Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Sarkozy gitti, Hollande geldi!

8 Mayıs 2012 Salı günü yayınlandı Fransa'da Sosyalist Parti adayı François Hollande yeni cumhurbaşkanı oldu. Hollande dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda yüzde 52 oy alarak, yüzde 48'de kalan Nicolas Sarkozy'nin 5 yıllık iktidarına son verdi.

Fransa’da dün yapılan seçimlerde sosyalist aday Hollande Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı oldu. Sarkozy tıpkı kendisi gibi azılı bir Türkiye düşmanı olan eski cumhurbaşkanı Valery Giscard d’Estaing’le aynı kaderi paylaşarak “31 yıl sonra görev başındayken seçilemeyen 2’nci cumhurbaşkanı” oldu.

Kellesini aldılar Fransa’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminden sürpriz çıkmadı. 2007’de yapılan seçimle Elysee Sarayı’na oturan Nicolas Sarkozy dün yapılan ikinci tur seçimin ardından koltuğunu Sosyalist Francois Hollande’ye devretti. Böylece “ülkenin en nefret edilen siyasetçisi” ünvanını taşıyan Sarkozy, isminin yanına “31 yıl sonra ilk kez görevdeyken seçilemeyen cumhurbaşkanı” sıfatını da ekledi. Aynı şey son olarak 1981 seçiminde en az Sarkozy kadar Türkiye karşıtı olan Valery Giscard d’Estaing’in başına gelmişti.

Haziran seçimleri önemli

Hollande’nin zaferi ise, adaşı Mitterand’ın 1995’te ayrılmasından beri iktidardan uzak kalan solcular için de önemli bir adım oldu. Avrupa’nın kalbinde yer alan, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ve nükleer güce sahip bir ülkede sosyalistlerin iktidara gelmesi, ekonomik krizle boğuşan yaşlı kıta için de büyük önem taşıyor. Ancak Hollande için asıl sınav şimdi başlıyor. Çünkü Sosyalistler iktidarı “iş yapabilir” durumda tutmak için haziranda yapılacak parlamento seçimlerinden de galibiyetle ayrılmak zorunda.

Piyasalar tedirgin

Devlet tecrübesi olmayan, halka “normal bir cumhurbaşkanı olmayı” vaat eden Hollande’nin performansı merak ediliyor. Sosyalist liderin kemer sıkma önlemlerini gevşetip büyüme odaklı politikalara yöneleceğini söylemesi piyasaları rahatsız ediyor.

Sarkozy öfkesi etkili oldu

Ancak gerek sağ, gerekse sol kanatta yer alan Fransız gazeteleri, Hollande’nin zaferinde kendi vaatlerinden çok Sarkozy’ye duyulan antipatinin etkili olduğu konusunda hemfikir. Sarkozy’nin kaba ve gösterişli tavırlarırnın yanısıra uzun süredir ülkeyi esir alan işsizlik konusuna etkili bir çözüm bulamaması Sarkozy’ye desteği bir hayli geriletmişti.

‘Şansımız altıda bir’

22 Nisan’da yapılan ilk tur seçimlerde Hollande yüzde 28.6 oy alırken, Sarkozy yüzde 27.1’de kalmıştı. Sarkozy, Paris’te eşi Carla Bruni’yle oy kullanırken, yaklaşık yarım milyon oya denk gelen bu farkın kapatılabileceğini söylese de dün Reuters’a konuşan bir danışmanı, oylama sürerken “İşimiz mucizelere bağlı. Kazanma şansımız altıda bir” itirafında bulundu.

Sandığa ilgi yüksekti

Fransızların sandığa ilgisi ise beklenenin üzerinde oldu. Ülke genelinde yağan yağmura rağmen 46 milyon seçmenin yüzde 82’si sandık başına giderek oy kullandı. Bu oran 22 Nisan’da yapılan ilk turda yüzde 79.5’ti. 2007 yılında yapılan ve Sarkozy’nin galip geldiği seçimlerde ise seçmenlerin yüzde 84 katılım sağlanmıştı.

‘Yıkıntıyı birlikte temizleyeceğiz’

Sosyalist Francois Hollande, bir dönem belediye başkanlığı da yaptığı seçim bölgesi Tulle’da sandık başına gitti. Sevgilisi Valerie Trierweiler’le birlikte oy kullanan Hollande “Uzun bir gün olacak. Ama güzel bir gün olup olmayacağı Fransız halkına bağlı” diye konuştu. Sonuçların belli olmasının ardından Hollande, Correze şehrinde ilk konuşmasını yaptı. Ardından başkent Paris’e geçen Sosyalist lider, tarihi Bastille Meydanı’nda kendisini bekleyen binlerce taraftarına seslendi. Verdikleri destek ve sarf ettikleri çabalardan ötürü herkese teşekkür eden Hollande “Şimdi görev zamanı. Ülkemizin içinde bulunduğu zor durumdan birlikte çalışarak çıkacağız” dedi. Sürpriz bir zafer beklentisiyle Concorde Meydanı’nında toplanan Sarkozy taraftarları ise sonuçların belli olmasının ardından dağıldı.



Kriz Sarkozy’yi de tahtından etti

Avrupa ülkelerini etkisi altına alan ekonomik kriz 2009’dan beri ülke liderlerinin korkulu rüyası olmuştu. Nitekim ekonomik kriz sonrasında yapılan seçimlerde İtalya başbakanı Silvio Berlusconi, İngiltere başbakanı Gordon Brown, İspanya başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, İrlanda başbakanı Brian Cowen, Yunan sosyalist başbakan Yorgo Papandreou, Portekiz’in merkez solda duran başbakanı Jose Socrates koltuğunu kaybetmişti. Darboğazdan kurtulmak için başka adaylara yönelen Avrupalı seçmen, Danimarka ve Finlandiya’da da hükümetin değişmesini istemiş ve bu konuda başarıya ulaşmıştı. Avrupa’daki ülkeler arasında sadece İsveç, Romanya, Polonya, Letonya ve Estonya’da hükümet ve yönetimler değişmedi. Fakat 2007 yılında Elysee Sarayı’na adım atan Sarkozy için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Sarkozy de dün yapılan seçimler sonrasında 2009 krizinin “laneti”nden etkilenen ülke liderlerinden biri haline geldi. Ekonomik kriz ve Sarkozy’nin dış siyasetinden memnun olmayan seçmen Pinokyo lakaplı cumhurbaşkanına Elysee Sarayı’nın çıkış kapısını gösterdi.

Ermeni seçmenler ‘Sarkisyan’ dedi

Ermenistan da dün seçim heyecanı yaşayan ülkelerdendi. Ekonomik sıkıntılarla boğuşan 3.3 milyon nüfuslu ülke, kanlı olaylara sahne olan 2008’deki devlet başkanlığı yarışının ardından ilk kez meclis seçimleri için dün sandık başına gidiyor. 8 siyasi parti ve bir siyasi bloğun katıldığı seçimlerde sandık çıkış anketlerine göre, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın başkanı olduğu Cumhuriyetçi Parti yüzde 44.44 oy alarak birinci çıktı. İkinci sıraya ise Gagik Çarukyan’ın lideri olduğu Müreffeh Ermenistan Partisi yüzde 28.81 oy alarak yerleşti. Ermenistan seçim sistemine göre, 131 kişiden oluşan parlamentoda 90 koltuk siyasi partilere ayrılıyor. Yüzde 5’in üzerinde oy alan partiler, 90 koltuğu paylaşıyorlar.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı