Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Hollanda'dan mülteci kampına ziyaret

7 Eylül 2012 Cuma günü yayınlandı Hollanda Dışişleri Bakanı Rosenthal, Kilis’te Suriyelilerin kaldığı konteyner kentte incelemelerde bulundu.

Rosenthal, “Suriyeli ile ilgili asıl soru, Esad’ın gidip gitmeyeceği değil, ne zaman gideceğidir. Artık bu sorunun yanıtlanması gerekecektir” dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Rosenthal, Suriyeli sığınmacıların kaldığı konteynır kentte incelemelerde bulundu. Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal, konteynır kentte Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Murat Çolak, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Suphi Atan ve diğer yetkililer karşıladı.

Sığınmacılarla ilgili bilgi veren Vali Tapsız, konteynır kentin Türkiye’de bulunan en modern sığınmacı kampı olduğunu belirterek, “2 bin 250 konteynır da yaklaşık 12 bin 200 Suriyeli kalmaktadır. Her türlü alt yapısı tamamlanmıştır. Burası küçük bir ilçe gibi diyebiliriz. Kilis’in 3 ilçesi var, birde buraya sayarsak 4 ilçesi olmuş oldu. Ama ilçelerimizden büyük konteynır kent, ilk öğretim okulu, lisesi, sahra hastanesi, sosyal tesisleri ile muazzam bir kenttir. Kampta kalanlara haftada kişi başına belirli bir ücret kartlara yükleniyor. Bu kartlardan 3 tane kurulan marketlerden alış veriş yapıyorlar. Çevre illerimizde yeni çadır kentler kuruluyor. Şanlıurfa, Hatay, Kilis’teki kamplar dolu olduğu için Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş, Osmaniye illerinde yeni çadır kentler kuruluyor. Şu anda Türkiye’de sığınmacı olarak 80 bini aşkın Suriyeli buluyor” dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal, Hollanda hükümeti olarak Suriye’den gelen sığınmacılara gösterdiği ilgiden ve yardımlardan dolayı saygıyla karşıladığını belirterek, “Suriye’deki vahim durumdan dolayı ülkenize sığınan sayısını bile duyduğumuzda ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu anlıyoruz. Diğer komşu ülkelerde de sığınmacılar kabul ediliyor. Bunların başında da Türkiye’nin geldiğini biliyoruz. Hollanda olarak, uluslararası sorumluğun bizim üzerimize düşeni almak istiyoruz. 1, 5 yıldır Birleşmiş milletler Yüksek Komiserliği üzerinden yapmış olduğumuz yardımlara ek olarak Suriyeliler için Türkiye’ye 4 milyon Euro katkıda bulunmaya karar verdik” dedi Vali Süleyman Tapsız, Hollanda Dışişleri Bakanı Rosenthal’a Kilis yöresine özgü çeşitli hediyeler verdi. Hollanda Dışişleri Bakanı Rosenthal, daha sonra konteynır kent içerisinde dolaştıktan sonra Sahra Hastanesi’nde yetkililerle görüştükten sonra konteynır kentteki Suriyelilerle görüştü. Bir Suriyeli aileyi ziyaret eden Rosenthal, okul öncesi eğitimin verildiği kreşe geçti. Öğrencilerin Türkçe ve Arapça şarkılarını dinleyerek çocukların eğitimi hakkında bilgi aldı.

Rosenthal, konteynır kentten ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, Türkiye’ye Suriyelilere yardımlarından dolayı müteşekkir olduğunu belirterek, “Suriyeli ile ilgili asıl soru, Esad’ın gidip gitmeyeceği değil, ne zaman gideceğidir, artık bu sorunun yanıtlanması gerekecektir. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti nezdinde Türk Kızılay’ına buradaki olağanüstü çapalarından dolayı ederim. Türk otoritelerini büyük çabalarını yerinde gözleme şansı bulduk. Unutmayalım ki buraya gelen vatandaşların bir tek amacı var sevdikleri topraklara geri dönmek. Sevdikleri topraklar ancak özgür olduğu zaman mümkün olacak” dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı