Atıl vaziyetteki araziyi alıp kentin en büyük elma tarlasına dönüştürdü

Drone ile tarladan görüntü
Tarım Demir Çelik Allah İşadamları Girişimcilik 

-Tarım Müdürü ve işadamının arazide inleme yapması
-Tarladan görüntü
-Tarım Müdürü Çetin Ayvalık ile röp
-Yüklenici firma yetkilisi Mutlu Soylu ile röp

( KARABÜK )- İşadamı satın aldığı 47 dönüm araziyle tarım sektöründe örnek oldu KARABÜK

- Karabük’te önde gelen demir çelik imalatı üzerine hizmet veren işadamı Remzi Özçelik, atıl vaziyetteki 47 dönüm araziyi satın alarak, elma tarlasına çevirdi. Karabük’te farklı bir yatırım için satın aldığı araziyi, aldığı kararla tarıma çevirmeye karar veren işadamı Remzi Özçelik, kurdurduğu sistemle Karabük’ün en büyük elma tarlasını oluşturdu. Karabük’te ilk defa uygulanan telli terbiye sistemi ile ilk etapta 7 dekar alana 3 bin civarında iki çeşit tam bodur elma ağacını dikerek örnek bir yatırıma ev sahipliği yaptı. İşadamının satın aldığı arazide tamamen kendi bütçesi ile kurdurduğu sistem ile 7 dekar alanda ekilen tam bodur elmadan ise 4. yılında 70 ton ürün alınması hedefleniyor. İşadamı Remzi Özçelik tarafından kurulan elma tarlasında incelemelerde bulunan Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, böyle bir projenin bir işadamı tarafından hayata geçirilmesinin kendileri açısından sevindirici olduğunu ve bunun diğer işadamlarına da örnek olmasını diledi. Ayvalık, 3 ay önce işadamı Remzi Özçelik’in kendilerini arayarak yatırım yapmak için temasa geçtiğini anlatarak, “ Projesini ve yatırımını bize anlatınca çok heyecanlandık. Yüklenici firma ile görüşerek çalışmalara başladı.
7 dekarlık alanda toprak işlemesi yapıldı ve burada ilk defa elmada telli terbiye sistemi uygulandı. Tamamıyla kendi imkânları ile uyguladı. İki tane elma çeşidini burada uyguluyor. Bu alanımız Karabük’ün genelinde olduğu gibi elma yetiştiriciliği için son derece uygun bir yer. Kendisinin böyle bir girişimcilik yapması bizde mutlu etti. İnşallah bunu diğer işadamlarımız da uygulamasını bekleriz ve örnek teşkil eder. Bizde kurum olarak dikim aşamasından, bakımına kadar yapılacak bütün faaliyetlerde hasatta ve muhafaza yöntemlerinde yanında olacağız. Projenin başarılı olacağına inanıyoruz. Burada en önemlisi bölge için örnek olacak. Bu şekilde kapama alanımız yoktu. Hem büyük bir miktarda kapanma bahçemiz ve ilk defa da telli terbiye sistemleri uygulanıyor. Farklı olarak dış etkenlerden bahçeyi koruyacak olan bir örtü sistemini de burada yapacağız ve buda örnek olacak. Safranbolu - Eflani karayolunun kenarında olması diğer üreticilerimizin görmesi bize de avantaj sağlayacak. Ben işadamımızı tebrik ediyorum” dedi.
Meraklı olan diğer üreticilere de çağrıda bulunan Çetin Ayvalık, “ Bölgemiz tarımsal açıdan mikro klima bir özellik gösteren bölge. Tarımsal alanlarımız çok ve atıl vaziyette bekleyen yerler var. Meraklı olan bütün üreticilerimizi davet ediyoruz. Onların arzu ettiği farklı plan ve tür çeşidi varsa değerlendirebiliriz. Bizler hangi desteklerimizi sağlarız diye oturup her aşama bütün üreticilerimize yardımcı oluruz” ifadelerine yer verdi. Yüklenici firma yetkilisi Mutlu Soylu ise, diktikleri fidanların ve sistemin tam bodur olduğunu ifade ederek, “ Burada 2 çeşit elma fidanı diktik. Biri kırmızı, diğeri sarı elma. İkisinin de dayanıklılığı uzun, soğuk hava defosuna. Burada üçüncü yılımızda bizim beklentimiz dekar başında 3 ton, 4 yılında ise dekar başına 6 tona kadar çıkıyor. Tam bodur elmadan çok ürün alıyoruz. Bunlar yeri az kaplayıp çok ürün veriyor. İnşallah üçüncü yılda tam randımanlı ürün almaya başlayacağız” dedi.
(YE-
15 Aralık 2019 Pazar günü yayınlandı