Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İstanbul'da Toplu Taşıma Yolu

30 Ağustos 2012 Perşembe günü yayınlandı İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 3 Eylül'de sadece toplu taşıma araçlarının kullanacağı ''Toplu Taşıma Yolu '' uygulaması başlatacak.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, toplu taşımayı rahatlatmak ve arttırmak için başlatılan yatırımlara bir yenisi daha eklendi.

Bu kapsamda, İstanbul'daki trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla dünyanın gelişmiş pek çok ülkesinde uygulanan ''Toplu Taşıma Yolu'' uygulaması hizmete girecek.

Belirtilen güzergahlarda vatandaşların büyük zaman tasarrufu sağlayacağı uygulama, benimsenmesi halinde yaygınlaştırılacak.

Pilot bölge olarak Millet Caddesi-Topkapı-Aksaray ve Şirinevler-Mahmutbey yolunda başlayacak uygulama, daha sonra Topkapı-Aksaray-Taksim, Kızıltoprak-Bostancı-Tuzla, Beşiktaş-Maslak ve Yenikapı-Başakşehir şeklinde genişletilecek.

Uygulama, hafta içi trafiğin yoğun olduğu 07.00-10.00 ile 16.00-20.00 saatlerinde yapılacak, bunun dışında diğer araçların kullanımına açık olacak.

Uygulama saatleri ve giriş çıkışlara ait düzenlemeler, şeritlerde yatay ve düşey işaretlemeler yapıldı. ''Toplu Taşıma Yolu'' kompenantlı boya ile veya gereken yerlerde hareketli fiziki engelle ayrıldı.

Toplu ulaşım araçları haricinde yola giren ve parklanma yapan araçlar, EDS kameraları ve Emniyet Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından denetlenecek, belirtilen saatlerde sağ şeritlerde yükleme-boşaltma ve park yapılmayacak.

Şerit başlangıcında, bilgilendirme levhalarıyla sürücülere gerekli uyarılar yapılacak, kurallara uymayan sürücüler EDS ile tespit edilerek cezai müeyyide uygulanacak.

Millet Caddesi'nde, Topkapı-Aksaray istikametinde her iki yöndeki sağ şerit İETT ve özel halk otobüslerine tahsis edildi. Şirinevler-Mahmutbey yolu da sadece İETT, özel halk otobüsleri ve minibüsler tarafından kullanılacak.

Söz konusu şeritlerde taksiler sadece duraklarda yolcu indirip bindirebilecek.

Uygulamayla, özel araç yerine toplu taşıma sistemini belirtilen saatlerde günde yaklaşık 17 bin kişinin kullanması öngörülüyor. Araç sahiplerinin toplu taşımayı seçmesiyle yıllık 650 bin litre yakıt tasarrufu ile karbondioksit salınımında 1500 ton azalma olacağı hesaplanıyor.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı