Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Kirlilikten kararan nehir 2 yılda temizlenecek

15 Nisan 2013 Pazartesi günü yayınlandı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ergene Havzası temizliği konusunda artık bıçağın kemiğe dayandığını söyledi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Edirne'ye gelen Bayraktar, Vali Hasan Duruer tarafından polis tören mangası ile karşılandı.Valilik makamına geçen Erdoğan Bayraktar, basın mensuplarının Ergene konusundaki sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin "Veysel Eroğlu bakanlığı döneminde Ergene ile ilgili bir çalışma başlatıldı. Bu konu ile ilgili son durum nedir?" yönündeki sorusuna Bakan Bayraktar, 35-40 yıllık bu meselenin hep konuşulduğunu ancak herhangi bir şey yapılmadığını belirtti.

Artık bıçağın kemiğe dayandığını vurgulayan Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İlk kez bu kadar ciddi bir eylem planı yapıldı. 3.2 katrilyon lira bir para ayrıldı. Programa konuldu. Biz de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak 230 milyon lira parayı hem gönderdik hem de gönderiyoruz. Ve hem Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na hem de Tekirdağ Valisi'ne özellikle talimat verdi. Bu işin artık şakası yok."Bu işin içinde organize sanayi, normal sanayi ve evsel atık suyun bulunduğunu anlatan Erdoğan Bayraktar, havzayı kirletenlere cezai işlem uygulandığını ancak sadece ceza vermekle bu işin çözülemeyeceğini aktardı. Bayraktar, "Bunların disipline edilmesi lazım. Öbür taraftan da ülkemizin sanayiye ihtiyacı var. Sanayi mamullerine ihtiyacı var. Ve bunları ihraç etmek mecburiyetindeyiz. Böyle bir olguyla karşı karşıyayız. Sanayi mamullerinin hem kaliteli olması lazım hem de rekabet edebilir düzeyde ucuz olması lazım. Tüm bu dengeleri çok ince eleyip sık dokuyoruz. Bunları tartıyoruz." dedi.

Şu anda Ergene Havzası'nı temizliğinin ön plana çıktığını dile getiren Bayraktar, "Ergene Nehri'nin bugün debisinin 3,5 misli fazla bir yoğunlukta akıyor. Bunu kendi doğal debisine indirmemiz gerekiyor. Yani Saroz Körfezi'ne akan Meriç Nehri ile birleşen Ergene Nehri'ni kendi tabii debisine dönmesi lazım. Belki çok az bir evsel atık su arıtılarak bırakılabilir. Bunun dışında sanayinin atık sularının tamamı Marmara denizine derin deşarj yapmak suretiyle çok ileri teknoloji ile arıtacak proje yakında bitecek. Etap etap bu işi bitirmek zorundayız. Bunu artık bunun şakası yok. Tahammül edilebilir bir noktada değil. Mutlaka yapmamız lazım. Yoksa ne bizi Trakya affeder, Ne bizi tarih affeder. Şu anda bizim önümüzdeki en önemli iş bu bunu ifade edebilirim. 2,5 yıl içerisinde bir netice alacağız. Ama bu netice yüzde yüz mü olur onu tam ifade etmek istemiyorum. Ama bu sürede çok ciddi netice alacağımızı inşallah hep beraber göreceğiz." açıklamasını yaptı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı