Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İstanbul Modern'in kapatılması

13 Nisan 2012 Cuma günü yayınlandı Okan Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Kültür Turizmi ve İstanbul’ konulu panel üniversitenin Tuzla Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

Panele Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Eski Bakan Bahattin Yücel, Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Yazar Ahmet Ümit, çok sayıda öğrenci ve öğretim görevlileri katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, medyada Galataport Projesi kapsamında İstanbul Modern’in yıkılacağı yönündeki haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Bakan Günay, "İstanbul Modern için yeni bir formül buluna kadar mevcut yapıya kimsenin el sürmesine izin vermeyiz.” dedi.

Okan Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Kültür Turizmi ve İstanbul’ konulu panele katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay çıkışta basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin Newsweek Dergisi'nde yer alan Türkiye’nin tarihi eserler konusunda milliyetçilik yaptığı yönündeki haberin sorulması üzerine Bakan Günay, Tarihi ve kültür varlıklarını korumanın milliyetçilikle suçlanacak bir yaklaşım olmadığını söyledi.

Bakanlık olarak Türkiye’den belge ile gitmiş olan tarihi eserlerin değil, çalıntı tarzında götürülmüş ve müze envanterine kayıtlı eserlerin verilmesini istediklerini söyledi.

Bu uygulamanın batının birçok müzesini rahatsız ettiğini aktaran Bakan Günay, “Sadece Türkiye’den değil, Mısır’dan, Suriye’den, Irak’tan, Balkan ülkelerinden bu şekilde götürülmüş çok sayıda eser var bu müzelerde. O yüzden bir kamuoyu karartması yapıyorlar ve yakışıksız bazı tabirler de kullanmışlar. Kendilerine hak ettikleri cevabı önümüzdeki günlerde vereceğim.” diye konuştu.

Haberde yer alan Türkiye’nin arkeolojik kazıları eserleri geri almak için bir baskı unsuru olarak kullandığı iddiasının tamamen gerçek dışı olduğunu dile getiren Bakan Günay, “Biz arkeolojik kazılarla müzelerdeki envanterdeki eserlerin geçerli belgeye dayanıp dayanmadığını dikkatle ayırıyoruz. Türkiye’de 200’e yakın arkeolojik kazı var. İster yerli olsun ister yabancı olsun dikkatli bir gözle irdeliyoruz. Ben geçen yıllar içinde bakanlığımızın yaptığı incelemeler sonucunda yerli kazıların bazılarını da yabancı kazıların bazılarını da iptal ettim. Ama yabancı bazı kazıların başkanlarını da tebrik ettim. Biz tarihimizin, toprağımızın değerini bilen ister Türk bilim adamı olsun ister yabancı olsun bunları bilim insanı olarak kabul ediyoruz. Yerli yada yabancı ayrımı yapmıyoruz.” şeklinde konuştu.

Galataport Projesi kapsamından İstanbul Modern sanat galerisinin kapatılacağı yönündeki soru üzerine Bakan Günay, çıkan haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Daha önce İstanbul Modern’in içinde bulunduğu binanın tescilli olmadığı ve kaldırılması gerektiği konusunda önüne raporlar geldiğini aktaran Bakan Günay şöyle konuştu: “Ben o bölgede kaldırılması gereken öncelikli çok yapı var. Bunların arasında İstanbul Modern, İstanbul kültür yaşamına en fazla katkı yapan yapıdır. Bu yüzden İstanbul Modern ile ilgili kalıcı bir formül üretmeksizin böyle bir yazıyı bizim bakanlıktan çıkaramayacaklarını defaatle söyledim.” Basında yer aldığı gibi Kurul tarafından alınmış bir yıkım kararı bulunmadığını bildiren Bakan Günay, kurulun resmen yaptığı bir görüşme de olmadığını söyledi.

Projenin bütününün inceleneceğini ifade eden Bakan Günay sözlerini şöyle tamamladı: “Ben de Dolmabahçe’den Kılıç Ali Paşa Camii’ne kadar, hatta Karaköy’e kadar oradaki bir dönem yapılmış yapıların kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Ama İstanbul Modern 8 yılını doldurdu şu ana kadar, İstanbul’un kültür yaşamına değerli katkılar yaptı. İstanbul Modern için daha iyi bir formül bulunmadıkça mevcut yapıya kimsenin el sürmesine bizim bakanlığımız olarak biz izin vermeyiz.”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı