Saglik-Sen'den Radyoloji Çalisanlarinin Maruz Kaldigi Radyasyon Konusuna Dikkat Çekti

Büyük risk altinda çalisan radyoloji teknisyeni ve teknikerlerinin sorunlarini belirlemek amaciyla “Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Çalistayi” gerçeklestiren Saglik-Sen, radyoloji çalisanlarinin maruz kaldigi radyasyon konusuna dikkat çekti.

Radyoloji teknisyeni ve teknikerlerinin sorunlarini belirlemek amaciyla “Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Çalistayi” gerçeklestiren Saglik-Sen, çalistayin raporunu yayinladi. Mali ve özlük haklar, mevzuat, çalisma alanlari, is sagligi ve güvenligi ile risk faktörleri olmak üzere birçok soruna vurgu yapilan raporda, çözüm önerileri siralandi. Raporda, radyoloji teknisyeni ve teknikerlerinin görevlerini yerine getirirken maruz kaldiklari radyasyon konusunda uygulamada yasanan sikintilara dikkat çekildi.

Saglik-Sen, Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Çalistayi Sonuç Raporu’nu web sitesinde yayinladi.

Teshis ve tedavinin tamamlanmasinda önemli görevler üstlenen radyoloji teknisyeni ve teknikerlerinin mesleki anlamda büyük bir risk altinda görev yaptigina dikkat çekilerek raporda, mevzuattin uygulanmasi açisindan önemli sorunlar yasandigina vurgu yapildi.

Raporda, radyoloji teknisyeni ve teknikerlerinin görevlerini yerine getirirken maruz kaldiklari radyasyon konusunda uygulamada gerekli çözümlerin üretilmedigi belirtildi. Sua izinlerinin verilmemesi, is sagligi ve güvenligi noktasinda gerekli tedbirlerin yeterince alinmamasi, radyasyona maruziyetten kaynakli yasanan hastaliklar, mali ve özlük haklara iliskin sorunlar, fiili hizmet süresi zamminda yasanan olumsuzluklar ve görev tanimlarinda yasanan sorunlara dikkat çekilen raporda, su ifadeler kullanildi:

“Radyoloji çalisanlarinin gerek çalisma ortamlari, gerekse özlük haklari çözüm noktasinda ertelenemeyecek bir öneme sahiptir. Mesleki anlamda riskli is kolu kapsaminda görev yapan radyoloji çalisanlari hakkinda mevcut mevzuat düzenlemeleri tam anlamiyla uygulanmali ve eksik hususlar bir an önce yürürlüge konmalidir.

657 sayili Kanunun 103.maddesinde saglik izni süresi bir aydan az olamayacagina yer verilmistir. Bu nedenle saglik izni sürelerinin, 657 sayili Kanuna uygun olarak 30 tam gün olarak uygulanmasi gerekmektedir.

Iyonlastirici radyasyon kaynaklari ve radyonüklitlerin kullanildigi kontrollü alanlarin yaninda, noniyonizan alanlarda (MR ve Ultrasonografi )çalisan personelin de sua izni hakkindan yararlanmasi saglanmalidir.

Is yükünün fazlaligi ve personel sayisinin yetersizliginden dolayi karsilasilan risklerin çözümü noktasinda gerekli istihdam saglanmali ve personel dagilim cetveli (PDC) bu sorunun çözümü açisindan yeniden düzenlenmelidir.

Radyolojik tetkik istemlerinin denetimi, sinirlandirilmasi, performans sisteminden çikarilmasi veya puan düsümünün saglanmasi, hasta yogunlugu ve is yükünün azaltilmasi, hekimlerin tetkik isteklerinin gerekçelendirmesinin saglanmasi ve hastanelerde radyoloji ile diger kliniklerin isbirligi ve ortak toplantilarinin arttirilmasi saglanmalidir.

Radyasyonla çalistirilan tüm birimlerde is sagligi, is güvenligi açisindan yeterli ve gerekli önleyici faaliyetlerin yapilmasi, korunma önlemlerinin alinmasi, mevzuatin tam ve eksiksiz uygulanmasi da gerekmektedir.

Radyasyona maruz kalarak çalisan radyoloji teknisyen/teknikerlerinin yillik saglik kontrolleri düzenli olarak yapilmali, bu konuda hastane içi muayene ve tetkikler noktasinda gerekli kolaylik ve öncelik saglanmalidir.

Dozimetrelerin kullanimi ve kalitesi daha nitelikli hale getirilmeli, kolay kullanim ve tasima açisindan yeniden tasarlanmalidir.

Koruyucu ekipmanlarin kullanimi ve denetimi düzenli olarak yapilmalidir. Önemi ve kullanim mecburiyeti konusunda çalisanlar bilgilendirilmelidir.

Is sagligi ve güvenligi noktasinda görüntüleme islemlerinin yapimi sirasinda ortaya çikabilecek olasi is kazalarinin önüne geçilmesi adina kurum içi denetimler siklikla yapilmali.

Radyoloji çalisanlarinin haftalik 35 saat çalistirilabilecegi düzenlenmisse de farkli uygulamalara gidildigi tespit edilmistir. Öncelik olarak mevzuatta düzenleme altina alinan 35 saatten fazla çalistirilmama hükmünün gözetilmesi esas olmalidir. Çalisanlarin talepleri üzerine ise fazladan mesai yaptiklarinda, 35 saatin üzerinde çalismalarina karsilik gelen ücretlerinin kendilerine ödenmesi gerekmektedir.

5510 Sayili SSGSS Kanun ile Fiili Hizmet Süresi Zammi Uygulamasinin Usul ve Esaslari Hakkinda Yönetmelikte düzenlemeye gidilerek; izin, resmi ve dini bayram tatili gibi fiilen çalisilmayan günlerde fiili hizmet zammindan faydalanabilmesi saglanmalidir. Ayrica hak edilen fiili hizmet süresi zammi, prim ödeme gün sayisina (5 yil) da emeklilik yas haddine de (3 yil) tam süreli eklenmesine yönelik düzenleme yapilmalidir.

Saglik Bakanligi tarafindan egitimi verilmeyen skopi cihazi gibi radyoloji teknikeri/teknisyeninin kullandigi cihazlara yönelik sertifika egitimi verilmelidir.

Ülkemizde de yurt disi iyi uygulama örnekleri dikkate alinarak egitim konusunda düzenlemeler yapilmalidir. Meslek lisans düzeyine sabitlenmeli, staj süreli artirilmali, gerekli sertifika egitimlerinin yani sira is sagligi ve güvenligi egitimleri düzenli yapilmalidir.”
Kaynak: İHA