Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Gazileri üzen tebligat

15 Mart 2013 Cuma günü yayınlandı Sosyal Güvenlik Kurumu, askerlik yaparken bacağını kaybeden Ata ve Azgın’dan, takılan elektronik protezlerin parasını geri istedi ve icraya verdi. Uygulamaya isyan eden Ata ve Azgın, haklarını arayacaklarını söyleyerek “Devlet bu ayıbı temizlesin” diyor

Konya 'da askerlik yaparken sağ bacağını kaybeden Hasan Ata 'ya (41), takılan elektronik protez bacağın 2 bin 141 lirayı aşan miktarları “terör gazisi olmadığı” gerekçesiyle geri ödemesini isteyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ödeme yapılmayınca icra takibi başlattı. Aynı durumda olan Mustafa Azgın (47) da ödenmesi istenen faiziyle birlikte 94 bin lira için iş mahkemesine gitti.
Konya 'da oturan Hasan Ata, 1993 yılında Gaziantep 'te askerlik yaparken cinnet geçiren asker arkadaşının tüfeğiyle ateş açması Sonucu sağ bacağını, Azgın da 1987 'de İstanbul 'da NATO tatbikatı sarasında mayının patlaması Sonucu sağ kol ve bacağı ile sol gözünü kaybetti. Ata ve Azgın 'a “Vazife malulü” statüsünde SGK Genel Müdürlüğü tarafından 2009 'da yayımlanan genelge doğrultusunda rahat ve seri bir şekilde kullanabilecekleri elektronik protez kol ve bacak takılarak ödemesi yapıldı.

'Yanlış ödemişiz '
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, 2011 yılında yaptıkları incelemede Ata ve Azgın 'ın malul oldukları olayların “3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu” (TMK) dışında kaldığını, terör gazisi olmadıkları ve malulen emekli statüsünde bulundukları Sonucuna vardı. Müfettişlerin raporu üzerine Ata 'dan elektronik protez bacak takıldığı için faiziyle birlikte 74 bin lira, elektronik protez kol ve bacak takılan Azgın 'dan yine faiziyle birlikte 94 bin lira istendi.
Ata, SGK 'nın istediği parayı ödemeyince hakkında icra takibi başlatıldı. Ata, “E-devlet ' sisteminde, SGK 'nın 15 Şubat tarihi itibariyle ödediği parayı tahsil etmek için Konya 1. İcra Mahkemesi 'ne icra takibi işlemi başlattığını öğrenince şok oldum” dedi. Evde huzurunun kalmadığın kaydeden Ata, “7 yaşındaki kızım evden çıkarken bana 'Ayağı vermeye mi gidiyorsun? Protezin parasını ödemeye mi gidiyorsun? ' diyor. Eve geç kaldığım zaman da; 'Ne oldu baba ayağını mı geri istediler? ' gibi sorular sormaya başladı. Devletimiz bu ayıbını temizlesin” dedi.
Son aşamada protezini iade edeceğini söyleyen Azgın da, “vazife malulü” olarak emekli olduğunu belirtirken “Yeni ikiz çocuklarım oldu ve zaten zorluklar içerisinde geçiniyorum. Protezleri SGK müdürlüğüne teslim edelim. Biz alıştık nasıl olsa. Protezsiz de gezeriz” dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı