Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

3. köprü ihalesi

30 Mayıs 2012 Çarşamba günü yayınlandı İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy Kesimi'nin ihalesi için teklifler açıldı.

İhaleyi 10 yıl 2 ay 20 gün süre veren İçtaş-Astaldi ortaklığı kazandı. İstanbul'a 3. gerdanlığı takacaklarını kaydeden
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, köprünün yapımının 36 ay sonra bitmesini planladıklarını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren 'Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy Kesimi'nin ihalesinde en kısa yapım ve işletim süresini 10 yıl 2 ay 20 gün ile İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu'nun verdiğini ve ihaleyi kazandığını açıkladı.

Bugünün büyük bir gün olduğunu İstanbul’un fethinin yıl dönümü olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Bakan Yıldırım, bakanlık olarak 3’üncü bir gerdanlık takacaklarını söyledi.

Yap işlet devret modeliyle yapılan ihale sürecinden bahseden Yıldırım, 2010 yılından bu yana arkadaşlarıyla birlikte yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirterek, ihalenin İhale Değerlendirme Komisyonu tarafından az önce sonuçlandırıldığının açıkladı.

Bu çalışmanın sonuçlanmasında katkısı olanlara tek tek teşekkür eden Yıldırım, ilk denemenin geçen yıl yapıldığını, çok uzunda bir ihale süreci olan 8 ay ön gördüklerini kaydederek, o ihalede projede parasal olarak daha büyük olduğunu, ayrıca köprü artı 414 kilometre oto yolu ön gördüğünü hatırlattı ve 10 Ocak’ta teklif gelmediğini söyledi.

Süreci tekrar başlattıklarını ve projeyi gözden geçirdiklerini bildiren Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Dolayısıyla köprü ve 100 kilometre civarında otoyol yeniden şartları trafik durumu ve diğer şartları da yüklenici ve kamu adına daha adil bir paylaşımla teklifleri belirledik. Bu süre içerisinde projeye oldukça büyük bir ilgi olmuştur. Toplam 28 firmanın dosyası ilgilenmiş ve bunlar içerisinde de 11 tanesi şartnamesi almak suretiyle kabul edilmiştir. 20 Nisan 2012’de ihale komisyonu toplanmış ve 5 adet dosyanın verildiğini tespit etmiştir. Bunlar, Salili-Gülermak ortaklığı, İçtaş-Astaldi ortaklığı, Chiana Consorsium-Doğuş ortaklığı, Mapa inşaat AŞ.-Cengiz-Limak-Makro-Kolin-Kalyon ortaklığı olmak üzere 5 adet teklif verilmiş. Aynı gün içerisinde 5 adet teklif içerisinde mecburi şartlar karşılanıp karşılamadığı kontrol edilmiş.”

Dosyalar içerisinde şartları karşılayamayanlara teşekkür edildiğini belirten Yıldırım, bu ihalenin esasının, yap işlet devret modeliyle gerçekleştiğini, yapım süresi dahil en kısa süreyi teklif edenin kazandığını aktararak, “Burada kalan İçtaş-Astaldi ortaklığı ile Cengiz- Limak-Makro-Kolin- Kalyon ortaklığının teklifleri açılmıştır. İçtaş-Astaldi ortaklığı 10 yıl 2 ay 20 gün, Cengiz- Limak-Makro-Kolin- Kalyon ortaklığı ise 14 yıl 9 ay 19 gün olarak vermişlerdir. Bu duruma göre en uygun teklif İçtaş-Astaldi ortaklığı olarak ortaya çıkmıştır.” ifadelerini kullandı.

KÖPRÜNÜN YAPIMI 36 AY SÜRECEK, MALİYETİ 4,5 MİLYAR TL
Projenin maliyetinin yaklaşık 4,5 milyar lirayı bulacağını ve 36 ayda tamamlanmasının öngörüldüğünü belirten Binali Yıldırım, köprünün 2015 yılı sonunda İstanbullulara hizmet vermeye başlamasını hedeflediklerini kaydetti.

Firmanın kaynak konusuna da değinen Yıldırım, firmanın isterse kredi beklemeden öz kaynaklarıyla yapıma başlayabileceğini dile getirdi. Ayrıca projeye sınırsız destek verdiğini söylediği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a İstanbullular adına teşekkür ederek, dünyadaki ekonomik krizlere rağmen Türkiye’deki kamu katkısı olmadan yapılan projelere dikkat çekti .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı