Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Yaralı Vaşak Operasyonu

28 Şubat 2011 Pazartesi günü yayınlandı Giresun Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanında, dünyada nesli tükenmekte olan vaşakların görüldüğü bildirildi.

Orman Bölge Müdürlüğü 'nden yapılan yazılı açıklamada, müdürlük tarafından ormanların korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi çalışmalarının sürdürüldüğü belirtildi. Açıklamada, yapılan çalışmalar sonucu Giresun Orman Bölge Müdürlüğü 'nün sorumluluk alanlarında biyoçeşitlilik ve yaban hayatının da aynı oranda gelişme gösterdiği vurgulanarak, bunun sonucunda da müdürlüğe bağlı Mesudiye Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisindeki Arpaalan bölgesi ormanlarında dünyada nesli tükenmekte olan hayvan türlerinden vaşakların gözlemlendiği kaydedildi.

Açıklamada, daha ziyade makilik alanlarda görülen vaşakların, literatürde kedigiller (Felidae) familyasından olan Avrasya Vaşağı ( Lynx lynx ) olarak da bilindiği kaydedilerek, ”Yaban hayatının çeşitliliği ve zenginliği açısından ender görülen bu vaşak türü, nesli tükenmekte olan canlıların korunması doğal denge açısından büyük önem arz ediyor.” denildi.

Gözlemlenen vaşakların özellikleri hakkında da bilgiler verilirken, şunlar ifade edildi: 'Vaşak 1 metre 30 santimetre uzunluğa (+ kuyruğu 11 ila 25 santimetre) ve omuzlarına kadar 65 santimetre boyuna ve 20–30 kilogram ağırlığa varabilir. Böylece kedigiller familyasının Avrupa 'da bulunan en büyük temsilcisidir. Diğer vaşak türleri ile ortak yanları, uzun ve püsküllü kulakları, yuvarlağımsı kafası ve kısa kuyruğudur. Tüylerinin rengi sarı ile gri-kahverengi arasında değişebilir. Çoğu kez koyu renkte lekeler veya çizgileri olabilir. Bu lekeler yaşadığı çevreye göre değişmektedir. Avrasya Vaşağı 'nın birde yanaklarından sarkan sakalı vardır. Uzun bacakları ve kısa kuyruğu soğuğa karşı dayanıklı olmasını ve kalın kar tabakalarının içinde rahat hareket etmesini mümkün kılar.”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı