Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Erdoğan S&P'ye ateş püskürdü

4 Mayıs 2012 Cuma günü yayınlandı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin kredi notunu düşüren kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’u sert bir dille eleştirdi.

Avrupa’da iflas eden Yunanistan ve İrlanda gibi ülkelerin kredi notunu yükselten Standard&Poor’s’un kararının ideolojik olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, “Bunun bedelini, 'Artık ben seni bir kredi kuruluşu olarak tanımıyorum' demek suretiyle ödetiriz.” dedi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen 5. İstanbul Moda Hazır Giyim Konferansı’nın açılışı İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde törenle yapıldı. Açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve davetliler katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayarak başladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’in açıkladığı Nisan ayı ihracat rakamlarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, 2012 Nisan ayı rakamlarının geçen seneye göre küçük bir gerilemeyle 11 milyar 407 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Erdoğan, ilk 4 aylık ihracat rakamlarının ise geçen yıla göre yüzde 5,4 artış gösterdiğini, son 12 ayın ihracat rakamının ise 138 milyar dolara yükselerek, cumhuriyet tarihinin rekor seviyesine ulaştığını aktardı. Avrupa’yı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin etkilerinin hala sıcak bir şekilde hissedildiğini belirten Erdoğan, bu dönemde krizle boğuşan AB üyelerine yönelik ihracatın düştüğünü, Afrika ve Ortadoğu’ya yapılan ihracatlarla bu düşüşün telafi edildiğini bildirdi. Türkiye’nin 2023 için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefini hatırlatan Erdoğan, tekstil sektörünün 20 milyar dolar, hazır giyim sektörünün ise 52 milyar dolar ihracat sözü verdiğini belirtti.

Yeni teşvik paketi hakkında bilgi veren Başbakan Erdoğan, teşvik paketinin Türkiye’ye 2023 hedefine ulaşma yolunda önemli bir basamak oluşturacağını söyledi.

SON TEŞVİK PAKETİ 1 NUMARA

Hükümet olarak, son 9.5 yılda başta doğu ve güneydoğu olarak Türkiye’nin ihmal edilmiş her bölgesine ulaştıklarını anlatan Erdoğan, iş adamlarını bu bölgelere yatırım yapmaya davet etti. Erdoğan, son teşvik paketini, 9,5 yıllık iktidar döneminin 1 numarası olarak niteledi. Yeni teşvik paketi ve yapılacak yatırımlarla, bölgenin ve Türkiye’nin kronik sorunlarının çözüleceğini aktaran Erdoğan, terörün Türkiye’ye şimdiye kadar 350 milyar dolar gibi maddi bir zarar verdiğini belirtti.

TAYYİP ERDOĞAN'A YUTTURAMAZSINIZ

Başbakan Erdoğan konuşmasında, uluslararası kredi derecelendirme kurumu Standard&Poor’s’un Türkiye’nin kredi notunu pozitiften durağana düşürmesini sert bir dille eleştirdi.

Türkiye’nin kredi notunun neye göre indirildiğinin anlaşılamadığını anlatan Erdoğan, kuruluşun, uzun süre pozitifte kalan ülke notunu yükseltmesi gerektiği için ideolojik davranarak durumu durağana çevirdiğini söyledi.

Standard&Poor’s’un yaklaşımının tamamen ideolojik olduğunu dile getiren Erdoğan, "Öbür taraftan iflas eden Yünanistan’ın notunu yükseltiyor. Böyle saçmalık olur mu? Tamamen ideolojik yaklaşım. İrlanda’yı yükseltiyor; bunlar iflas ediyor. İflas edenlerin, İMF’nin, Dünya Bankası’nın, Avrupa Birliği’nin 100 milyar dolar destek verdiği ülkelerin kredi notunu yükseltiyorsun. Böyle yaklaşım olur mu? Tamamen ideolojik. Bunu kimse yutmaz. Bunu sen Tayyip Erdoğan’a yutturamazsın. Bu hesabı kitabı az çok biliyoruz.” dedi.

Türkiye’nin şu anda, alan el değil veren el durumunda olduğunu kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu Türkiye’nin kredi notunu durağana indirirsen bunu yemezler. Bunun bedelini ‘Artık ben seni bir kredi kuruluşu olarak tanımıyorum’ demek suretiyle açıklarız. Kaldı ki böyle bir şeyi yapmak, etmekle buna kimseyi inandıramazsın. Her şeyimiz çok açık, net ortada. Çalışma, üretim, ihracat ortada.” Erdoğan, Çin’in ardından dünyanın en hızlı büyüyen 2. ülkesi olan Türkiye’nin müteahhitlik sektöründe de yine Çin’in ardından 2. sırada bulunduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a katkılarından ötürü plaket verildi, eşi Emine Erdoğan’a ise şal hediye edildi. Emine Erdoğan hediye edilen şalı düşürünce, yardımına eşi Başbakan Erdoğan yetişti. Emine Erdoğan düşen şalı alırken Başbakan Erdoğan’da kutuyu alarak eşine yardım etti.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı