Selçuklu Mirasi Tarihi Kale Turizme Kazandiriliyor

Tarihi Çorum Kalesi’nde restorasyon çalismalari devam ediyor. Çalismalarla ilgili bilgi veren Çorum Belediye Baskani Halil Ibrahim Asgin, "Çorum Belediyesi, Selçuklu mirasi olan bin 100 yillik tarihi kaleyi turizme kazandiriyor. Restorasyon çalismalari kapsaminda kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydinlatmasi ve etrafinin drenaj hatti yapilacak. Restorasyon çalismalari hakkinda bilgi veren Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, bir taraftan sehrin modern yüzünü ortaya çikarirken diger taraftan da kentin tarihini ayaga kaldirmanin heyecani içerisinde olduklarini söyledi.

Selçuklu Mirasi Tarihi Kale Turizme Kazandiriliyor


"Çorum Kalesi önemli bir deger"

Son 5 yilda birçok farkli noktada kadim, tarihi Çorum’u ayaga kaldirmak, kente gelen ziyaretçilere Anadolu’nun merkezinde 8 bin yillik geçmise sahip bu sehri göstermek adina bir çok çalisma yaptiklarini belirten Baskan Halil Ibrahim Asgin, “Bunlarin en önemlilerinden bir tanesi kalenin restorasyonu isimiz. Çorum Kalesi önemli bir deger. Kaleye bir tas gözüyle bakarsaniz tas görürsünüz, kaleye bizim gözümüzle bakarsaniz kale bizim için asktir. Muhabbettir, sevdadir, tarihtir, geçmis ve gelecektir. Ayrica bu topraklarin nasil vatan oldugunun göstergelerinden bir tanesi” dedi.



“Kaleyi gecekondu görüntüsünden kurtardik”

Çorum Kalesi’nin bin 100 yillik bir geçmise sahip oldugunu belirten Baskan Asgin, “Bu kaleden nice kumandanlar, nice askerler geldi geçti, nice fetihler yapildi, nice sahitler ve gaziler verildi.

Kalenin bedenlerindeki taslar o sehitliklere, gaziliklere, kahramanliklara sahitlik etti. Göreve geldigimizde kalede yaptigimiz incelemelerde içi gecekondu doluydu. Duvarlarindaki taslar düsme noktasindaydi. Bir taraftan etrafa tehlike saçarken, görüntü olarak da kirlilik olusturuyordu. Kale adeta yok oluyordu ve buna gönlümüz razi degildi. Kisa sürede tarihi kalenin içi ve çevresiyle ilgili birçok projelendirme yaptik. Kurul onaylarini aldik. Su anda kalenin kurtulmasi, tarihi görünümüne tekrar kavusmasi, kalenin adeta Müslüman Türk’ün mührü oldugunu göstermesi açisindan önemli bir mesafe kat ettik. Geçtigimiz 2-3 yil içerisinde tüm kamulastirmalar tamamlandi. Kale içerisinde bagimsiz birim parça vardi. Tarihi tescili bulunan üç yapi haricinde kale içerisindeki gecekondularin hepsinin yikimini gerçeklestirdik. Kalemizi gece kondu görüntüsünden kurtardik. Ikinci asamada kalenin bedenlerinin kurtarilmasiydi. Proje safhalarini tamamladik. Uygulama projesi ihalesine çiktik. Cumhuriyetin 100’üncü yilinda yer teslimini firmaya yaptik. Artik kalenin tarihi görünümü yenilenmis ve restore edilmis bir sekilde yavas yavas ortaya çikmaya basladi” diye konustu.



Selçuklu mirasi tarihi kalede restorasyon çalismalarinin üç asamadan olustugunu anlatan Asgin, “Mevcut proje üç asamadan olusuyor. Ilk asamada kale etrafindaki drenaj sistemlerinin yenilenmesini kapsiyor. Ikinci asamada kalenin bedenlerinin tekrar tarihi görünüme uygun sekilde ayaga kaldirilmasi, üçüncü asama ise aydinlatma. Drenajla ilgili firma sorunu çözdü. Kalenin drenajla ilgili bir sorunu kalmadi. Bedenlerde restorasyon çalismalari devam ediyor. Bedenlerde de mümkün oldugunca orijinal taslar kullaniliyor. Önce derzler açiliyor, derzler kontrol ediliyor. Eriyen, kirilan, dökülen taslar kontrol ediliyor. Derzler temizlendikten sonra da sikintili taslar yerinden alinarak yerine konuluyor. Seyir terasi denilen kisimda da suyun kalenin bedenlerine girmemesi için özel bir islem var. Burçlariyla, kale duvarlari muazzam bir eser artik ortak çikmaya, sehrimize ilham vermeye devam edecek” seklinde konustu.



"Kale Çorum’un marka degerini arttiracak"

Kalenin Çorum’a saglayacagi katki ile ilgili konusan Asgin, “Kale projesinin diger önemli bir yönü de kaleden Saat Kulesi’ni kapsayan Kültür yolu projesinin baslangici. Kaleyi sadece kale olarak düsünmüyoruz. Etrafiyla birlikte yapacagimiz kentsel dönüsüm sehrimizin marka degeri artiracak. Sehrimize büyük katki verecek ve turizm potansiyelini artiracak. Bir çalisma olarak görüyoruz. Bizim hayalimiz bütün sairler gelsin kalemizi gezsin. Tarihi meydanimizi gezsin. Tarihi kültür yolumuzda yürüsün. Ressamlar yürüsün resim yapsinlar, sairler yürüsün siir yazsinlar. Fotograf sanatçilari gelsinler en güzel fotograflari çeksinler. Çünkü siir gibi bir sehir imar etmek en büyük hayalimiz. Kalemizde bu siirin en önemli misralarindan birisi. Çünkü hikayenin basladigi yer, kahramanlik hikayesinin basladigi yer. Bu topraklarin vatan yapilmasinin baslangiç noktasi. Bu anlamda kalenin bizim gönlümüzdeki yeri farkli. Geçmisimizi gelecek nesillere miras olarak sunmus olacagiz” ifadelerini kullandi.

"Kalemizi tüm ihtisamiyla gün yüzüne çikaracagiz”

Kültür ve Turizm Bakanliginin restorasyon çalismalarina çok büyük katkisinin oldugunu dile getiren Asgin, “Kültür ve Turizm Bakanimizin kalemizde incelemelerde bulundu. Güzel düsünceleri ve tavsiyeleri oldu. Onlari da dikkate alacagiz. Bakanligimiz ilk etapta 10 milyon destek verecegini açiklamisti, bunu 30 milyon liraya çikardi. Kültür ve Turizm Bakanligi’nin katkilariyla, teknik ekibimizin katkilariyla dünyanin merkezinde kalemizi tüm ihtisamiyla gün yüzüne çikaracagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA