Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

1. Yılında Mektubu Okundu

13 Haziran 2012 Çarşamba günü yayınlandı CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay tarafından kaleme alınan konuşma metnini, 12 Haziran seçimlerinin yıldönümünde meclis kürsüsünde okudu.

Ağbaba’nın okumuş olduğu Balbay’ın konuşma metninde şu ifadeler yer aldı: "TBMM’nin 24. Döneminin vücut bulmasını sağlayan 12 Haziran seçimlerinin yıldönümü nedeniyle Silivri’den söz almış bulunuyorum. Ülkemizin zaman zaman içinden geçtiği olağanüstü dönemlerden birini daha yaşıyoruz. Şu anda oturduğunuz koltuklarda 8 eksik var. Bir yıldır o koltuklar boş. Bir okulda sınıftaki öğrencilerden birkaçı sürekli gelmiyorsa, onlarla geçmişte sorun yaşamış arkadaşları bile telaşlanır, nedenini öğrenmeye çalışır. Hele onların okula gelmesini sağlamak için kendilerinin yapabileceği bir şey varsa, bir an bile durmazlar. Ülke yönetiminin kalbi olan parlamentonun eksikliklerini gidermek sizin sorumluluğunuz değilse kimindir?" "Sizden hiçbir kişisel talepte bulunmuyorum. Sadece elinizi oylama düğmesine koyup bu sorunun yanıtını vermenizi diliyorum" diyen Balbay, "Oylamadan çıkacak sonuç kabulümdür. Yüce Meclis’in kendisine iş edindiği konulardan birinin Türkiye’nin yakın geçmişindeki bütün karanlık noktaları araştırmak olduğunu görüyorum. Geçmişteki hukuksuzluklar, faili meşhul karanlık olaylar elbette araştırılmalı. Ancak bugünü de unutmamanızı dilerim. Silivri’de görülmekte olan davalarla ilgili hepinizin kafasında belli bir yargı var. Gerçek şudur diye başlayıp zamanınızı almayacağım. Silivri davalarının ne kadar süreceğini, sizin çalışmalarınızdan bir benzetmeyle anlatacağım. Düşünün ki 50 maddelik bir yasayı görüşüyorsunuz. Her maddeyi oyladığınızda iki yeni madde daha ekleniyor. Böyle bir görüşmeyi ne zaman tamamlarsınız? İşte Silivri davaları bu mantıkla devam ediyor. Üst üste yığılan iddianamelerin içeriği ise insanların düşüncelerinin, mesleklerinin, sosyal yaşamlarının suç sayıldığı bir hukuksuzluklar zincirinden ibaret. Bu tabloya bakıp, hukuk işliyor diyebilir misiniz? Sık sık Meclis gündemine de gelen, yakın tarihimizdeki siyasi davalardan hangisi için hukukidir diyebiliyorsunuz? Dün Yassıada varsa bugün Silivri var, dün Sıkıyönetim Mahkemeleri varsa bugün Özel Yetkili Mahkemeler var" ifadelerini kullandı.

Ağbaba’nın okuduğu Balbay’ın konuşma metni şöyle devam etti: "Seçimler demokrasinin en önemli unsurudur. Ancak bir seçimin gerçekte demokratik olabilmesi için, halkın iradesinin eksiksiz parlamentoya yansıması gerekir. Bugün dünyanın her ülkesinde seçim vardır. Ama her ülkede demokrasi yoktur. Demokrasinin kalitesi, iktidar partisinin aldığı oy oranı ile ölçülemez. Bugün en çok tartıştığımız Suriye’de, Devlet Başkanı Esad’ı o koltukta tutan gücün, halktan aldığı oy oranının %90’ın üzerinde olduğunu anımsatmak isterim. Mısır’ın devrik Başkanı Hüsnü Mübarek üst üste beş seçimden yine %90’lık seçim başarısıyla çıkmıştı. Demokrasilerde bir siyasetçi kendisi gibi düşünenlerin verdiği destek kadar değil, kendisi gibi düşünmeyenlerin duyduğu saygı kadar büyüktür. Bu yapıdaki siyasetçilerle meclisin ortak paydalarının artacağına ve iç barışın sağlamlaşacağına inanıyorum." Ağbaba, Balbay'ın açıklamalarını şu şekilde tamamladı: "Ben, partim CHP’nin İzmir 2. Bölgede aday göstermesiyle her iki seçmenden birinin oyunu alarak milletvekili seçildim. Yargı onayladı, sizler de onaylayıp özlük haklarımı verdiniz. Ancak gelinen noktada beni demir parmaklıkların arkasında bırakan mevcut durumu kabullenerek siz bana şunu söylüyorsunuz; 'hiçbir faaliyete katılamadan maaşını al! Bu benim ahlaken kabul edebileceğim bir durum değil. Silivri’de beni en çok meşgul eden konulardan biri bu. Siyaset bir takım oyunuysa siz bana 'sen ilk 11’in içinde sahadasın ama topa dokunman yasak' diyorsunuz. Ben Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı'nı yönettiği, adım adım modern Türkiye’nin temellerini attığı bu mecliste, halkı temsil etme görevini yerine getirmek istiyorum. Özgürlükte, yeri geldikçe dile getirdiğim, yazdığım 'en kötü meclis bile, kapalı bir meclisten iyidir' sözünü huzurunuzda bir kez daha vurguluyor, daha güzel bir Türkiye için meclis zemininde her şeyi özgürce konuşacağımız günlerin özlemiyle hepinize saygılar sunuyorum. "


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı