Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Özbekistan Ile Hedef 5 Milyar Dolar Ticaret'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Özbekistan’daki Türk yatirimlarinin artmasindan memnuniyet duyuyoruz. 5 milyar dolarlik ticaret hacmi hedefimize en kisa zamanda ulasacagimiza inaniyorum" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Özbekistan Ile Hedef 5 Milyar Dolar Ticaret'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev ile Bestepe’de ortak basin toplanti gerçeklestirdi.

Mirziyoyev ile birlikte 2018 yilinda Türkiye-Özbekistan Yüksek Düzeyli Stratejik Is Birligi Konseyi’ni kurduklarini, 2022 senesinde de iliskileri kapsamli stratejik ortaklik seviyesine yükselttiklerini hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, "Bugün de Yüksek Düzeyli Stratejik Is Birligi Konsey’imizin 3’üncü toplantisini hamdolsun basariyla gerçeklestirdik. Görüsmelerimizde, ortakligimizi daha da derinlesecek adimlari istisare ederek buna dair istikametimizi belirledik” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Mirziyoyev ile yaptiklari görüsmede ticaret, tarim, ulastirma, enerji, kültür, egitim ve savunma sanayi gibi basliklarda atabilecek somut adimlari ele aldiklarini belirterek, "Konsey toplantisi vesilesiyle birçok anlasmaya da imza attik. Bu anlasmalar, iki ülke arasindaki is birligini çesitlendirmemize imkan saglarken ahdi zemini de kuvvetlendirecektir. Özbekistan’daki Türk yatirimlarinin her geçen gün artmasindan memnuniyet duyuyoruz. Is insanlarimizi Özbekistan’daki yatirimlarini arttirmalari ve ortakligimizi pekistirecek baglar kurmalarini yönünde tesvik etmeyi sürdürecegiz” degerlendirmesini yapti.

Türkiye-Özbekistan Hükümetler Arasi Karma Ekonomi Komisyonu 7’nci dönem toplantisinin sonunda imzalanan 107 maddelik eylem planini hizli hayata geçirmek için gereken adimlari atmaya basladiklarini bildiren Cumhurbaskani Erdogan, "Dün gerçeklestirilen is forumu da buna katki saglayacaktir. Atacagimiz bu adimlarla birlikte 5 milyar dolarlik ticaret hacmi hedefimize en kisa sürede ulasacagimiza inaniyorum. 37 milyona yaklasan genç ve dinamik nüfusuyla Orta Asya’nin kalbinde yer alan Özbekistan’in bölgesel ve küresel degeri her geçen gün artmaktadir. Özbekistan’la birlikte ata yurdumuz Orta Asya’daki diger kardeslerimizi bir araya getiren Türk Devletleri Teskilati kapsaminda yürüttügümüz çalismalar ise çok çok kiymetlidir” dedi.

2019’da Özbekistan’in katilimiyla daha da güçlenen aile birliginin esasen Türkiye’nin, Türk devletlerinin tek bir çati altinda toplanmasi hedefiyle on yillardir sürdürdügü çabalarin önemli bir meyvesi oldugunu vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, "Özbekistan’in teskilat bünyesinde üstlendigi son derece yapici rol için Sayin Mirziyoyev’e sizlerin huzurunda tesekkür etmek istiyorum" dedi.



"Filistin meselesine Özbekistan’la ayni zaviyeden bakiyoruz"

Filistin meselesine karsi Özbekistan ile ayni tutum içinde olundugunu ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, "Ikili is birligimizin yani sira dünyanin içinden geçmekte oldugu bu zorlu süreçte bölgesel ve uluslararasi meseleleri degerlendirdik. Israil’in Gazze’ye yönelik 8 aydir sürdürdügü insanlik disi saldirilar istisarelerimizin ana gündem maddelerinden birisini olusturdu. Filistin meselesine Özbekistan’la ayni zaviyeden bakiyoruz. Gazze’de mazlumlara yapilan zulmün durdurulmasi yönündeki çagrimizi yineliyoruz. Sevket kardesime bagimsiz Filistin devletine ve iki devletli çözüme verdigi destek dolayisiyla tesekkürlerimi iletiyorum” açiklamasini yapti.

Savasin bitmesi ve Gazzelilere ihtiyaç duyduklari insani yardimlarin ulastirilmasi için ellerinden gelen tüm gayreti gösterdiklerine dikkat çeken Cumhurbaskani Erdogan, "Uluslararasi Adalet Divani basta olmak üzere tüm hukuki süreçlere dair girisimlerimiz sürüyor. Israil’e katliamlarinda cephane ve silah destegi veren ülkeler de artik bu suça ortak olmaktan vazgeçmelidir. Vicdan ve sorumluluk sahibi tüm kesimleri bir kez de ateskesin ivedilikle tesisi noktasinda ellerini tasin altina koymaya davet ediyorum” dedi.



Özbekistan’i cazibe merkezine dönüstürdü

Mirziyoyev’in, vizyoner liderligiyle Özbekistan bölgesini cazibe merkezine dönüstürdügünü söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, "Yeni Özbekistan 3’üncü Rönesans Projesiyle ülkesine farkli bir ufuk çizdi. Enerjiden tarima kadar genis bir alanda uyguladigi ekonomik reformlarla Özbekistan’i gipta edilecek noktalara tasidi. Özbekistan’i kisa sürede parmakla gösterilen bir güç haline getiren Sevket kardesimi cani gönülden tebrik ediyorum. Türkiye olarak bu sürece destek olmaktan sayin Mirziyoyev’e bu gayretlerinde omuz vermekten ayrica iftihar ediyoruz. Burada sunu da ifade etmek arzusundayim, biz nasil samimiyetle Özbekistan’i destekliyorsak Özbek kardeslerimiz de zor günlerimizde bizim yanimizda oluyorlar” dedi.

Özbekistan Cumhurbaskani Mirziyoyev ve Özbekistanlilarin 6 subat Depremlerinde Türkiye’ye verdigi destek için tesekkürlerin ileten Cumhurbaskani Erdogan,” Sayin Cumhurbaskani’nin ve Özbek halkinin 6 Subat depremleri sonrasinda ülkemizde sergiledigi dayanismayi hep sükranla hatirliyoruz. Depremin hemen ardindan Özbek makamlari, bölgeye arama kurtarma ve saglik ekibi sevk etti. 700 tona yakin yardim malzemesi gönderdi. Özbekistan’in Hatay’da yaptirmakta oldugu 306 afet konutu ezeli ve ebedi kardesligimizin bir sembolüdür. Depremzedelerimiz adina Sevket kardesimizin sahsinda Özbekistan devletine ve halkina tesekkür ediyorum. Bu vesileyle ülkemizde düzenlenen 4’üncü Uluslararasi En Iyi Keskin Nisanci Timi yarismasinda birinci olan Özbek takimini kutluyorum. Yarismada 5 kez rekor kiran Özbek keskin nisancilarin basarisindan biz de gurur duyduk” diye konustu.

Mirziyoyev’in, Türkiye’nin yakin bir dostu oldugunu göreve geldigi günden bu yana attigi kararli adimlarla ortaya koydugunu belirten Cumhurbaskani Erdogan sunlari söyledi:

"Kendisine Türkiye-Özbekistan kardesligine yaptigi essiz katkilardan ötürü insallah bugün devlet nisanimizi tevcih edecegiz. Bu önemli ve bizim için çok büyük anlami olan ziyaretin is birligimizi daha da güçlendirecegine inaniyorum. Konsey toplantimizin ülkelerimiz, bölgemiz ve tüm Türk dünyasi için hayirlara vesile olmasini diliyorum. Aziz kardesim Mirziyoyev’e ve heyetine ziyaretleri için bir kez daha sükranlarimi sunuyorum. Buradan tüm Özbek kardeslerimi selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Yasasin Türkiye-Özbekistan kardesligi diyorum.”

Mirziyoyev ise yaptigi konusmada Türkiye’nin son dönemlerde bütün dünyada büyük nüfuza sahip bir devlet oldugunu belirterek, "Ülkenin siyasi iktisadi askeri kudreti ve potansiyelinin artirilmasi konusunda büyük çalismalar yapiliyor. Biz Türk halkinin elde ettigi basarilara sadece sevinmiyor büyük gurur duyuyoruz. Yaptigimiz tüm çalismalarimiz ahenklidir. Kimse Özbekistan’in kalkinacagina inanmamisti, kardesim(Erdogan) inanmisti. Ata yurdunuza dönük sonsuz teveccühünüzün yildan yila arttigina tanik oldum. Isbirligimizin yeni ve daha saglam köprülerini kuruyoruz. Iliskilerimizi kagitlarla degil, icraatlarimizla yükseltiyoruz. Tercihli ticaret anlasmasindaki ürünler listesinin güçlendirilmedi, yeni kalkinma alanlari belirlenmesi, özel sanayi bölgeleri kurulmasi gibi iyi niyetlerimiz var. Gazze seridinde 8 aydan beri kanli vakalar devam ediyor. 40 bine yakin sivil nüfus yasamini yitirdi. Bu uluslararasi toplumun, özellikle batinin bu faciaya yaklasimi bizi derinden endiselendiriyor. Demokrasi ve insan haklari himayesini yapan batili devletler bu vahsete göz yumuyor. Gazze’de Istikrarli ve kalici barisa ulasmak için elbette bagimsiz ve özgür Filistin Devleti kurulmasi sart” dedi.

Kaynak: İHA