Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Binalara 6 kat sınırı geliyor

30 Nisan 2013 Salı günü yayınlandı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Türkiye'de 45-50 milyona katı atık düzenleme tesisleriyle hizmet veriliyor" dedi.

Bayraktar, "Çankırı Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi"nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, kentteki 11 ilçe ve 19 belde belediyesinin çöplerini tesise getirmesi gerektiğini söyledi.

Vatandaşların çöplerini evlerinde ayrıştırmaya başlaması gerektiğini belirten Bayraktar, bu amaçla Çankırı'daki okullarda seminer verildiğini, pillerin ayrıştırıldığını, madensel, evsel atıklar ve atık yağların toplandığını anlattı.

Bayraktar, AK Parti'nin iktidara gelmesiyle katı atık düzenleme tesislerinin 15'ten 70'in üzerine çıktığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 45-50 milyona katı atık düzenleme tesisleriyle hizmet veriliyor ama yeterli değil. Artık mutlaka katı atık bertaraf tesislerini yapmamız lazım. Çankırı'da sanırım günde 100 ton çöp toplanıyor. Bu, geri dönüşüm bakımından yeterli bir tonaj değil ama belki başka belediyelerle ve yan illerle birleşmek suretiyle katı atık çöp toplama ve düzenleme tesislerinin yanına da aktarma tesislerinin yapılması lazım.

İleri dünyanın yaptığı gibi... Arkasından geri dönüşüm olan çöpten elektrik üretimi, sera üretimi ve kompost gübre üretimi yapılmalı. Eskiden Mamak'ta kokudan geçemezdiniz. Şimdi etrafında konutlar, alışveriş merkezleri yapıldı. Türkiye'nin birçok yerinde bu yapılıyor. Çankırı da bu noktaya gelecek inşallah. İdealimiz bu."

-"Kentsel dönüşümde Çankırı'ya çok ciddi kalite gelecek"-

Bayraktar, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolar olduğunu, ülkenin toplam kapasitesinin 800 milyar dolara çıktığını anımsattı.

"Türkiye artık 16. büyük ekonomi" diyen Bayraktar, "Bu duruma gelince 'hükümetlerimiz, kabinemiz, daha çok uygulama yapan, daha çok iş, icraat yapan, icraatçı bakanlıklar olarak şekillensin' dedik. Bakanlığım da yaşam, çevre ve marka şehirler kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu. Bu çerçevede çok önemli bir kanun yaptık. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'nu yaptık" ifadesini kullandı.

Bayraktar, Çankırı'nın büyük kısmının deprem bölgesinde bulunduğunu, 50 bin hanenin büyük kısmının eski, mimarlık ve mühendislik hizmeti almamış binalardan oluştuğuna dikkati çekerek, sorunun çözümü için plan ve programlar yaptıklarını söyledi.

Çankırı'nın kentsel dönüşüm için öncelikli iller arasında yer aldığını aktaran Bayraktar, "Kentsel dönüşümle Çankırı'ya çok ciddi kalite gelecek. İşsizlik azalacak, istihdam artacak. Kaliteli üretim olacak. Yeni hizmet binaları yapılacak" diye konuştu.

Bayraktar, konuşmasının ardından Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, AK Parti milletvekilleri İdris Şahin ve Hüseyin Filiz ile tesisin açılışını yaptı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı