KULTUR SANAT / NATİONAL GEOGRAPHİC 2012 FOTOĞRAF YARIŞMASI

1. Cedric Houin -Bu fotoğraf National Geographic Fotoğraf Yarışması 2012 birincisi. Brooklyn’li fotoğrafçı Cédric Houin tarafından ”Butterfly” adı verilen fotoğrafta Kırgız anne ve kız çadırlarında dikiş makinesini kullanırken görüntülenmiş. Fotoğrafçı eseri hakkında şöyle söylüyor:

“Bu fotoğraf Kırgız topraklarındaki Wakhan Koridoru’nda çekildi. Aile çadırının içindeki bu anın samimiyeti, göçebe halkların yaşadığı sert çevre koşullarına bir tezat oluşturuyor. Sağda konsolun üzerinde bir televizyon var. En yakın köyden yürüyerek haftalar boyu uzakta yaşamayı tercih eden göçebe aileler için lüks sayılabilecek bir eşya gibi geliyor ilk bakışta. Fakat Afganistan’ın en uzak köşelerinde, 4300 metre rakımda yaşamalarına rağmen güneş panelleri, uydu alıcıları ve cep telefonları var. Geçmişte atalarımızın yaşam tarzına modern dokunuşları eklemişler.”

Bu yıl National Geographic Traveler Fotoğraf Yarışması 2012 jürileri arasında yer alan fotoğrafçı Alexandra Avakian’ın fotoğraf hakkındaki görüşleri de şöyle:

“Fotoğraftaki ışık ve kırmızı renk ağırlıklı doku bir resmi andırıyor. Fotoğraftaki içerik ise oldukça vurucu çünkü hem göçebe halkların geleneksel yaşam tarzını hem de kullandıkları modern ayrıntıları görüntülenmiş. İzleyiciler baktıklarında klişe fotoğraflardan uzak bir görüntüyle tatmin oluyorlar. Üçgen şekiller fotoğrafa dinamizm kazandırırlar. Bu fotoğrafta asıl öznenin dizinde, bileğinde ve beyaz eşarpta görebildiğimiz üçgenler fotoğrafı oldukça etkilemiş.”

Bu yıl National Geographic fotoğraf yarışmasına 12000 fotoğraf ile 152 ülkeden 6615 fotoğrafçı katıldı. Fotoğrafçı Houin bu birincilikle Galapagos Adalarında 10 günlük bir fotoğraf sergisi açma ve bir yıllık NatGeo Traveler dergisi aboneliği kazandı. Ödülün yaklaşık değeri 11000$ olarak belirtiliyor. Butterfly