Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Chp'ye Usulsüzlük Cezası

7 Nisan 2012 Cumartesi günü yayınlandı Anayasa mahkemesi, CHP'nin 2007 yılına ilişkin kesin hesap incelemesi sonucunda, 3 milyon 372 bin TL tutarındaki parti mal varlığının Hazine'ye gelir olarak kaydedilmesine karar verdi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında Anayasa Mahkemesi'nin kesin kararında, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2007 yılı kesin hesabının incelemesi kararı yayımlandı. Karara göre, CHP'nin 2007 yılı hesaplarında partinin amaçlarına uygun olmayan ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış harcama olarak kabulü mümkün görülmeyen 2 milyon 679 bin TL ile kesin hesapta gösterilen ve belgelendirilmesi gerektiği halde belgelendirilmeyen 691 bin 635 TL gider ve bin 200 TL gelir olmak üzere toplam 3 milyon 372 bin 446 TLkarşılığı parti malvarlığının, Hazine'ye gelir kaydedilmesine karar verildi.

Anayasa Mahkemesi'nin kesin kararına göre; Hazine'ye irad kaydedilen giderler arasında, Genel seçimler döneminde düzenlenen konserler için bazı sanatçılara yapılan ödemelerdeki 140 bin TL, parti genel merkezinde çalıştırıldığı belirtildiği halde bordroya dahil olmayan 9 kişiye fatura veya serbest meslek makbuzu ile belgelendirileyen 191 bin TL, Toplu İş Sözleşmesi'nde yer almayan dosya ödemesi ismiyle Parti bütçesinden yapılan 116 bin 675 TL'de bulunuyor. ESKİ MİLLETVEKİLİNE YAPILAN ÖDEMELER HAZİNEYE Kaset skandalı ile ismi gündeme gelen CHP eski Ankara Milletvekili Nesrin Durmaz Baytok' ile ilgili olarak "31.7.2007 tarih ve 112 yevmiyede özel kalem müdürü Nesrin Durmaz Baytok'a 22.7.2007-22.7.1999 tarihleri arasındaki süre için 15 bin 907 TL kıdem tazminatı ile 169 gün izin ücretine tekabül eden bin 207 TL yemek, 878 TL yol, bin 497 TL sosyal yardımın ödenme nedenini" soran Anayasa Mahkemesi'ne CHP tarafından verilen cevapta, "Özel kalem müdürü Nesrin Durmaz Baytok'un görevine 22.07.2007 tarihindeson verilmiş olup kıdem, ihbar, izin, yemek, yol ve sosyal yardım gibi hakları kendisine ödenmiş olup hak ettiği hakların ödenmemesi söz konusu değildir, zira geriye dönük haklardır" cevabı verildi.

Anayasa Mahkemesi'nin ise Nesrin Baytok'a ödenen kıdem tazminatı incelemesinde, "Yasal düzenlemeler gereği, işten kendi isteğiyle ayrılan (istifa eden) işçiye kıdem tazminatı ödenmemektedir. Milletvekili seçilen Nesrin Baytok yasa gereği işten ayrılmak zorunda olduğundan bu kişiye kıdem tazminatı ödemesinin uygun bir harcama olarak kabulü mümkün görülmemektedir" kararını vererek, Nesrin Baytok'a yapılan 20 bin 105 TL'nin Hazine'ye irad kaydedilmesi ne karar verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin "31.7.2007 tarih ve 112 nolu yevmiye ile seçim primi ödemeleri yapılmıştır. Özel kalem müdürü olarak görev yapan Nesrin Durmaz Baytok 22.7.2007 tarihi itibariyle milletvekili seçilmiştir. Ödemenin yapıldığı tarih itibariyle sendika üyesi işçi olmayan Nesrin Durmaz Baytok'a 3 bin 254 TL seçim primi ödenme nedenini" sorduğu CHP Genel Merkezi'nin, "Ödemenin yapıldığı tarih değil seçim çalışmaları sırasında verilen hizmet baz alındığı için Nesrin Durmaz Baytok' a 3 milyon 254 bin TL ödeme yapılmıştır" şeklinde cevap verildi.

Anayasa Mahkemesi, bu ödeme içinde, "Seçim primi ödemesi Toplu İş Sözleşmesi'ne istinaden sendika üyesi işçiye milletvekili genel seçim sonrasında yapılmaktadır. Ödemenin yapıldığı tarihte sendika üyesi işçi olmayan Nesrin Durmaz Baytok'a bu ödemenin yapılması Toplu İş Sözleşmesine göre mümkün olmadığından 3 bin 254 TL'nin Hazine'ye irad kaydedilmesi gerekir" kararını verdi. TELEVİZYON ŞİRKETİNİ TEMİZLEYEN FİRMAYA PARTİ BÜTÇESİNDEN ÖDEME Anayasa Mahkemesi kararında, "Temizlik yaptırılan Paris Caddesi ve Çobanyıldızı Sokağında partinin hangi biriminin yer aldığına ilişkin kanıtlayıcı belgeler istenmiş ancak cevap verilmemiştir. TV'nin adresi: Çoban Yıldızı Sokak'dır. TV'ye ait yerin temizlik giderinin parti tarafından karşılandığı anlaşılmış ise de Paris Caddesindeki adresin parti ile ilgisi anlaşılamamıştır. Sözleşmeye aykırı olarak firmaya ödenen 17 bin 786 TL ile Parti ile ilgisi anlaşılamayan Paris Caddesindeki yer ve TV'ye ait olanyerlerin temizlettirilme bedeli olan bin 652 TL'nin toplamı olan 19 bin 438 TL'nin Hazine'ye irad kaydedilmesi gerekir" kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin Hazine'ye irad olarak karar verdiği harcama kalemleri arasında Gazeteciler M.A.B., M.Ö. ve F.B.'ye yapılan 60'ar Euro karşılığı olan 328 TL'de bulunuyor. 2 TV'YE ÖDENEN PARADAN 1.1 MİLYONU HAZİNEYE Anayasa mahkemesi kararında bir TV kanalına ödenen 1 milyon 888 bin TL'den 354 bin TL'nin Hazine'ye gelir kaydedilmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi yine bir TV şirketi ile yapılan 3.5 milyon dolar tutarındaki sözleşmeden dolayı yapılan 5 milyon 616 bin TL'nin 819 bin TL'sini Hazineye gelir olarak kaydedilmesine hükmetti.Anayasa Mahkemesi CHP'nin 2007 yılı kesin hesap incelemesini oy birliği kara verdi .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı