacak. Türkiye’nin ilerlemesine bu şekilde katkı sağlamaları lazım. Üniversiteleri daha girişimci, yenilikçi hale getirmek için büyük çabalar harcamalıyız demiştik. Şimdi onları hayata geçiriyoruz. Eminim üniversite-sanayi işbirliği bugünkü gibi kalmayacaktır. Hayır hasenat düzeyinin ötesine geçecektir. Üniversitenin sanayiyle ilişkisi de fahri doktora vermenin ötesine geçecektir. Çok iyi bir şey yapıyor İnönü Üniversitesi. Değerli büyüğümüz Mahmut Çalık’a fahri doktora vererek.” Malatya Valisi Ulvi Saran da kentte üniversite-sanayi işbirliğini sağlamak için önemli adımlar attıklarını kaydetti.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise kenti modern bir hale getirmek için bütün kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle ortaklaşa çalıştıklarını söyledi.

Üniversitenin şehre ekonomik katkıları yanında kültürel anlamda da renklilik kazandırdığını anlatan Çakır, bu etkinliğin de önemli bir görevi ifade ettiğini kaydetti.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik başka ülkeleri model alan değil, model olan bir üniversite olma yolunda başarıyla ilerlemekte olduğunu söyledi.

Karaciğer nakli konusunda 2015 yılında dünya birincisi olmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Çelik, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin Türkiye’nin önemli bir sağlık kuruluşu haline geldiğini belirtti.

Üniversite bünyesinde oluşturulan teknokent çalışmasının sürdüğünü anlatan Çelik, şöyle devam etti: "Bugün üç mutluluğu bir arada yaşıyoruz. İş dünyasında olduğu gibi sosyal sorumluluk konusunda da önemli çalışmalara imza atan Mahmut Çalık’a fahri doktora unvanı takdim edeceğiz. Ayrıca senatomuz kararıyla eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’a şükran plaketi veriyoruz. Bunların yanında İlahiyat Fakültesi ile birlikte 6 hizmet binasını açmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” Etkinlikte hayırsever işadamı Bekir Ilıcak ile Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak'a da eğitime katkılarından dolayı şükran plaketi verildi.

Etkinlik sonunda İlahiyat Fakültesi, Dişhekimliği Fakültesi ek binası, Sağlık Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, gözlemevi binası ve Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksekokulu binaları toplu olarak hizmete açıldı. Programa Libya Başbakan Yardımcısı Mustafa Eheyt Ebuşacur, Malatya Valisi Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti milletvekilleri Cemal Akın, Ömer Faruk Öz ile Akbulut Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akbulut, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak ve sanatçı Kenan Işık da katıldı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı