Ice Bucket Challenge Biyografisi

Ice Bucket Challenge Hakkında

Şu sıralar Amerika ' da patlayan ice bucket challenge, ALS hastalığına dikkat çekmek ve bağış yapmak için insanların önce kafalarından aşağıya buz dolu bir kova su döküp sonra ALS Derneğine bağış yaptıkları bir akım. Hatta son olarak akım ülkemize de sıçramış bulunuyor. Arda Turan, Hilal Cebeci, Şahan Gökbakar, Emre Çolak, Burcu Esmersoy, Nevzat Aydın, Özge Ulusoy gibi isimler ve meydan okudukları ünlülerden sonra burada da kampnya bir hayli yayılacak gibi duruyor.

Ice Bucket Challenge Nedir?

Ice Bucket Challenge Türkçe ' ye çevrildiğinde Buz Kovası Meydan Okuması olarak isimlendirilebilir. Ama daha öncede bahsettiğimiz gibi bu bir meydan okumadan ziyade insanların bir birine hayır işi paslamaları ile alakalı. Sonuçta bu meydan okumayı kabul edip yapan kişi başka isimler verip onlara meydan okuyor ve onlarda bunu yapıp bağışta bulunuyor. Böylece ALS Derneği için hatırı sayılır bir bağış toplandı ve toplanmaya devam ediyor. Viral olarak, yani Youtube gibi ortamlarda yayılarak tanımı gerçekleşen bu akım gayet başarılı oldu ve sayısız ünlünün katılması ile ileride ders olarak anlatılabilecek seviyede bir başarıya ulaştı.

Olayı anlatırken kurallarını da zaten anlatmış olduk. Kısaca kurallara değinecek olursak; meydan okumayı kabul ettiğinizi, meydan okuduğunuz isimleri (genellikle 3 kişiye daha meydan okunuyor) ve başınızdan boşalan buz dolu kovayı videoya kaydediyorsunuz ve meydan okuduğunuz kişiler de aynı şeyi 24 saat içinde yapmak zorunda kalıyor. Videonun dışında veya içerisinde ise yaptığınız bağışınızı yapıyorsunuz. Olay bu kadar basit. İnsanların bir amaç uğruna böyle birlik oluşturmasını görmek heyecan ve cesaret verici. Peki bu kadar insanı be bu kadar ünlüyü bir araya getiren bu ALS hastalığı nedir?

ALS Hastalığı Nedir?

Amyotrofik Lateral Skleroz yani ALS, merkezi sinir sisteminde omur ilik sapının olduğu yerde nöron yani sinir hücreleri kaybı nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Ünlü fizikçi ve evren bilimci Stephen Hawking de bu hastalığa sahiptir.

Bu hastalığın zihinsel fonksiyonlara ve hafızaya etkisi yoktur fakat sinir iletimi bozukluğundan sebep kas erimesine ve kasların güçsüzleşmesine neden olur. Genellikle 40-50 yaşlarda görülmeye başlayan hastalık 100.000 kişide 1 görülen nadir bir hastalıktır. İlk başlarda yutkunma zorluğu ile başlayarak vücuda yayılan hastalık, solunum yetersizliğine de neden olabilir.

Ice Bucket Challenge ' a Katılan Ünlüler

Katılan ünlülerin sayısı biz bu yazıyı hazırlarken binlere ulaşmış olsa gerek ama biz burada bu güne kadar katılanlar arasında dikkat çeken bazı önemli isimleri sıralayacağız.

J.J. Abrahams, David Alaba, Jessica Alba, Jessica Biel, Jon Bon Jovi, Chris Brown, Kobe Bryant, Lily Collins, Robert Downey Jr. Hillary Duff, Kevin Durant, Jimmy Fallon, Bill Gates, Steven Gerrard, Selena Gomez, Mario Götze, Calvin Harris, Hugh Jackman, Lebron James, Anna Kendrick, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Ludacris, Macklemore, Eva longoria, Demi Lovato, Ricky Martin, Chloe Moretz, Neymar, Chris Pratt, Conan O ' Brian, Emmy Rossum, Cristiano Ronaldo, Mickey Rourke, Ed Sheeran, Britney Spears, Steven Spielberg, Taylor Swift, Justin Timberlake, Tiesto, Lil Wayne, Oprah Winfrey, Mark Zuckerberg, Marcelo, Charlie Sheen, Justin Bieber.

Ice Bucket Challenge Haberleri

Schweinsteiger'in yasak aşkı Ana Ivanovic
Bayern Münih'in ünlü yıldızı Bastian Schweinsteiger'in kız arkadaşını aldatması ülke gündemine bomba gibi düştü...
11 Eylül 2014 Perşembe
Beyaz TV'de Ertem Şener'den ALS kampanyasına destek
Beyaz Futbol programının sunucusu Ertem Şener ALS hastaları için başlatılan kampanyaya destek verdi....
25 Ağustos 2014 Pazartesi
Buzlu suyu döken çok ama bağış yapan yok!
ALS hastalığına dikkat çekmek için başlatılan ‘Bir Kova Buz’ kampanyasına Türkiye’den birçok ünlü katıldı ama yeteri kadar para toplanamadı....
25 Ağustos 2014 Pazartesi
Mustafa Ceceli de ALS için meydan okudu
Ünlü şarkıcı Mustafa Ceceli de ALS kampanyasına katıldı....
23 Ağustos 2014 Cumartesi
Cem Yılmaz'dan sıradışı Ice Bucket Challenge
ALS hastalığna dikkat çekmek için başlatılan kampanyaya ünlü komedyen Cem Yılmaz da katıldı....
23 Ağustos 2014 Cumartesi
Bir kova buz'un yaratıcısının şok ölümü!
ALS hastalığı için başlattığı “Ice Bucket Challenge” (Bir kova buz) çılgınlığının yaratıcısı 27 yaşındaki Corey Griffin deniz kazasında hayatını kaybetti....
21 Ağustos 2014 Perşembe
Tüm Ice Bucket Challenge haberleri için tıklayın

Ice Bucket Challenge Videoları

Tüm Ice Bucket Challenge videoları için tıklayın