Cumhurbaskani Erdogan'dan YYÜ Tarafindan Yürütülen Kazi Çalismalarina Ziyaret

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kültür ve Turizm Bakanliginin destekleri ile kazi ve restorasyon çalismalari Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (YYÜ) tarafindan yürütülen Ahlat Selçuklu Meydan Mezarligini ziyaret etti.

Cumhurbaskani Erdogan'dan YYÜ Tarafindan Yürütülen Kazi Çalismalarina Ziyaret
Malazgirt Zaferi’nin 953. yil dönümü etkinlikleri nedeniyle Bitlis’in Ahlat ilçesini ziyaret eden Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, UNESCO Dünya Kültür Mirasi Geçici Listesi’nde yer alan ve dünyanin en büyük Türk Islam mezarligi olma özelligini tasiyan Ahlat Selçuklu Meydan Mezarligini ziyaret etti. Ziyarette Van Yüzüncü Yil Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Sevli ile kazi baskani Sanat Tarihi Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Mehmet Kulaz hazir bulundu.

Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürü Birol Inceciköz tarafindan Cumhurbaskani Erdogan’a “Gelecege Miras” projesi kapsaminda Ahlat Selçuklu Kabristani’nda yapilan düzenlemeler aktarildi. Burada Ahlat’in tarihî ve kültürel öneminin vurgulandigi bu anlamli bulusma sonrasinda açiklamalarda bulunan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Sevli, Anadolu’nun kadim medeniyetlerine olan bagliligimizi ve bu topraklarin mirasini koruma kararliligini dile getirdi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a Ahlat gibi tarihî öneme sahip bir bölgeye gösterdigi derin ilgi ve hassasiyetlerinden dolayi tesekkürlerini sunan Sevli, Cumhurbaskanligi himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanligi destekleriyle yürütülen kazi ve restorasyon çalismalarinin bu mirasa olan bagliligin, üniversite olarak yürüttükleri kazi ve restorasyon çalismalarina büyük bir motivasyon kaynagi oldugunu ifade etti.

Bu destegin, yalnizca Van Yüzüncü Yil Üniversitesi için degil, Türkiye’nin kültürel mirasini koruma adina da kritik bir öneme sahip oldugunun altini çizen Rektör Sevli, “Anadolu’nun tapusu olarak adlandirilan Ahlat’taki Selçuklu Meydan Mezarligi, 210 dönümlük genis bir alani kapsayan bu tarihi mekânda, Üniversitemiz Sanat Tarihi Bölümünden Dr. Ögretim Üyesi Mehmet Kulaz’in baskanliginda lisansüstü ögrencilerimiz ve müze müdürlügünden uzmanlar tarafindan büyük bir titizlikle kazi ve restorasyon çalismalari sürdürülmektedir. UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi’nde yer alan bu tarihi ve kültürel öneme sahip alanin korunmasi ve gelecek kusaklara aktarilmasi amaciyla Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan saglanan izin ve mali destekle gerçeklestirilen bu çalismalar, sadece bu bölgenin degil, tüm Anadolu’nun medeniyet mirasina olan derin bagliligimizi ve bu mirasi koruma konusundaki kararliligimizi açikça ortaya koymaktadir. Selçuklu Meydan Mezarligi, Türk-Islam kültürünün essiz örneklerini barindiran bir hazine olmasinin yani sira bu degerli mirasi koruma ve gün yüzüne çikarma süreci, tarihî sorumlulugumuzu yerine getirmede önemli bir adim teskil etmektedir. Restorasyon çalismalari, Malazgirt Zaferi’nin tarihteki yerini ve Anadolu’nun Türk yurdu olarak tescillenmesini simgeleyen eserleri gelecek nesillere tasima gayretini yansitiyor” dedi.

Kaynak: İHA