Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Milletvekiline yeni haklar mı geliyor

10 Mayıs 2013 Cuma günü yayınlandı TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'milletvekillerinin bazı haklarına yönelik yapılan çalışmaya ilişkin olarak, "Getirilen yasa milletvekili özlük yasası değil.

Yasanın maaş artışıyla ilgili bir yanı yok, sadece değişik kanunlarda ya da fiilen uygulamada olan hususların tek bir kanun çatısı altında toplanmasından ibaret" dedi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen '2. Erzurum Günleri'ne katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'Milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili bir yasa teklifinin bugün Plan ve Bütçe Komisyonu'na görüşüldüğünü ve bununla ilgili bazı tartışmaların olduğunu' sorması üzerine Çiçek, "Maalesef Türkiye'de milletvekilleriyle ilgili bir düzenleme söz konusu olduğunda, her türlü gündemin önüne geçiyor. Aslında bu gelen bir tasarı değil, teklif. 4 siyasi parti grubumuzun tüm Grup Başkan Vekillerinin imzasıyla düzenlenmiş bir teklif. Bu gelen teklif ile ilgili kamuoyuna doğru bilgi vermek lazım. Tümünün içinden işimize gelen bir cümleyi çıkartarak olayı gündeme getirirsek vatandaşın intihaline sebep oluyor. Bu ülkede kamuda çalışan kişi devlet memuruysa 657 sayılı Kanun'a tabi. Özel bir kanunu var. Kişi hakim ve savcıysa 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'na tabidir. Kişi TSK mensubuysa onun ayrı bir personel yasası var. Bir güvenlik görevlisi ise ona uygun özel bir yasası var. Bu manada yasası olmayan anayasa hükmü açıktır. Bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapılması gerektiği her defasında kamuoyunun yanlış bilgilendirmesi sebebiyle tepkiden çekinildiği için bu yasa bugüne kadar çıkartılmadı" diye konuştu.

Getirilen yasanın milletvekili özlük yasası olmadığını belirten Çiçek, yasanın maaş artışıyla ilgili bir yanının olmadığını sadece değişik kanunlarda ya da fiilen uygulamada olan hususların tek bir kanun çatısı altında toplanmasından ibaret olduğunu söyledi.

Çiçek, "Meseleye böyle bakarsanız değerlendirme farklı olar. Bir kıyak geçiliyor tarzında yapmak isterseniz her kanunla ilgili de bir şey bulabilirsiniz. Getirilen teklif ile kamuda görevli bir müsteşarın, genel müdürün, valinin veya bir başka makam sahibinin sahip olduğu hakların ötesinde bir şey benim bildiğim bu teklifle gelir durumu yok. Zaten ya bunlar fiilen ya da başkaca kanunların içerisine sıkıştırılmış vaziyetteyken milletvekilinin ne olduğunu, hangi statüde olduğunun bir defaya mahsus belirlenmesinden ibarettir. Bayram geliyor, bakın 19 Mayıs var önümüzdeki günlerde. Eski ya da yeni milletvekilleri bu protokolde nerede yer alacak. Bu, Türkiye'nin farklı illerinde muhtelif olaylara sebebiyet veriyor. Daha ileride tartışmalara sebebiyet veriyor. Milletin iradesini temsil eden milletvekilinin eskisine ve yenisine yeri geliyor oturacak sandalye bulunamadığına ben şahidim. Onun için bütün bu karmaşayı, kargaşayı ortadan kaldıracak bir statü yasasına gerçekten ihtiyaç var. Meseleye böyle bakarsanız o zaman değerlendirme çok farklı olacaktır" dedi.

Kamuoyuna 'Özlük hakları artıyor, maaşları artıyor' tarzında bir şeyin takdim edildiğini söyleyen Çiçek, konuşmasında şunları kaydetti: "Sağlık harcamalarıyla ilgili değerlendirmelerimiz var. Bugün Yüksek Yargıdaki kişiler hangi usule tabiyse, vali, müsteşar hangi usule tabiyse harcamaları nereye kadar yapılıyorsa bir daire başkanı hangi statüde tedavi ediliyorsa bir milletvekili de o statüde zaten tedavi ediliyor. Bunun bu kanun çatısı altında birleştirilmesinden ibarettir. Bunları vatandaşa böyle bilgilendirmek lazım. Aksi takdirde manşetlik konular çıkıyor."
YENİ ANAYASA SÜRECİ
Başka bir gazetecinin, "Yeni Anayasa çalışmalarının Haziran ayı sonuna kadar devam edecek. Bu çalışmalardan sonra liderlerle bir görüşme yapacak mısınız" sorusuna Çiçek, "Bugün ayın kaçı? Daha 30 Haziran'a gelmedik. İyi bir çalışmayla da iyi bir sonuca varacağımız kanaatindeyim. Daha yoğun çalışarak dünden itibaren çok yoğun bir çalışma başladı.

Ümit ederiz, Haziran sonuna geldiğinde uzlaşılacak maddelerle ilgili netice ortaya çıkar. Yani, bir manada bu Uzlaşma Komisyonu'nun da karnesidir. Komisyonu aşan ve Sayın Genel Başkanlarının karar vermesi gereken hususlar söz konusu olduğunda da elbette ben de kendilerini ziyaret edip 'Bize görev, imkan ve destek verdiniz '.Şu kadar sürede çalıştık işi buraya getirdik, bundan sonra da ne karar verilirse 30 Haziran'a kadar karar verilecektir" cevabını verdi


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı