YÖK Açiklamasi 'Eksi Netle Herhangi Bir Adayin Puaninin Hesaplanmasi Mümkün Degildir'

Yüksekögretim Kurulu (YÖK), eksi netle herhangi bir adayin puaninin hesaplanmasinin mümkün olmadigini bildirdi.

YÖK, sosyal medyada bir profesörün eksi netle üniversiteye yerlesmesine iliskin yazili açiklama yapti. Eksi 1,75 netle üniversiteye yerlesilemeyecegi belirtilen açiklamada, "Ilgili kisinin AYT Matematik ve Fen Bilimlerinden 5,50 neti, TYT Türkçe ve Sosyal Bilimlerden 35,25 neti, AYT Türk Dili ve Edebiyati, Tarih ve Cografya’dan 15 neti, yani puaninin hesaplamasinda kullanilacak toplam 55,75 neti vardir" denildi.

Adayin ilgili bölüme yerlesebilmek için yaptigi toplam netin 55,75 oldugu ifade edilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Adayin puani hesaplanirken TYT’nin yüzde 40’i, AYT’nin ise yüzde 60’i alinarak hesaplanmaktadir. Bu aday yerlesebilmek için hem TYT hem de AYT puanindan istifade etmektedir. Fizikte basarili olamayan bir adayin sayisal türün diger alanlari olan matematik, kimya veya biyoloji çözerek basarili olabilecegini unutmamak gerekir. Bu sistem yeni bir sistem degil, uzun yillardir uygulanan bir sistemdir. Herhangi bir aday bu netlerde sadece fizik bölümüne degil matematik, biyoloji veya sözel programlarina da yerlesebilir. Topladiginiz netler herhangi bir program için toplanmis degildir, o puan türünde hangi programlar ögrenci kabul ediyorsa o programlara müracaat edilebilir."

Ilgili adayin sayisal puani hesaplanmasinda AYT Matematik testinden 3,75 neti ve Fen Bilimleri testinden 0,5 Fizik ve 1,25 Biyoloji neti oldugu için sayisal puaninin hesaplandigi kaydedilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Adayin isaretledigi Fizik sorularinin tamami yanlis dahi olsa Biyoloji ve Matematik neti SAY puaninin hesaplanmasinda etkili olacaktir. Aday, söz konusu Fizik Programina yerlesmesi için yeterli SAY puanina sahiptir.

Adayin SAY puaninin hesaplanabilmesi için TYT’deki ’Türkçe’ testi veya ’Temel Matematik’ testinin en az birinden 0,5 ham puana veya üzerinde puana sahip olmasi, AYT’deki Matematik testi veya Fen Bilimleri testinin en az birinden 0,5 ham puana veya üzerinde ham puana sahip olmasi gerekmektedir. YKS Puan hesaplamasina iliskin yukarida yer alan açiklamalar uyarinca, Behçet Yalin Özkara’nin Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik programina 233,72123 sayisal puani ile yerlestigi görülmektedir. ÖSYM tarafindan yayimlanan 2024 YKS Taban puanlara bakildiginda anilan programa yerlesen son adayin sayisal puaninin 232,72688 oldugu görülmektedir. Ayrica, Behçet Yalin Özkara sayisal puani ile tercih etmis olsaydi devlet üniversitelerinde 64 programa daha yerlesebilecegi görülmektedir. Agri Ibrahim Çeçen Üniversitesi Hayvansal Üretim Teknolojileri vb. programlara yerlesebilirdi.

Yukarida da ifade edildigi gibi SAY Puan türü için sadece Matematik testi netleri ile de puan hesaplanabilmektedir. Puan türleri program özelinde degil, genel olarak sayisal, sözel ve esit agirlik olarak hesaplanmaktadir. SÖZ puani hesaplanan bir aday Türk Dili ve Edebiyati-Sosyal Bilimler 1 testinden neti olmadan Sosyal Bilimler-2 testinden elde ettigi net ile Türk Dili ve Edebiyati programini tercih edebilecegi gibi Gazetecilik programini da tercih edebilecektir. Bu nedenle puan türlerindeki alanlarin dogru veya yanlis sayilarina bakmaksizin 0,5 ve üzerinde ham puani olanlar için hesaplanan puanin dikkate alinmasi gerekmektedir."
Kaynak: İHA