Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘’Libya bizim için gerekirse canımız pahasına yanında yer almamız gereken bir yerdir’’

Erdoğan'ın konuşması

( KOCAELİ - 2) Cumhurbaşkanı Erdoğan:" ‘’Libya bizim için gerekirse canımız pahasına yanında yer almamız gereken bir yerdir’’- "2027'de 6 denizaltımız deniz kuvvetlerinin emrinde hizmet verecektir’’- " Bizim durduk yere kimseyle maraza çıkarmak, hak ve huklukunu gasp etmek gibi niyetimiz yoktur’’- Yeni Tip Denizaltı Projesi 1’inci Gemisi Pirireis’in Havuza Çekme ve 5’inci Gemisi Seydialireis’in ilk kaynak töreni gerçekleştirildi KOCAELİ
Politika Deniz Kuvvetleri Teknoloji Sayılar Kabiliyet 


- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Türkiye'yi adeta denize adım atamaz hale getirmenin hazırlıkları içerisindeydi. Bizim durduk yere kimseyle maraza çıkarmak, hak ve huklukunu gasp etmek gibi niyetimiz yoktur’’ dedi.
‘’Bizi dışlama ile karşımıza gelmesin hiç kimse’’‘’Meşru Libya yönetimiyle 27 Kasım'da yapılan anlaşma bundan 10 yıl önce yürümüş ve neticelendirilmiştir’’ diyen Erdoğan, ‘’Bu anlaşmanın gereklerini tümüyle yerine getireceğiz. Hak sahibi olduğunu söyleyen ve herkesle görüşmeye, konuşmaya ve yeni yollar bulmaya çalışacağız. Bizi dışlama ile karşımıza gelmesin hiç kimse. En uzun kıyı sahibi ülke olarak biz buradaki haklarımızı korumak için sonuna kadar tüm imkanlarımızla mücadele etmekte kararlıyız. Geniş bir coğrafyaya yönelik açılım politikaları hayata geçirdik, tarihimiz ve medeniyetimizde var olan aöık kapıları yeniden keşfetmektir. Halklar nezdinde öylesine bir kucaklaşma yaşadık ki hiç bir yerde kendimizi yabancı, öteki hissetmedik.Hangi köken, renk, dile sahip olursa olsun sevinçleri gözlerinden okunan insanlarla uzun aradan sonra yeniden karşılaşan kardeşlerin hasretiyle kucaklaştık. Kiminin zulüm ile kiminin tehdit ile elde edemediğini biz sadece bir selam ve temasla mütevazi imkanlarla ziyadesiyle oluşturmayı başardık. Bu politikanın sonuçlarını çok daha çarpıcı bir şekilde gördük. Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada geliştirdiği onurlu politika ile zincirlerini kırmaya başladığını görenler adeta panikledi. Önümüze kurulan tuzakları birer birer bozarak hedeflerimize doğru yürümeye devam ediyoruz’’ dedi.
‘’Libya bizim için gerekirse canımız pahasına yanında yer almamız gereken bir yerdir’’Libya’nın yanında yer alacaklarını belirten Erdoğan, ‘’Şimdi de tarih ve hukuk bilmez bazı gafiller kimi zaman açıkca ve kimi zaman içlerinden Libya nere Türkiye nere diyebiliyorlar. Bizi maceracılıkla suçluyorlar. BM'nin tanıdığı belli güçlerin piyonu olan illegal şahsa sahip çıkıyorlar. Türkiye libya denizden komşudur. Biz Libya ile Akdeniz'de her türlü işbirliği ve ortak çalışmaya hak sahibiyiz. Libya bizim için gerekirse canımız pahasına yanında yer almamız gereken bir yerdir. Libya'da da sayıları milyon ile ifade edilen soydaşlarımız bulunuyor. Türkiye ne Suriye ne de Libya ile vardığı mutabakattan kesinlikle geri dönmeyecektir. Son dönemde meşru Libya yönetimine çok ciddi desteklerimiz oldu gerekirse bu desteklerin askeri boyutunu artıracağız‘’ ifadelerini kullandı.Kocaeli Gölcük Tersane Komutalığında gerçekleştirilen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
Pirireis denizaltısının 2022 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Proje kapsamında inşa faaliyetlerine devam edilen diğer 5 denizaltı ise 2027'ye kadar hizmete alınarak donanmanın gücüne güç katacak. Proje kapsamında inşa edilen Pirireis denizaltısı; 68,35 metre uzunluğa, 6,3 metre mukavim tekne dış çapına, bin 850 ton deplasmana ve 40 personel kapasitesine sahip bulunuyor. Dünyaca "Tip-214" olarak tanınan ve sahip olduğu yakıt pili teknolojisi sayesinde havadan bağımsız tahrik kabiliyetine sahip denizaltı, Türk Deniz Kuvvetleri için bir ilk olma özelliğine sahip. Su altı, su üstü ve kara hedeflerine karşı silahlarla donatılmış olan denizaltı, birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayın dökebilme özelliği ile dikkat çekiyor. Ayrıca proje kapsamında inşa edilen denizaltılarda geliştirilen milli sistemler kullanılıyor.Gizlilik içinde uzun süre harekat gerçekleştirebilme, yüksek süratli gelişmiş torpidoları, güdümlü mermi kabiliyeti olan 6 denizaltı Deniz Kuvvetleri Komutanlığına kazandırılacak.
22 Aralık 2019 Pazar günü yayınlandı