Tarihi Saat Kulesinin Tepesindeki Esrarengiz Lamba

Tokat’ta bulunan saat kulesi zamanin yani sira bir baska özelligiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. 1902 yilinda yapilan saat kulesinin üzerinde bulunan lamba ile vatandaslar 1960 yilina kadar hava durumunu ögrenebiliyorlardi.

Tarihi Saat Kulesinin Tepesindeki Esrarengiz Lamba
Sultan Abdülhamid Han’in tahta çikisinin 25. yili serefine Türkiye’nin dört bir yanina saat kuleleri insa edilmisti. Bu kulelerden biri de Tokat’a yapildi. Insanlar bu saat kuleleri sayesinde hem zamani ögreniyorlar hem de dönemin hava durumunu takip ediyorlardi. Saat kulesinin tepesindeki esrarengiz lambanin, o dönemin hava durumu göstergesi olarak kullanildigi ögrenildi. Eger lamba kirmizi yaniyorsa havanin karli, yesil yaniyorsa yagmurlu ve sari yaniyorsa günesli olacagi anlasiliyordu. Yapilan meteorolojik ölçüm ve tahminlere göre görevliler ilgili lambayi yakiyordu. Bu sistemle Tokatlilar bir gün önceden hava durumu hakkinda bilgi sahibi oluyordu. Tokatlilar günlük hayatlarini lambanin renklerine bakarak planlayabiliyorlardi. 1960 yilina kadar aktif kullanilan bu lamba günümüzde ise bakimsizlik yüzünden çalismiyor. Tokatlilar artik hava durumu tahminlerini ögrenmek için telefon, bilgisayar veya televizyon gibi modern iletisim araçlarini kullaniyor.

“Lamba dönemin hava durumu cihazi”

Konu hakkinda bilgi veren tarih arastirmacisi Aybike Gamze Gazioglu, “Abdülhamid Han’in tahta çikisinin 25’inci yili serefine Türkiye’nin 4 bir yanina saat kuleleri diktiriyor. Bu saat kulelerinden bir tanesi de Tokat’a yapilmistir. Insanlar bu saat kulelerinden hem zamani hem de hava durumunu ögreniyorlar. Saat kulesinin tam tepesinde bir lamba var. Lamba dönemin hava durumu cihazi. Kirmizi yaniyorsa karli, yesil yagmurlu ve sari renk yaniyorsa günesli oldugunu gösteriyor. Bir gün öncesinden insanlara haber veriyor. Insanlar da bu lambanin renklerine bakarak o gün hava sartlarini bu sekilde ögrenmis oluyorlar. Bu saat kulesi 1902 yilinda yaptirilmis fakat lambanin yaptirilmasi için daha önceden görüsmesi gerekiyor. Muhtemelen atalarimiz daha önceden de bu sistemi kullaniyorlarmis. Bu cihaz bir asri askin zamanda yapilmistir. Ben atalarima güvendigim için bir asirdan fazla olmustur. Günümüzde çalismiyor. Telefon ve kanallarda hava durumunu takip edemiyoruz ama o dönemde bu lambadan hava durumunu haber aliyorlardi” dedi.

Kaynak: İHA